“Bu referandum meşru değildir!” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“Bu referandum meşru değildir!”


 

Mersin’de CHP’nin başı çektiği yüzlerce vatandaş ve birçok STK temsilcisi YSK’daki mühürsüz oy krizinin ardından İl Seçim Kurulu’na itirazda bulundu.

YSK’daki mühürsüz oy krizine sert tepki gösteren CHP Mersin Milletvekili Sağlar, “Bu referandum yok hükmündedir. Bu referandum halkın verdiği kararı göstermiyor. Bu referandum meşru değildir” dedi.

SONER AYDIN

Yüksek Seçim Kurulu’nun referandumun günü mühürsüz oy pusulalarının geçerli kabul edileceğine dair yaptığı açıklamaya itirazlar giderek artıyor. CHP Genel Merkezi’nin açıklamasına göre Türkiye genelinde kabul edilen mühürsüz pusula sayısı yaklaşık 2 buçuk milyon. Mühürsüz oy pusulalarının seçimin sonucunu değiştirdiğini savunan başını CHP’lilerin çektiği yüzlerce vatandaş, STK temsilcisi, avukat, memur Türkiye’nin dört bir yanında olduğu gibi Mersin’de seçim kuruluna itiraz etti.

“REFERANDUM YOK HÜKMÜNDEDİR”

Mersin’de yüzlerce CHP’li ile bir araya gelerek ellerindeki itiraz dilekçelerini il seçim kuruluna verdi. CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, CHP İl ve ilçe başkanlarının da eşlik ettiği partililer CHP Akdeniz İlçe binasından Mersin Adliyesi’ne kadar alkış ve sloganlarla yürüdü. Seçim kuruluna yaptıkları itiraza dair açıklama yapan CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, YSK’nın son dakika mühürsüz pusula açıklamasına sert tepki gösterdi. Referandumda ‘Hayır’ oylarının öne geçmesinin ardından YKS ve Anadolu Ajansı (AA) eliyle manipülasyon yapıldığını ve halka farklı bir sonuç gösterildiğini savunan Sağlar, “Pazar günü bir referandum yaşandı. Baştan beri eşit koşullarda olmayan ve ülkenin rejimini değiştirmeye yönelik bu referandum süreci aylardır ülkenin üzerinde bir karabasan gibi duruyordu. Sonunda yapılan referandumda halkımızın büyük çoğunluğu Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’ne sahip çıkacağını ve rejim değişikliğine müsaade etmeyeceği iradesini ortaya koydu ancak YSK’nın son dakikada almış olduğu kararlar bu sonucu ortaya çıkardı. Bu referandum yok hükmündedir. Bu referandum halkın verdiği kararı göstermiyor. Bu sonuç halkın vicdanında kabul görmez. Bu referandum meşru değildir. Bugün burada toplanmamızın altında yatan neden de bu. 2010 yılında çıkan bir yasaya göre mühürsüz zarf ve pusulanın geçersizdir. Nitekim de YSK, yurtdışında yaptığı tüm oylamalarda bu yasayı olduğu gibi kullanmıştır. Yurtiçinde ise sandıkların kapanmasına çok az bir süre kala fikrini değiştirmiş ve bu mühürsüz zarfları kabul ettiğini belirterek çifte standart uygulamıştır. YSK, yasalara uymamaktadır. 50 milyon seçmen varken fazladan 20 milyon oy pusulası neden basıldı ve bu basılan oy pusulaları nerede? Bu seçim baştan sona şaibelidir. Vicdanlarda bu referandum yok hükmündedir. Referandumda yapılan usulsüzlükleri tüm dünyaya duyuracağız. Zaten dünya da Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) raporuna göre sonucu tanımıyor. Ülkenin büyük bir karanlığa sürükleneceği bellidir. İdam yasasının geçirilmesinin altında yatan neden; İran’a dönme talebidir. İnsanlar çıkacak idamla korkutulacaktır” dedi.

“SEÇİM İPTAL EDİLMELİ”

CHP İl başkanı Abdullah Özyiğit de referandum sonuçlarının gerçeği yansıtmadığını belirterek, seçimin iptal edilmesi gerektiğini söyledi. Bir oy nedeniyle belediye seçimini yenileme kararı alan Yüksek Seçim Kurulu’nun milyonlarca mühürsüz oya rağmen seçimlerin sonuçlanmasına izin verdiğini belirten Özyiğit, “Referandumun bu ortamda yapılması zaten yanlıştı. Bir yandan mazlumlar, demokratlar ve hak arayışında olanlar, öbür yandan devletin tüm kaynaklarını kullanan bir kesim vardı. Devletin gücünü kullandıkları yetmiyormuş gibi bir de tehditleri var ama bunlara bu halk pabuç bırakmayacak ve hakkını sonuna kadar arayacaktır. Bu referandum iptal edilmelidir. Toplumu ortadan ikiye ayıran bu anayasa paketi Türkiye’ye hiçbir hayır getirmez. Bunu baştan beri söyledik; bu getirilen paket ülkeyi böler diye. Ancak kendi zırhları için bu paketi geçirdiler. Burada toplanmış olmamızın nedeni yenilmiş olmamız değildir. Emeğimizin çalınmasına karşı çıkıyor ve hakkımızı arıyoruz. Çocuklarımızın geleceğinin çalınmasına müsaade etmeyeceğiz. Bu nedenle itiraz edeceğiz” diye konuştu.

STKLAR VE VATANDAŞ ‘HAYIR’DAN VAZGEÇMİYOR

Öte yandan adliye önünde bir araya gelen birçok STK temsilcisi ve vatandaş referandumun iptal edilmesi için İl Seçim Kurulu’na itiraz dilekçesi verdi. Hazırladıkları itiraz dilekçelerini İl Seçim Kurulu’na sunan STK temsilcileri ve vatandaşlar referandumun iptal edilerek yeniden yapılmasını istedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA