“Biz kazanıyoruz!” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“Biz kazanıyoruz!”


 

Mersin’de “Anayasa değişikliğini tartışıyoruz” adlı panele katılan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Feyzioğlu, referandumun önemine değinerek, “16 Nisan referandumunu biz kazanıyoruz” dedi.

SONER AYDIN

Referanduma kısa bir zaman kala Mersin’de siyasi partilerin ve STK’ların çalışmaları devam ediyor. Eğitim-İş ve Atatürkçü Düşünce Derneği Mersin Şubesi tarafından da referandum öncesi “Anayasa değişikliğini tartışıyoruz” isimli panel düzenlendi. Panele Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ve eski CHP Milletvekili anayasa profesörü Süheyl Batum’un aynı sıra sayıda siyasi parti ve STK temsilcisi katılırken, vatandaşın ilgisi yoğun oldu. Sık sık “Hayır” sloganlarının atıldığı salonda “Tek adam rejimine ‘hayır’” pankartı açıldı. Öte yandan göreve geldiğinden bu yana skandal uygulamaları ve anayasa referandumuna karşı sessizliği ile tepki toplayan Mersin Barosu Başkanı Ali Er’in panele katılmaması ise dikkatlerden kaçmadı. Panelde Anayasa referandumuna dair önemli bir iddiada bulunan Feyzioğlu, “Biz 16 Nisan halk oylamasını kazanıyoruz. Ben 17’sini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“YOLLARA DÜŞMEKTEN BAŞKA ÇAREMİZ KALMADI”

Günlerdir Türkiye’nin çeşitli kentlerde paneller düzenleyen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eleştirilerine hedef olan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, hukukçu olarak söz konusu değişikliği halka anlatmaya çalıştıklarını ve anayasal görevlerini yerine getirdiklerini söyledi. Hukukçular olarak sığ siyaset yapmadıklarını, partiler üstü bir çalışma yürüttüklerini sözlerine ekleyen Feyzioğlu, “Avuçlarının içinde sakladıklarını halka anlattığımız gördükçe bize öfkeleniyorlar ve son bilinçli bir şekilde bizi particilik yapmakla suçluyorlar. Oysa tüm siyasi partilerden milyonlarca insan bugün birleşmiş ve omuz omuz bir mücadele içine girmiş durumda. Biz kanundaki görevi yerine getiriyoruz. Öncelikle milletvekillerini bilgilendirdik ama dinlemediler, komisyona bilgi vermeye çalıştık dinlemediler o zaman en yüksek makam olan gidip, bunun için de yollara düşüp halka tek tek anlatmaktan başka yol kalmadı. Bu bizim görevimiz” diye konuştu.

“BAŞKAN, PARTİSİNİN GENEL BAŞKANI OLAMAZ”

Başkanlık sisteminin demokratik olmasının öne şartı olduğunu belirten Feyzioğlu, şöyle konuştu: “Başkan hiçbir şekilde partisinin genel başkanı olamaz. Başkan partisinin genel başkanı olursa sistem başkanlık sisteminden kontrolsüz tek adam sistemine döner ve orada demokratik bir başkanlık sisteminden bahsetmek mümkün olmaz. Başkan partilidir, partisiz olamaz ama genel başkan asla olamaz. Bunun sebebi, kontrolsüz tek adam rejimine geçiş isteniyor. O sebeple biz buradayız. Türkiye’nin bir anayasa değişikliğine ihtiyacı var, bu anayasa ile yürünmüyor, bu anayasa yargı da yürümüyor ama Türkiye’nin birikimi bizi göklere taşıması gerekirken bu anayasa bizi kömürlüğe indiriyor. Bugün ki paket başkanı yasama ile sınırlamıyor. Bu paket aynı zaman da genel başkan yaparak başkanlık sisteminin vazgeçilmez şartı olan başkan, genel başkan olamaz şartının üstünü çizmiş ve böylece başkanın genel başkan olarak meclisin oluşumuna etki etmesinin önünü açmış oluyor. Böylece demokratik bir meclisten de bahsetmek mümkün olmayacak.”

“İŞÇİLER, EMEKÇİLER, KADINLAR İÇİN ANAYASA YAPALIM”

CHP Milletvekili anayasa profesörü Süheyl Batum ise, Türkiye’de bir anayasa ihtiyacı olduğuna vurgu yaptı. Türkiye’de güvence bekleyen işçiler, şiddete maruz kalan kadınlar için uzlaşma altında anayasa yapılması gerektiğini dile getiren Batum, “Siyasi katılımı arttıracak maddeler koyalım. Yargıyı gerçekten bağımsızlıklaştıracak, düzenlemeler yapmamız lazım. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nda, Adalet Bakanı’nı çıkartalım diyen bizlere o sırada anayasanın değişmemesini istemeyenler, darbeciler bunlar anayasanın değişmesini istemeyenler diye sürekli suçlanıyoruz” şeklinde konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA