Engelleri müzikle aştılar zabıtaya takıldılar! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Engelleri müzikle aştılar zabıtaya takıldılar!


 

Sokakta müzik yaparak geçimlerini sağlamaya çalışan Engelliler Müzik Grubu üyeleri, zabıtalar tarafından arkadaşlarına yapılan müdahaleler nedeniyle zor günler yaşıyor.

Mehmet Nabi Batuk

Sokak müzisyenlerine yönelik belediye zabıtaları tarafından yapılan müdahalelerden engelli müzisyenlerde nasibini alıyor. Yaklaşık 6 ay önce 4 görme engelli vatandaş tarafından kurulan Engelliler Müzik Grubu, Mersin’de birçok sokak ve caddede müzik yaparak vatandaşlara müzik ziyafeti sunuyor. Sokaklarda ve caddelerdeki kaldırımlarda yaptıkları müzik ile aynı zamanda geçimlerini de sağlayan Grup üyeleri durumu kötü olan engelli diğer vatandaşlara da ellerinden geldiğince destek oluyor. Sokaklarda müzik yapabilmeleri için gerekli yasal düzenlemelerinde yapıldığı söyleyen engelliler bazı yerel yöneticilerin hukuka aykırı bir şekilde engelli müzisyenlerin sokakta müzik yapmasına engel olduklarını söylüyor.  

“ÖTEKİLEŞTİREN, GRUPLAŞTIRAN SİYASİ PARÇALAR ÇALMIYORUZ”

Özürlüler Müzik Grubu’da hem solistlik yapan hem de Ud, Saz gibi birçok telli çalgıyı çalabilen görme engelli vatandaş Durmuş Köroğlu, grup olarak en büyük amaçlarının sokaklarda insanların birkaç dakika da olsa mutlu edebilmek olduğunu söyledi. Aslen Mersinli olan Köroğlu, insanları ötekileştiren, gruplaştıran siyasi parçalar çalmadıklarını belirterek  “Genellikle TRT arşivinde olan eserleri okuyoruz. Sadece para kazanmak için eline enstrümanını alan sokağa çıkıyor. Onların ne yaptığı da belli değil. İnsanlar geliyorlar çaldığımız ezgileri dinliyorlar, bizi de takdir ediyorlar. Hatta bazıları bize iş teklifi bile yapıyor. Bazen dinleyicilerimiz ağlıyorlar biraz hüzünleniyorlar. Her insanın gönlünde bir yer etmeye çalıyoruz. En büyük amacımız insanlara kaliteli müzik dinletebilmektir. Ben müzik yapıyorum deyip de kötü müzik yapan insanlara yaptığımız sanatı göstermek istiyoruz” dedi.

“YASAK DİYEREK BİZİ ENGELLEYEBİLİYORLAR”

Sokakta yaptıkları müzik nedeniyle insanların kendilerine karşı çok hoşgörülü davrandığını ifade ederek sözlerine başlayan görme engelli vatandaş Ahmet Kahraman ise “İnsanları mutlu edebilirsek bizde mutlu olabiliyoruz. Sokakları daha çok alıkoyuyoruz. İnsanların talebi ve istekleri oluyor. Bu istek ve taleplerini sanatımızla karşılamaya çalışıyoruz” dedi. Türkiye’nin birçok kentinde sokaklarda geçimlerini sağlamak için müzik yapan engelli sanatçılara zabıtalar tarafından saldırı yapıldığını söyleyen Kahraman, “Tüm ilgili yasalara rağmen bazen bir veya iki yöneticinin dudağının arasında çıkan bazı engellerimiz olabiliyor. Sonra bize gelip burada çalmanız yasak diyerek bizi engelleyebiliyor. O zaman o arkadaşlarımızın elini kolunu da bağlıyorlar. Hiç kimse şikâyet etmeden gelip stantları kaldırabiliyorlar. Biz bu yöneticilere hiçbir şey yapamıyoruz. Bu engellemeler genellikle zabıtalardan oluyor. İlimizin tüm ilçelerini geziyoruz. Mersin bu konuda bize şuana kadar bir sıkıntı yaratmadı ama Ama diğer illerde sokakta müzik yapan görme engelli veya diğer müzisyenlere bu sıkıntıları çıkartabiliyorlar” diye konuştu

Sokakta müzik yaparak topladıkları paraları grup üyelerinin geçimlerini karşılamak için kullanılırken artan paralar durumu kötü olan engelli vatandaşlara dağıtılıyor. 

 



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA