Kapanan işyeri sayısı Mersin’de yüzde 89 arttı! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Kapanan işyeri sayısı Mersin’de yüzde 89 arttı!


 

2017 yılı Ocak ayında kapanan şirket ve kooperatif sayısı ise Türkiye genelinde geçen yılın ilk ayına göre yüzde 2 azaldı, Mersin’de ise yüzde 21 arttı. Ayrıca Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıtlı açılan ticaret unvanlı işyeri sayısı yüzde 11 azalırken, kapanan işyeri sayısı ise yüzde 89 artış

Hediye EROĞLU

Ekonomisi zor günler geçiren Mersin’de, son veriler yaşanan krizi gözler önüne serdi! Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından açıklanan açılan kapanan şirket istatistikleri incelendiğinde; 2017 yılı Ocak ayında Türkiye genelinde kurulan şirket ve kooperatif sayısı geçen yılın Ocak ayına göre yüzde 9, Mersin’de ise yüzde 19 azaldı!

Söz konusu dönemde açılan ticaret unvanlı işyeri sayısı Türkiye genelinde yüzde 8 artarken, Mersin’de ise yüzde 5 azaldı.

Aynı dönem içinde kapanan şirket ve kooperatif sayısı Türkiye genelinde geçen yılın ilk ayına göre yüzde 2 azaldı, Mersin’de ise yüzde 21 arttı. Ticaret unvanlı işyeri sayısı ise Türkiye genelinde yüzde 6 artış; Mersin’de ise yüzde 3 azalış kaydetti.

Söz konusu dönemde Mersin ile Türkiye genelindeki gerçekleşmeler kıyaslandığında; Mersin’de açılan şirket ve kooperatif sayısındaki azalış oranının Türkiye genelinin üzerinde gerçekleştiği görüldü. Ticaret unvanlı işyeri sayısında Türkiye genelindeki azalışa karşın ise Mersin’de artış gözlendi. Yılın ilk ayında kapanan şirket ve kooperatif sayısında Türkiye genelindeki azalışa karşın Mersin’de artış kaydedildi; ticaret unvanlı işyeri sayısında ise tersi yönde gelişmeler gözlendi.

ŞİRKET SERMAYELERİ AZALDI

Ayrıca Ocak 2017’de Türkiye genelinde kurulan yabancı sermayeli şirket sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 23 azalarak 359’a geriledi; şirketlerin sermaye toplamı yüzde 30 azalarak 73 milyon TL’ye geriledi. Aynı dönemde Mersin’de ise kurulan yabancı sermayeli şirket sayısı geçen yılın Ocak ayına göre yüzde 43’lük azalışla 20’ye geriledi. Şirketlerin sermaye toplamı ise yüzde 24 azalarak yaklaşık 4,6 milyon TL olarak gerçekleşti.

Yılın ilk ayında Mersin’de kurulan yabancı sermayeli şirket sayısındaki azalış oranının, Türkiye genelinin üzerinde olduğu; şirketlerin sermaye toplamındaki azalışın ise altında kaldığı görüldü. Söz konusu gelişmelere paralel olarak; 2016 yılı ilk ayında Türkiye genelinde kurulan yabancı sermayeli şirket sayısına göre iller arasında Mersin yüzde 7,5’lik payla 2’inci sırada yer alırken; 2017 yılı aynı ayında yüzde 5,6’lık payla 4’üncü sıraya geriledi.

KAPANAN İŞYERİ SAYISI YÜZDE 89 ARTTI

Öte yandan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıtlı firma sayısındaki gelişmeler incelendiğinde; 2017 yılı Ocak ayında açılan şirket ve kooperatif sayısının yüzde 13; kapanan şirket ve kooperatif sayısının ise yüzde 16 arttığı görüldü. Açılan ticaret unvanlı işyeri sayısı yüzde 11 azalış; kapanan ise yüzde 89 artış gösterdi. 2017 yılı Ocak ayı sonu itibariyle 14 bin 938’i faal olmak üzere MTSO’ya kayıtlı üye sayısı 19 bin 342 oldu.

MTSO’dan 2017 yılı Ocak ayında verilen tır karnesi sayısının ise geçen yılın Ocak ayı ile aynı seviyeyi koruduğu; geçiş belgesinin yüzde 29; sayısal takograf sayısının ise yüzde 53 arttığı gözlendi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası tarafından verilen geçiş belgesi, tır karnesi ve sayısal takograf sayısındaki gelişmeler aylık bazda incelendiğinde; tır karnesi sayısında 2016 yılı son çeyreğindeki yukarı yönlü hareketlenmenin, Ocak 2017’de yön değiştirdiği; geçiş belgesi sayısında ise 2016 yılı son iki ayında; sayısal takografta ise Aralık ayında gözlenen azalışın; 2017 yılının ilk ayında yerini artışa bıraktığı gözlendi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA