Suyun gücü fark edildi! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Suyun gücü fark edildi!


 

Geçen yıl Aralık ayında yaşanan sel afetinden ders çıkaran yerel yönetimler, altyapı yatırımlarına ağırlık veriyor. Dünya Su Günü etkinliğinde konuşan Başkan Kocamaz, yağmursuyu hizmetlerinin daha kaliteli hale getirileceğini açıkladı.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen etkinliğe, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, MESKİ Genel Müdürü Baha Günhan Güngördü, Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Kerim Tufan, Mersin Büyükşehir Belediyesi meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve 5 farklı merkez ilköğretim okulundan yaklaşık 600 öğrenci katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program, MESKİ Genel Müdürü Baha Günhan Güngördü’nün konuşması ile devam etti. 

 “YAĞMURSUYU HİZMETLERİNİ DAHA KALİTELİ HALE GETİRECEĞİZ”

Etkinlikte konuşan Başkan Kocamaz, “MESKİ hizmetlerinde kullandığımız araç sayısını 96’dan 488’e yükselterek daha hızlı ve kaliteli hizmet vermeye başladık. Kentimizde suyu olmayan mahalle bırakmamak için 776 bin 69 metre yeni içme suyu hattı döşedik. 118 bin 593 metre içme suyu hattı yenilemesi yaptık. 20 adet su deposu inşa ettik. 73 adet sondaj kuyusu açtık. MESKİ Genel Müdürlüğümüzün hazırladığı ‘Mersin İli Yağmursuyu Master Planı’ kapsamında yürütülecek kısa, orta ve uzun vadeli çalışmalarla, çok şiddetli yağışların olumsuz etkileri en aza indirilecektir. 13 ilçenin yanı sıra ilçelerimizin merkez mahalleleri ile beldeden mahalle statüsüne geçen kırsal mahallelerini de kapsayan plan ile Mersin’imizin en büyük sorunlarından birini daha kökten çözeceğiz. Plan çerçevesinde yapacağımız fiziksel yatırımlar, kurumsal ve idari reformlar ile yağmursuyu hizmetlerini kaliteli ve sürdürülebilir hale getireceğiz. 3 yılda 37 bin 413 metre yağmur suyu drenaj hattı döşeyerek bu konudaki kararlılığımızı gösterdik” diye ifade etti.

Temiz su temini ve kullanılmış suların çevreye zarar vermeyecek şekilde hizmetler ürettiklerine değinen Kocamaz, “Büyükşehir Belediyesi olarak atık su kaynaklı çevre sorunlarını kaynağında önlemek için Anamur, Bozyazı, Erdemli Kargıpınarı, Mut, Silifke Atakent Atıksu Arıtma Tesislerimizi hizmete açtık. Erdemli Kızkalesi, Erdemli Limonlu-Kumkuyu, Mezitli Atıksu Arıtma Tesislerimizin inşasını başlattık. Aydıncık, Silifke-Taşucu, Erdemli-Tömük, Silifke-Mara, Çamlıyayla-Sebil Atıksu Arıtma Tesisi projelerimizi ise önümüzdeki günlerde hayata geçirmeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu.

“Çamlıbel Kıyı Tesisi” ve “Taşucu Kıyı Tesisi” projeleri çerçevesinde, denizi ve kıyıları temizlediklerini belirten Başkan Kocamaz, “İklim değişikliğinin caretta carettalar üzerindeki etkileri ve denizlerin korunması konularında 396 öğrencimizde farkındalık oluşturduk. Altyapıya yönelik bu hizmetlerimizin yanı sıra, verimli su kullanımı konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla 81 okulda 9 bin öğrencimize çevre bilinçlendirme eğitimleri verdik. Kırsalda tarımsal üretimle geçimini sağlayan çiftçilerimize de çeşitli eğitimler vererek, daha verimli ve kaliteli üretimin yolunu açtık” dedi.

ÜRETİCİLER BİLİNÇLENİYOR

2015 ve 2016 yıllarında toplam 5 bin 438 üreticiye tarımsal konularda ve verimli su kullanımı konusunda bilinçlendirme yaptıklarını sözlerine ekleyen Başkan Kocamaz, “Eğitimler sırasında ülkemizdeki su kaynaklarının yüzde 90’ının tarım sektöründe kullanıldığına dikkat çektik. Tarımsal sulamada klasik yöntem yerine neden ‘damlama sulama sistemi’ kullanılması gerektiğini; bu sistem ile yüzde 50 oranında ‘su tasarrufu’ sağlandığını ve daha fazla verim alındığını anlattık. Bahçe sulamasında mümkün olduğunca arıtılmış atık su ya da yağmur suyu kullanılmasını tavsiye ettik. Sulamanın günün en soğuk saatlerinde yapılması, rüzgârlı günlerde sulama yapılmaması konusunda uyarılarda bulunduk. Sulama miktar ve sıklığının bitki, arazi ve iklim özellikleri göz önünde bulundurularak ayarlanması gerektiği konusunda yönlendirme yaptık” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından, Dünya Su Günü etkinliğinde Uzman Biyolog Nebii Şengezer suyun önemi ve su tasarrufu ile ilgili bir sunum yaparken, Türkiye Eğitim Gönülleri Vakfı (TEGV)  Mersin İl Temsilcisi Mübare Ateş de teşekkür konuşma yaptı. İletişim Uzmanı Dr. Şaban Kızıldağ ise iletişim ile ilgili bir söyleşi gerçekleştirdi.

MESKİ Genel Müdürlüğünce ‘Su ve Atık Su’ konusunda düzenlenen resim yarışmasında öğrenciler iki ayrı kategoride yarıştı. Resim yarışmasına toplam 848 adet resim katılırken, dereceye giren resimler Ahmet Yeşil’in başkanlığındaki jüri üyeleri tarafından seçildi. Yarışmanın 05-08 yaş grubunda birincilik ödülünü Özel Mersin Doğa Okullarından Azra Çay alırken, ikinciliği Özel Mersin Doğa Okullarından Özer Atar, üçüncülüğü Özel Toros Okullarından Asya Asiloğlu aldı. Yarışmanın 09-13 yaş grubunda ise Akdeniz Fatih Ortaokulundan Arda Seven birinci olurken, Özel Mut Başarı Ortaokulundan Sudenaz Seyrek ikinci, Anamur Çeltikçi İlkokulundan Sena Kımırtı üçüncü oldu.

22 Mart Dünya Su Günü Su ve Atık Su konulu resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA