Demirtaş’ın yargılanmasına devam ediliyor | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Demirtaş’ın yargılanmasına devam ediliyor


 

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın 2016 yılında Mersin’de yapmış olduğu bir konuşma nedeniyle hakkında, dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun şikayetiyle “T.C Hükümetini, yargı organlarını, askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılama” suçlamasıyla açılan davanın ikinc

Haber Merkezi

Mersin 14. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya çok sayıda HDP'li ve Demirtaş'ın avukatlarının yanı sıra HDP Adıyaman Milletvekili Behçet Yıldırım katıldı. Demirtaş, tutulduğu Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi'nden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı. Davutoğlu'nun avukatı ise duruşmaya mazeret bildirerek katılmadı. Kimlik tespitinin ardından Demirtaş hakkındaki 2016/541 numaralı dosya ile yine 2017 yılında Mersin'de yapmış olduğu bir başka konuşması nedeniyle hakkında TCK'nin 301/2'den açılan 2017/84 numaralı dosyanın birleştirildiği belirtildi.

‘SEGBİS YARGILAMASI KABUL EDİLEMEZ”

Kimlik tespitinin ardından savunmasına başlayan Demirtaş, öncelikle tutuklu olmasından ve davanın görüldüğü mahkemeden coğrafi olarak uzak olmasından dolayı SEGBİS aracılığı ile duruşmaya katıldığını belirtti.  SEGBİS ile yapılan yargılamanı hukuksuz bir uygulama olduğunu belirten Demirtaş, “Yine hakkımda açılan çok sayıda dava nedeniyle fiilen mahkemenizde olmam imkansız hale gelmiştir. SEGBİS üzerinden savunma yapmak zorunda bırakılmışımdır. SEGBİS ile yapılan yargılama fiili bir işkence ve hukuksuz bir uygulamadır. Kabul edilecek bir yanı yoktur” dedi.

“DOKUNULMAZLIKLARIN KALDIRILMASI ANAYASA İHLALİDİR”

Dokunulmazlıkların kaldırılmasının başlı başına bir Anayasa ihlali olduğunu öne süren Demirtaş, “Dokunulmazlıkların nasıl kaldırılacağı parlamento iç tüzüğünde belirtilmiştir. Dokunulmazlıkların kaldırılması, yapılan bir hukuksuzluğun acil durumlarda parlamento tarafından uygulanması ile mümkündür. Anayasamız ve Meclis iç tüzüğünde dokunulmazlıkların kaldırılması şu şekilde düzenlenmiştir. Hakkında fezleke düzenlenen bir milletvekili ile ilgili öncelikle anayasa ve adalet komisyonlarının birleşmesinden oluşan karma komisyonda her vekilin ayrı ayrı değerlendirmesi yapılır. Bu karma komisyonda hakkında fezleke hazırlanan her milletvekili savunmasını yapar. Eğer dokunulmazlığın kaldırılması kabul edilirse, Anayasa komisyonunda ikinci kez savunma yapılır. Eğer anayasa komisyonu da kabul ederse meclise sunulur. Meclise sunulunca da ilgili milletvekili her fezleke için ayrı ayrı savunmasını yapar. Parlamento ardından oylama yapar. Dokunulmazlıkları kaldırılmış ise ilgili vekil Anayasa Mahkemesi’ne itiraz hakkını kullanır. Anayasa Mahkemesi’nde de itirazı değerlendirilir” ifadelerini kullandı. 

Demirtaş’ın avukatları da ayrı ayrı söz alarak, Demirtaş’ın talebinin kabul edilmesini istedi. Mahkeme ise, eksikliklerin giderilmesi amacıyla duruşmayı 1 Haziran’a erteledi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA