ZARARLI BÖCEKLERE AŞK TUZAĞI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ZARARLI BÖCEKLERE AŞK TUZAĞI!


 

Ormanlara zarar veren böceklere karşı Mersin ormanlarında biyolojik mücadele başladı.Ormancılar aşk tuzağı olarak da tabir edilen feromon tuzaklarıyla zararlı böcekleri imha ediyor.

Mersin ormanlarında zararlı böceklere karşı biyolojik mücadele başladı…

Orman ve Su İşleri Bakanlığı zararlı böcekler ile mücadelede tabiata dost mücadele metotları olan biyolojik, biyoteknik ve mekanik mücadele metotları kullanıyor. Biyoteknik mücadele metotlarının başında ise Feromon Tuzakları geliyor. Tuzaklar etrafa yaydıkları karşı cinsin kokularıyla böceklerin yakalanmasını sağlıyor.

Bu çerçevede orman teşkilatı Mersin’de havaların ısınmasıyla birlikte ormanlık alanlarda, dumansız yangın olarak bilinen kabuk böceklerine karşı mücadele etmeye başladı. Özellikle Mersin’in Anamur ilçesinde görülen Tomicus destruens (Akdeniz Orman Bahçıvanı)  ve Orthotomicus erosus (Akdeniz Çam Kabuk Böceği) böceklerine karşı yeterli miktarda feromon tuzakları hazırlanarak bölgeye yerleştirildi ve haftalık kontrolleri yapılıyor.

FEROMON, BÖCEKLERİ TUZAKLARA ÇEKİYOR
Feromon tuzak preparatları, böceklerin nesillerin devamı için eşlerini bulmak maksadıyla salgılamış oldukları kokuların analizi yapılarak laboratuar ortamında sentetik veya doğal yollardan elde ediliyor. Tuzakların içerisine yerleştirilen bu preparatlar ormanlardaki ağaçlara 10-15 metre mesafe aralıklar ile asılıyor. Feromon emdirilmiş kapsüller karşı cinsin salgıladığı kokuyu yayarak böcekleri tuzaklara çekiyor. Tuzaklar, kapsüle gelen böceklerin yakalanmasını sağlıyor. Kapsülden çıkamayan böcekler bir süre sonra kendiliğinden ölüyor
Böceklerin ormanlara verdiği zararın çok büyük olduğunu söyleyen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise “Böcekler, hayvanlar âleminde sayı bakımından en büyük grubu oluşturuyor. Ayrıca böceklerin üreme enerjileri çok yüksek olduğundan uygun iklim şartlarında kısa zamanda çoğalarak bütün bir ormanı tahrip edebilecek bir güce sahip olabiliyor” dedi.
Zararlı böceklerin verdiği zararların orman yangınlarından daha fazla olduğunun altını çizen Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Dumansız yangın olarak bilinen bu zararlılara karşı tabiata dost biyolojik mücadele yöntemlerini tercih ediyoruz. Mersin ormanlarını  bu zararlılardan korumak için bu yöntemle mücadelemizi bundan sonra da sıkı bir şekilde sürdüreceğiz. Geleceğimizin emaneti ormanlarımızı, sağlıklı bir şekilde korumak zorundayız” değerlendirmesinde bulundu. (bülten)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA