TAŞIMACILARDAN 3 TALEP! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

TAŞIMACILARDAN 3 TALEP!


 

Yolcu taşımacılığı yapanlar; kalite artışı için ‘kent kart’ uygulamasının yaygınlaşmasını, batıda da ikinci el oto galeri sitesi yapılması ve korsan servisçiliğin önlenmesini istiyor!

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 17 No’lu Yolcu Taşımacılığı Meslek Komitesi Başkanı Ali Böke, komite olarak yaptıkları çalışmaları ve son dönemlerde üzerinde yoğunlaştıkları projeleri anlattı. 

İlk olarak kent kartın yaygınlaştırılması projesine değinen Böke, bu sistemin yaygınlaşmasının avantajları hakkında bilgi verdi. İlk olarak uygulama noktasına değinen Böke, “Kent kartın toplu taşıma ve dolmuşlarda daha yaygın kullanılması, bunların bir havuz sisteminde toplanması ve her durağa ait kooperatifler için ayrı ayrı toplanan bu gelirlerin tüm toplu taşıma ve dolmuşlara kendi kooperatifleri bünyesinde eşit olarak paylaştırılması, şehrimizin toplu taşıma ve dolmuşçulardan kaynaklanan trafik sorunlarının giderilmesinde işe yarayacağına inanıyorum” dedi. Trafik sorunu çözümü yanında taşıma kalitesinin artacağına da değinen Böke, böylece dolmuş ya da diğer toplu taşıma araçlarının durak dışında yolucu indirip bindirmesinin önüne geçileceğini de anlattı. Böke, kapasitenin üzerinde yolcu alımını da engelleyecek bu uygulamanın yolcuların can güvenliğinin kontrol altına alınmasına da önemli katkı sağlamış olacağını söyledi.

‘MESLEKTAŞ KARDEŞLİĞİ PROJESİ’ BAŞLATILABİLİR
Toplu taşımalar kadar servisler konusunda da Büyükşehir Belediyesi’nden destek beklediklerini anlatan Ali Böke, servis şoförlerinin çalışma şartlarının iyileştirilmesi, halka daha temiz ve iyi hizmet sunulabilmesi adına özellikle servis parkları noktasında destek beklediklerini dile getirdi.
Mevcut durumda servis şoförlerinin sabah ya da öğle saatlerinde öğrenci ya da çalışanları bırakmaları sonrasında okulun ya da işyerinin dağılma saatine kadar gidecek yer bulmakta zorlandıklarını anlatan Böke, belediye tarafından park alanları oluşturulması halinde servislerin burada bekleyip araçlarını yıkayabileceklerini, oturup çay içip yemek yiyebileceklerini anlattı. Bu sayede daha insani koşullarda çalışma imkanına kavuşacak olan servis şoförlerinin motivasyonu, paralelinde hizmet kalitelerinin de artacağına dikkat çeken Böke, aynı zamanda şoförlerin sosyalleşmesine de önemli katkı sağlanacağını ifade etti.
Yenişehir, Mezitli, Toroslar ve Akdeniz gibi büyük ilçelerde bu şekilde birer tane park oluşturulabileceğine değinen Böke, aynı zamanda bu alanlarda yapılacak küçük lokallerin işletilmesiyle de ek kazanç elde edilebileceğini anlattı.
Bu çalışmaya ‘Meslektaş Kardeşliği’ ya da ‘Temiz Araç’ Projesi ismi verilerek Türkiye’de örnek teşkil edecek bir çalışmaya imza atılabileceğini vurgulayan Böke, “Servisçiler olarak amacımız, halk ile yetkililer arasında köprü kurup en güzel şekilde hizmet vermektir.” diye konuştu.

“BATI’DA DA İKİNCİ EL OTO GALERİ SİTESİ İSTİYORUZ”
Toplu taşıma sektöründe olduğu gibi ikinci el otomotiv sektöründe de bir takım düzenlemeler beklediklerini kaydeden Ali Böke şunları söyledi: “Toplu taşıma sektöründe olduğu gibi ikinci el otomotiv sektöründe de sorunlar bulunmaktadır. Bilindiği üzere Ülkemizde ikinci el otomotiv sektörü her geçen gün gelişmekte ve büyümektedir. Yurt genelinde yılda ortalama 5 milyon ikinci el araç satışı yapılarak ciddi bir katma değer yaratılmaktadır. Buna paralel olarak kentimizde de ikinci el araç satışı her geçen gün gelişmektedir. Ayrıca Bakanlığın çalışmaları doğrultusunda yakın zamanda sektöre kurumsal kimlik kazandırılarak ikinci el araç satın alan tüketicilere garanti hizmeti verilmeye başlanacak, bu sayede ikinci el araca talep daha da artacaktır. Bu nedenle Komite olarak bu alanda da düzenleme yapılması gerektiğine inanıyoruz”
Mersin’deki ikinci el otomotiv sektörünün önde gelen sorununun oto galericiler sitesi noktasında yaşandığını kaydeden Böke, “Şehrin Batı kısmında ikinci bir oto galericiler sitesine ihtiyaç vardır. Bu sorunun çözümünde iş bir kez daha belediyelere düşmektedir. Mezitli Belediye Başkanı Sayın Neşet Tarhan’ın bu konuda çok istekli olduğunu bilmekteyiz.  Kentimizin tüm sorunlarına kalıcı çözümler bulmada göstermiş olduğu başarılı çalışmalarıyla bildiğimiz Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Burhanettin Kocamaz’ın da böylesine büyük bir eksik ve sorun olan konuya duyarlılık göstermesi bu sorunun çözüme kavuşmasını sağlayacaktır” dedi.

“KORSAN SERVİSÇİLİK ÖNLENMELİDİR”
Yaklaşık 25 yıldan bu yana Mersin’de servis hizmeti sunduklarını anlatan Ali Böke, son dönemlerde gerek güvenlik, gerekse ekonomik açıdan sektöre zarar veren ve sektör temsilcilerini tehdit eden korsan servisçiliğin artmaya başladığına dikkat çekerek acil önlem alınmasını beklediklerini söyledi.
Korsan servisçiliğin vergi konusunda adaletsiz ve ülke ekonomisine katkı sağlamayan, hatta zarar veren bir yapı olduğunu kaydeden Böke, “Ayrıca vergisini hakkıyla ve düzenli ödeyen firmalara kötü örnek teşkil etmektedir. Ülkemizin bu zor günlerinde hepimizin elini taşın altına koyup vergilerimizi en sağlıklı şekilde ödememizin gerektiğine inanıyorum” dedi.
Konu güvenlik açısından ele alındığında da korsan servislerin hem takibinin hem denetiminin çok zor olduğunu bildiklerini ifade eden Böke, “Binlerce insanımızın canını teslim ettiğimiz taşımacılık sektörünün mutlaka denetim altında olması zorunludur. İlimizde UKOME’nin gerekli hassasiyeti gösterdiğini görüyoruz. Ancak tamamen sorunsuz hale getirip bu tip araçların farklı amaçlarla kullanılmasının önüne geçilmesi bu taşımacılık sistemini kullanan vatandaşlarımızı rahatlatacaktır” diye konuştu.
Bu toplumsal sorunların yanında ‘S’ plaka ile hizmet veren sektör temsilcilerinin haksız rekabete uğradığını vurgulayan Böke, “Belediyeden bedeli karşılığı plakaları alanlar, vergisini düzenli öderken, korsan servisçilik yapan bir kişi ödemediği vergiden dolayı yaklaşık 25 bin TL haksız kazanç elde etmektedir. Bu adaletsizlik kayıtlı çalışan firmaları üzmektedir” ifadelerini kullandı. (bülten)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA