MERSİN YÖNÜNÜ ‘GIDA GÜVENLİĞİ’NE ÇEVİRDİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN YÖNÜNÜ ‘GIDA GÜVENLİĞİ’NE ÇEVİRDİ


 

Mersin’de gıda güvenliğine yönelik projeler yapılması adına önemli adımlar atılıyor. İlk proje bu yıl içinde Silifke’de çilek üretim alanlarında başlayacak ve ardından diğer meyve ve sebzelerle devam edilecek.

Konuyla ilgili bilgi veren Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 5 No’lu Tarım Destek Faaliyetleri Komitesi Başkan Yardımcısı Murat Okşar, MTSO’nun projelerde aktif rol üstlendiğini söyledi. Son yıllarda Türkiye’de olduğu gibi gelişen ve gelişmekte olan ülkeler açısından en önemli tarımsal sorunların başında gıda güvenliği ve özellikle de güvenilirliğinin geldiğini kaydeden Okşar şöyle konuştu: “Günümüz koşullarında tüketiciler satın aldıkları ürünlerde dış kalite yanında insan sağlığına zarar veren kimyasalların da olmamasını talep ediyor. Bu nedenle tarımsal üretimde özellikle kimyasalların azaltılması çalışmalarına ihtiyaç duyuluyor. Mersin, Türkiye’nin 2’nci büyük tarımsal üretim merkezi. Dolayısıyla ilimizde tarımsal ürünlerde ilaç kalıntısının önlenmesine yönelik yapılan ve ileride yapılması düşünülen çalışmalar bir kat daha önemli hale geliyor. Bu nedenle MTSO olarak çalışmalarımıza tarımla ilgili tüm kurum ve kuruluşlar nezdinde devam etmekteyiz.”

“İHRACATA ESAS ÜRETİCİ KAYIT DEFTERİ TEMİNİNDE BÜROKRATİK SORUNLAR YAŞANIYOR”
Projeli çalışmalara esas olacak toplantılar gerçekleştirildiğini ifade eden Okşar, son toplantıya Mersin Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü temsilcileri yanında ihracatçıların katıldığını bildirdi. Toplantının ana gündeminin özellikle yaş meyve ve sebzede tarımsal ilaç kalıntısının önlenmesi ve izlenebilirliğin sağlanması konusunun oluşturduğunu kaydeden Okşar, toplantıda katılımcıların sektör sorunlarını ortaya koyarak bu konuda bir proje yapılması kararına vardığını anlattı. MTSO olarak Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Muharrem Selçuk başkanlığında AKİB’de yapılan toplantıya katıldıklarını bildiren Okşar, şu bilgileri verdi: “Söz konusu toplantıya Odamız dışında AKİB, Mersin Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Mersin Zirai Karantina Müdürlüğü, Çukurova Üniversitesi, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, Mersin Ziraat Mühendisleri Odası, Mersin Ziraat Odası temsilcileri ile ihracatçılar katıldı. Söz konusu toplantıda ihracata esas olan üretici kayıt defteri temininde yaşanan bürokratik sorunlar gündeme geldi. Bu konuda bakanlığımız ihracatı kolaylaştırmak adına gereken adımların atılacağını bildirdi. MTSO olarak Bakanlığımıza söz konusu uygulamanın Hal Kayıt Sistemi’ne entegre edilmesi ile ilgili öneride bulunduk. Bu önerinin hayata geçirilmesi adına konunun daha sonra yapılacak başka bir toplantıda geniş çaplı ele alınması kararına varıldı.”

“SAĞLIĞA DOST KİMYASAL KULLANIM ALANI GENİŞLEMELİ”
Murat Okşar, oda olarak Mersin Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün destekleri ile tarımsal üretimde kullanılan çevre ve insan sağlığına dost kimyasalların ruhsatlı olmayan riskli ürün gruplarında da kullanılabilmesi için Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Muharrem Selçuk’a bilgi verdiklerine de değindi.
Konuyla ilgili projeli çalışmalara 2017 yılında Silifke’de çilek üretim alanlarında başlanacağını kaydeden Okşar sözlerini, “Proje, Odamız desteğinde, Mersin Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülecektir. Bu konularda Odamıza destek veren Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Sayın Muharrem Selçuk başta olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ederiz” diye tamamladı.

“İLAÇ ETKEN MADDELERİ REVİZE EDİLİYOR”
Komite olarak bir diğer çalışmayı zirai ilaçlar konusunda sürdürdüklerini kaydeden Murat Okşar, mevcut ilaçların revize edilmemesi nedeniyle değişen hastalıklar karşısında etkilerinin azaldığını, daha iyi sonuçlar alınması adına iki yıl önce bu konuda bir proje hazırladıklarını söyledi. Proje kapsamında Türkiye’de kullanılan zirai ilaçlardan 335 tanesinin Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından etken maddesinin yeniden etkinlik denemesine alındığını bildiren Okşar, denemelerin halen devam ettiğini söyledi. Denemeler sonunda etkili ilaçların belirleneceğini kaydeden Okşar, “Hastalıklar ve zararlılar karşısında etkisi azalan ilaçlarda ise doz ayarlamalarına gidilecek. Sonuç alınmaması halinde de revizeler yapılarak çiftçinin kullanımına sunulacak. Hedefimiz tarımda verimi maksimum seviyeye çıkarırken çevre ve halk sağlığında güvenilir ürünlerin iç ve dış piyasaya sunulmasına imkan vermek” ifadelerini kullandı.

“GÜMRÜKLERDEKİ SORUNLARIMIZI ÇÖZDÜK”
Sektör temsilcilerinin sorunlarına yönelik çalışmalar yürüttüklerini de anlatan Murat Okşar, son olarak Türkiye genelindeki gümrüklerde yaşanan sorunları, kurdukları temaslar ve yaptıkları takiplerle çözdüklerini açıkladı. Okşar şunları söyledi: “Son dönemlerde ülkemizin içinde bulunduğu sıkıntı dönem nedeniyle Türkiye genelindeki gümrüklerde kontroller daha da sıkılaştı. Bu durum bizim bazı ithalatçı firmalarımızın sıkıntı yaşamasını da beraberinde getirdi. İthal ettikleri tarım ilaç ve gübre hammaddelerinin bir bölümünün ithalatının güvenlik nedeniyle zorlaştırılması sonrasında bazı firmalarımızda ciddi ticari kayıpları oluştu. Bunun üzerine Komite olarak konuyu rapor haline getirip üst yazı ile Odamız Yönetim Kurulu’na sunduk. Yönetim Kurulu aracılığıyla konu Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın ilgili birimine ulaştırıldı. Ardından gerekli takiplerin yapılması ve firmalarımızın mağduriyetinin doğru şekilde anlatılmasıyla da sektörümüzün önemli bir sorununu çözüme ulaştırdık. Şu anda gümrüklerde herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor ve ithalat yapılabiliyor.”

“TURUNÇGİLDE YENİ IRK ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR”
Komite olarak turunçgile özel çalışma yürüttüklerini de anlatan Murat Okşar, Alata Bahçe Kültürleri ve Araştırma Merkezi ile birlikte yaklaşık üç yıldır yeni ırkların aşılamasını gerçekleştirdiklerini anlattı.  Amerika’dan getirilen 40’a yakın portakal, mandalina ve lime aşı gözlerini denediklerini kaydeden Okşar, şunları söyledi: “Bunların hepsi dünyadaki saf ırklar. Amacımız bölgemize uyum sağlayacak yeni çeşitleri tespit ederek ülkemizin ihtiyacı olan orta ve geçici mandalina ile portakal çeşitlerini tespit etmek. Yalnızca Mersin değil Antalya ve Ege bölgesine uygun çeşitleri de tespit etmek istiyoruz. Bu çalışmamızdan önümüzdeki 2 ila 7 yıl arasında sonuç almayı bekliyoruz. Böylece hem ihracatımız artacak hem de erkenci ve geççi çeşitlerle ihracat süremiz uzayacak. Ayrıca yalnızca ihracat değil, Nisan ayına kadar iç piyasada da turunçgil tüketebileceğiz.” (bülten)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA