“Yine sınıfta kaldık!” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“Yine sınıfta kaldık!”


 

Ka.Der her 8 Mart’ta geleneksel hale getirdiği ‘karne’nin bul yılki sonucunu açıkladı. Bu yıl da karnesi kırıklarla dolu Türkiye kadın politikası ile sınıfta kaldı.

SONER AYDIN

Kadın Adayları Destekleme Derneği (Ka.Der), 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında düzenlediği toplantıda son 10 yıldır Türkiye’de atama ve seçimle oluşan karar organlarına bakarak verdiği ‘karne’nin verilerini açıkladı. Kadın hakları bakımından her geçen gün geriye giden Türkiye bul yıl da sınıfta kaldı.

Etkinliğe katılan çok sayıda kadın derneği temsilcisi adına manifestoyu kamuoyu ile paylaşan Ka.Der Mersin Temsilcisi Ayşe Müzeyyen Demir, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından gelen OHAL’le birlikte binlerce kişinin KHK’larla görevden alınması, soruşturmalar ve gözaltılar nedeniyle bu yıl istatistik yapılacak  bir ortamın kalmadığını söyledi.

“ELİMİZDE HER GÜN KADINLAR KALDI”

Kadınlar olarak ellerinde sadece kadınlara sorulmadan hazırlanmış bir Anayasa teklifi ve kadınların kazanılmış haklarının ellerinden alınma tehlikesi kaldığını dile getiren Demir, son yıllarda kadın istihdamının yerinde saydığını kaydetti. Kadın katliamında, tacize, tecavüze ve şiddete maruz kalan kadın, çocuk sayısında artış yaşandığını ifade eden Demir, “Kadınlar olarak elimizde, mağdurun yanında olacağına, suçluyu ‘iyi halli’ görüp ödüllendiren mahkemeler, bin bir zorlukla çalışmak için uğraşan kadın ve çocuk haklarını savunan derneklere karşı gerçekleşen uygulamalar kaldı.

‘KADINLARI DİNLEMEYEN, ANLAMAYAN, UMURSAMAYAN ERKEK MİLLETVEKİLLERİ VAR”

Kadınlar olarak elimizde, haber alma özgürlüğü elinden alınmış bir ülke, halkın yani milli iradenin oyları ile seçilmiş, yüzde 50 kadın kotasına sahip ama yok sayılan parti, 8 Mart’ı ‘Kadınları Mutfağa Hapsetme Günü’ olarak görüp indirim kampanyaları yapan şirketler kaldı. Kadınlar olarak elimizde, gözü morarmış kadın, yüzünü kapatmış çocuk fotoğraflarıyla, tacizci, tecavüzcü, şiddeti olağan ve sıradan hale getiren, çoğu zaman da görmezden gelen medya, kadın bedeni üzerinden küfür erek kendini ifade eden sosyal medya parazitleri, kadın bedeni sömürüsü ile tık alamaya çalışan internet siteleri kaldı. Kadınlar olarak elimizde, kadınlar için daha güzel bir ülke hayali kuran kadınları çabasıyla TBMM’ye girmesine rağmen, ‘erkek gibi’ siyaset yapıp, ‘erkek gibi’ şiddet üreten bazı kadın milletvekilleri, barış ve uzlaşma dilinden uzak, kadınları dinlemeyen, anlamayan, umursamayan erkek milletvekilleri kaldı” diye konuştu.

“EŞİTLİK, ÖZGÜRLÜK VE DEMOKRASİ İSTİYORUZ” 

Bu yıl OHAL koşullarında istatistik tutamadıkları için karne vermediklerini bir kez daha yineleyen Demir, “OHAL’de, bu yıl bir kez daha diyoruz ki; kendimiz için, çocuklarımız için, ülkemiz için ‘eşitlik, özgürlük ve demokrasi’ istiyoruz” dedi.

“8 MART ÇAL OYNA GÜNÜ DEĞİL”

Etkinlikte kısa bir konuşma yapan Ka.Der Danışma Kurulu Üyesi İlksen Sorguç Dinçer, 8 Mart’ın çalıp oynama günü olmadığını belirterek, 8 Mart’ı amacından çıkarttığını öne sürdüğü kadınlara eleştiride bulundu. 8 Mart’ın önemine değinen Dinçer, kadınların 19. yüzyılda başlayan eşitlik mücadelesinin 21. yüzyılda da devam ettiğini dile getirdi. Ka.Der olarak kadınların politikaya katılımının önündeki ekonomik, sosyal, kültürel ve yasal engellerin ortadan kaldırılması için çalışmalar yürüttüklerini vurgulayan Dinçer, kadınların meclisteki temsil oranının yükseldiğini ama bunun yetersiz olduğunu belirtti.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA