ÇEVRE KONGRESİ SESİZ SEDASIZ YAPILDI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ÇEVRE KONGRESİ SESİZ SEDASIZ YAPILDI!


 

Türkiye gündeminin önemli başlıklarını oluşturan çevre sorunlarına sahip Mersin’de sessiz sedasız yapılan Çevre Kongresi tamamlandı!.

Kamuoyundan uzak yapılan kongreyi değerlendiren Çevre Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Zehra Korkmaz ise meslektaşlarıne almış oldukları eğitim ve uzmanlık alanlarına uygun işlerde görev ve sorumluluklar verilmesi gerektiğini vurguladı!

Mersin Üniversitesi Çevre Topluluğu ile TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İl Temsilciliği işbirliğiyle bu yıl 5.’sü düzenlenen “Mersin Çevre Kongresi” sona erdi. Toplumun çevre bilincini arttırmak ve çevre örgütlülüğünü oluşturmayı amaçlayan kongrede; Çevresel biyo teknoloji, nano teknoloji ve çevre, turizm ve çevre stratejileri, çevre teknolojileri ve atık yönetimi, çevre mühendisliğinde bilişim teknolojileri restorasyon ekolojisi (onarıcı tarım) konularında sunumlar yapıldı. 
Kongreye; Çukurova, Toros, Marmara, Van Yüzüncüyıl, Süleyman Demirel, Uludağ, Niğde, Cumhuriyet, Selçuk, Samsun 19 Mayıs ve Dokuz Eylül Üniversitelerinden 250 civarında üniversite öğrencisi, geleceğin çevre mühendisleri katılım sağladı

“VAZGEÇİLMEZ OLAN DOĞAL KAYNAKLARIMIZ HIZLA TÜKETİLMEKTE VE KİRLETİLMEKTE”
Kongre ile ilgili bilgi veren Çevre Mühendisleri Odası Mersin İl Temsilcisi Zehra Korkmaz, geleneksel hale getirilen kongreye verilen desteklere teşekkür etti. Hızlı nüfus artışı ve kentleşme, sanayileşme, bölgesel savaşlar, nükleer denemeler, bilinçsiz tarımsal faaliyetler, tarım topraklarının yok edilmesi ve teknolojideki gelişmelerin çevre kirliliğinin çeşitlenerek artmasına neden olduğunu söyleyen Korkmaz, “Kısaca insan faaliyetleri ile canlı yaşamı için vazgeçilmez olan doğal kaynaklarımız hızla tüketilmekte ve kirletilmektedir.
Yapılan araştırmalar dünyadaki mevcut çevre kirliliğinin yüzde 50 'sinin son 35 yılda meydana geldiğini ortaya koymaktadır.

“KAR ETME ANLAYIŞI, SAĞLIKLI BİR ÇEVREDE DOĞA İLE BARIŞIK YAŞAMA HAKLARINI ELİMİZDEN ALIYOR”
Çevre sorunlarının en önemli kaynaklarından birisinin hızlı nüfus artışı olduğunu söylemiştik. Türkiye OECD ülkeleri arasında en yüksek nüfus artış oranına sahip ülkelerden birisi. BM'nin yapmış olduğu nüfus tahminlerine göre Türkiye nüfusunun 2025 yılında 92 milyona yükselmesi beklenmektedir. Bu durum ülkemizin bugün olduğu gibi gelecekte de çevre sorunları ile karşılaşacağını göstermektedir. Günümüzde çevre sorunlarının etkisi yerel, bölgesel ölçeklerden küresel ölçeğe erişebilmekte ve geleceğimizi tehdit edebilmektedir. Dünyada yaşanan çevre kirliliğinin etkileri küresel ısınmaya bağlı olarak seller, fırtınalar, kuraklık, kıtlık şeklinde iklim felaketleri olarak karşımıza çıkıyor. Kar etme anlayışına dayalı üretim ve tüketim ilişkileri insanların sağlıklı bir çevrede doğa ile barışık yaşama haklarını ne yazık ki elinden alıyor.

MİLYONLARCA İNSAN ÇEVRE MÜLTECİSİ OLDU
Çevre Felaketleri sonucu binlerce insan hayatını kayıp etmiş yüz binlerce insan sağlık sorunları yaşamakta, milyonlarca insan yaşadığı toprakları ülkesini terk etmek zorunda kalmış yani çevre mültecisi olmuştur. Ayrıca birçok canlı türü de yok olmuştur. Bu sebeple çevre sorunlarına yönelik çözümler üretmek giderek daha da çok önem kazanmaktadır. Günümüzde çevre sorunlarının odak noktası olması gereken çevre mühendisleri yapılan düzenlemelerle çevre görevlisi kavramının altında sadece bir meslek grubu olarak yer almaktadır. Formasyonu çevresel sorunların engellenmesi ve çözülmesi üzerine kurulan çevre mühendisliğinin geri plana atılması, göz ardı edilmesi kabul edilemez. Bizler bilim ve teknolojinin ışığında sürdürülebilir bir yaşam için çözümler üretmeye, geleceğimize bugünden sahip çıkmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

MÜHENDİSLER İŞİNİ YAPSIN!
Çevre sorunlarını önleyecek çevre politikalarının hangi endişe ile olursa olsun taviz verilmeden hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizen Zehra Korkmaz, ekonomi ve ekonomik kaygılarla ekolojinin göz ardı edilmemesini istedi. Ayrıca çevre mühendislerine almış oldukları eğitim ve uzmanlık alanlarına uygun işlerde görev ve sorumluluklar verilmesi gerektiğini de vurgulayan Korkmaz, “Uygulanacak çevre politikalarının yanı sıra, toplumda çevre bilincinin ve duyarlılığının geliştirilmesi bu konuda farkındalık yaratılması çok önemli. Bu nedenle gelecek nesillerin iyi bir çevre eğitimi ile yetiştirilmesi sağlanmalıdır.
Sizlerde yapmış olduğunuz  bu çalışmalarla bu bilincin oluşmasına önemli katkılar sağlıyorsunuz” dedi. (bülten)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA