Kar altındaki tehlikeye dikkat! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Kar altındaki tehlikeye dikkat!


 

Son yağışlar ile yeniden gündeme dereler ve havaların ısınması ile oluşabilecek ani kar erimeleri nedeniyle yaşanabilecek sel riski halkı tedirgin ediyor!

MEHMET NABİ BATUK

Erdemli’de büyük hasara neden olan sel afeti, yağmur suyu nakil hatlarının yetersizliğini yeniden gözler önüne sererken Mersin Büyükşehir Belediyesi, DSİ ve İlçe Belediyeleri derelerde ıslah uygulamalarına geçmek yerine birbirini suçlamaya devam ediyor. Uzmanlar ise havaların ısınması nedeniyle ani kar erimelerine karşı, toprak erozyonu ve yaşanabilecek sele karşı halkı uyarıyor.

“LAF VAR İCRAAT YOK”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğü’nün hazırladığı ‘Mersin İli Yağmur Suyu Master Planı’ toplantısında konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, belediye bütçesinin dereler üzerindeki ıslah çalışmalarını yapacak yeterlilikte olmadığını söyleyerek topu DSİ İl Müdürlüğü’ne atmıştı. DSİ İl Müdürlüğü ise dereler üzerinde ıslah çalışmalarının devam ettiği ancak dere üzerinde Karayolları, Büyükşehir ve ilçe belediyelerine ait olan ve suyun akışına engel olacak şekilde inşa edilen köprü, kavşak, menfez ve kültür sanat yapıları bulunduğunu açıklayarak, bunların kaldırılmasını istemişti.

DSİ yetkilileri ayrıca son yıllarda yaşanan kuraklık nedeniyle kuruyan akarsu havzalarının ilçe belediyeleri tarafından imara açılmasının sel felaketlerini meydana getirebilecek en önemli etkenlerden biri olduğu vurgulanmıştı.

UZMANLAR SEL VE EROZYONA KARŞI UYARIYOR

Özellikle kentin kuzey bölgelerindeki yüksek rakımlarda bulunan kar yükünün altında yatan tehlikeye dikkat çeken uzmanlar, havaların ısınması ile oluşabilecek ani kar erimelerinin sellere neden olabileceğine dikkat çekmeye devam ediyor.

Mezitli Kent Konseyi tarafından geçtiğimiz aylarda yapılan ‘Mezitli ve Sel’ konulu panelde DSİ 67. Şube Müdür Vekili Savaş Arslan, Mersin’in yüksek kesimlerinde ki kar oranının çok yüksek olduğuna dikkat çekmiş ve mevcut kar yükünün derelerin taşıyabileceği su yükünden fazla olduğunu vurgulamıştı. Ani kar erimeleri nedeniyle su taşkınları yaşanabileceği uyarısında bulunan Arslan, kentte bu yıl ortalamaların üzerinde yağan kar nedeniyle Meteoroloji İl Müdürlüğü ile sürekli dirsek temasında olduklarını ifade etmiş, “Çünkü yukarıdaki havzalarda çok büyük kar yükümüz var. Bu taşkını atlattık ama bunun rehaveti içerisinde olmamamız gerekiyor” cümlelerini kullanmıştı.

“ANİ KAR ERİMLERİ; EROZYONA VE SELE NEDEN OLUR”

Ani kar erimeleri nedeniyle bir uyarıda Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Mustafa Kemal Karaoğlu’ndan gelmişti. Çukurova Bölgesinde özellikle poli - kültür üretimi yapılan bölgelerdeki çiftçilere uyarılarda bulunan Karaoğlu, yağmur ve kar nedeniyle toprakta oluşabilecek erozyona karşı bazı önlemler alması gerektiğini vurgulamıştı. Karaoğlu, “Şubat ve Mart ayları kurak yaşanıyor ama Mart ayındaki yağışlara ve kar erimelerine dikkat etmemiz gerekiyor. Yoksa bu durum toprak erozyonunu ve kaybını hızlandırabilir.” açıklamalarını yapmıştı.  


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA