SONER AYDIN
Mersin’de devletin üst düzey kademesinin katıldığı törenle açılan Türkiye’nin ilk şehir hastanesinde sorunlar bitmiyor. İnşaat aşamasında sık sık iş bırakma eylemleri ile gündeme gelen hastane, açılışının ardından bu defa işten çıkartmalarla gündeme geldi.
BASKI VE MOBBİNG İDDİASI
İddialara göre; Kapatılan Devlet Hastanesi’nden Şehir Hastanesi’nin bilgi işlem birimine geçen personeller taşeron firma tarafından baskı ve mobbinge maruz kaldıkları için istifa etti. İddialar arasında özellikle kapatılan Devlet Hastanesi’nden Şehir Hastanesi’ne geçen personellere yönelik baskı ve yıldırma politikası uygulanıyor. Bunun el değiştiren taşeron firmanın kendi personellerini işe almak için gerçekleştirdiği bir yöntem olduğu öne sürüldü. Yine temizlik biriminde 50, güvenlik biriminde de 6 olmak üzere toplam 56 taşeron işçinin söz konusu uygulamalardan dolayı işini bıraktığı iddia edildi.
“TAŞERON İŞÇİ 7/24 ÇALIŞTIRIŞIYOR”
Hastanede yaşanan personel sorununa dair görüştüğümüz adını vermek istemeyen bir hemşire, hastanedeki taşeron işçilerin çok zor koşullar altında çalıştığını söyledi. “Şirket çalışanlarının oturmaları bile yasak” diyen görevli hemşire, “Taşeron işçiler zor şartlarda çalışıyorlar. Mola saati haricinde sigara içmeye çıkan bir çalışanın işine son verildi. İş güvenceleri olmadığı için konuşmaktan korkuyorlar. Burada taşeron zulmü yaşanıyor. İşçiler 7/24 çalıştırılıyor. Hafta sonları bile çalıştırılan personel var” diyerek yaşananları gözler önüne serdi.
“HASTA SAYISI ARTTI, PERSONEL SAYISI AZALDI”
Hastanede yaşanan hekim eksikliğine de değinen hemşire, birçok hekimin Şehir Hastanesi’ne gitmemek için emekli olduğunu bu yüzden hekim sayısında ciddi bir azalma yaşandığını söyledi. Hekim sayısının azalmasına karşın hasta sayısının her geçen gün arttığına dikkat çeken hemşire, kalan personellerin omuzlarına çok fazla iş yükü bindiğini, açığı nöbetlerle kapatmaya çalıştıklarını söyledi. Eksik personel nedeniyle zaman zaman sağlık hizmetinde aksamalar yaşandığını sözlerine ekledi. Yaşananlardan şikayet eden hekimlerin başka servislere gönderilmekle tehdit edildiğini öne süren hemşire, “Örneğin, serviste çalışan 5 hekimseniz, diğer servislerde o kadar hekim bile yok. Hekimler bu eksiği kapatmak için her gün nöbete geliyor. Şikayet ettikleri takdirde daha kötü servislere verilme tehditleri ile karşılaşıyorlar. Sayımız gittikçe azaldı ama hasta sayısı, çalışma alanımız arttı. Daha önceki çalıştığım hastanede yatak sayım 20 idi, burada 24’e çıktı. Baktığımız hasta sayısı iki katına çıktı. Sağlıklı bir sağlık hizmeti veremiyoruz” diye konuştu.