Akaryakıt depoları yer altına iniyor! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Akaryakıt depoları yer altına iniyor!


 

Mersinli akaryakıtçılar Kazanlı, Karaduvar bölgesinde yoğunlaşan akaryakıt depolama tesislerinin yer altına alınarak bölgenin daha güvenli hale getirilmesinin yollarını araştırıyor.

Depoların yer altına inmesi ile bölge tarımdan turizme kadar birçok sektörün kullanımına açılabilecek.

Yer altı Doğalgaz ve Akaryakıt Depolama Sempozyumu Düzenleme Kurulu Üyesi ve Danışman İsmail Ceylan, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 10 No’lu Akaryakıt, LPG, Madeni Yağ ve Enerji Meslek Komitesi Üyelerine yer altı akaryakıt depolaması hakkında bilgi verdi. Mevcut durumuyla akaryakıt depolarının yoğunlaştığı Karaduvar, Kazanlı bölgesinin bombaya benzediğini kaydeden Ceylan, bu alanda bir tesiste çıkacak yangının tüm bölgeyi tehdit edeceğini söyledi. Bu nedenle depolamanın yer altına alınmasının hem sektör hem de kent güvenliği açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Ceylan, “Türkiye’de teknik açıdan yer altı depolamasında en uygun bölge Mersin. Bu imkanları iyi değerlendirilmeli. Depoların yer altına indirilmesiyle birlikte yeni üst yapı yatırımları için büyük bir arazi kazanımı da sağlanacak” değerlendirmesini yaptı.

MERSİN BU İŞ İÇİN UYGUN

Yer altı depolaması için ilk olarak tuz yataklarına ihtiyaç olduğunu anlatan Ceylan şu bilgileri verdi: “Mersin uygun kalitede tuz yataklarına sahip. İkincisi bu tuzu çıkartıp depolama için yer açtığınızda tuzu atabileceğiniz deniz var. Ayrıca akaryakıtı ulaştırabileceğiniz bir limana sahipsiniz. Bu nedenle Türkiye’de akaryakıtın yer altında depolamasında en uygun bölge olduğunu söyleyebilirim. Örneğin Yozgat’ta tuz yatakları var ama bu tuzu atabileceğiniz bir deniz yok.”

Yeraltında oksijen bulunmaması nedeniyle yanma, patlama riski bulunmadığını bu nedenle güvenli bir depolama alanı olduğunu kaydeden Ceylan, aynı zamanda büyük hacimlerle depolamaya da olanak sağlandığını bu nedenle ticari avantajlar elde edildiğini söyledi. Yatırım maliyetlerinin de konuna bağlı olarak yer üstündeki depolama alanlarına göre 1/3’ten 1/10’a kadar değişen oranla daha uygun olduğunu vurgulayan Ceylan, hem güvenli, hem stratejik hem ekonomik bir yatırım fırsatı olduğunu açıkladı. Petrolün ucuz olduğu dönemlerde volümlü depolama yapılarak büyük avantajlar elde edilebileceğine dikkat çeken Ceylan, Mersin ve Adana bölgesinde doğalgaz depolamalarının yer altına inmeye başladığını, bunun akaryakıt için de kullanılmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Dünyada bu yöntemle en büyük depolamanın Amerika’da Avrupa’da ise en büyük depolamanın Almanya’da yapıldığını bildiren Ceylan, “Almanya bir seferde 6 aylık gazını bu yöntemle depoluyor” dedi. Enerji ithalatı projeksiyonlarının uzun vadeli yapmasına rağmen bu enerjinin depolanmasına dair projeksiyon yapılmadığını kaydeden Ceylan, yer altı depolarının yapılmasının 10 yılı aldığını bu nedenle vakit kaybedilmeden yapımına başlanması gerektiğini söyledi.

Böylesi bir depolamanın yer üstünü rahatlatacağını, böylece yerin hem altının hem de üstünün ticari yatırımlara açılabileceğini kaydeden Ceylan, Kazanlı bölgesinin turizmde daha etkin kullanılabileceğini ifade etti.

Ceylan, bu yıl 12-14 Nisan tarihleri arasında Ankara’da düzenlenen Türkiye 2’nci Uluslararası Yeraltı Doğalgaz Depolama Konferansı’nı bölgenin mevcut avantajları nedeniyle önümüzdeki yıl Mersin’de Yeraltı Akaryakıt Depolama Konferansı olarak düzenlemek istediklerini sözlerine ekledi


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA