“KAN AĞLIYORUZ!” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“KAN AĞLIYORUZ!”


 

Şehir Hastanesi’nin faaliyete geçmesi ile birlikte 100 yıllık Devlet Hastanesi’nin taşınması eczacısından medikalcısına, çiçekçisinden büfecisine yaklaşık 500 esnafı mağdur etti. Günü siftah yapamadan kapatan esnaf isyan etme noktasına geldi.

SONER AYDIN

Türkiye’nin ilk kamu-özel işbirliği ile Mersin’de hayata geçirilen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım'ın katıldığı törenle hizmete giren Şehir Hastanesi yeni mağdurlar doğurdu. Şehir Hastanesi’nin açılması ile birlikte kentin kalbinde yer alan 100 yıllık Devlet Hastanesi’nin kapatılması beraberinde büyük sorun ortaya çıkardı. Hastane etrafında yer alan yaklaşık 500 esnaf günü siftah yapamadan kapatmak zorunda kalıyor. İşlerinde yüzde 80 oranında bir düşüş olduğunu dile getiren esnafın kafası bundan sonra ne yapacağı konusunda ise karışık. Kimi esnaf kepenk indirmek zorunda kalırken, kimisi ise camına satılık yazısı astı.

“KİMSE NE YAPACAĞINI BİLMİYOR”
Devlet Hastanesi karşısında 20 yıldır çiçekçilik yapan Cem Yalbaç isimli esnaf, esnafın bundan sonra ne yapacağını, nereye gideceğini bilmediğini söyledi.  İş yapamayan birçok esnafın işyerlerini kapatıp gitmek zorunda kalacağını dile getiren Yalbaç, “İşlerimizde yüzde 70-80 oranında düşüş var. Hastanenin taşınması ana caddeden, metropole kadar bütün esnafı etkiledi. Bizi burada bırakıp gittiler. Kapatıp gideceğiz. Yıllardır burada esnaflık yapıyoruz, bir anda hastaneyi taşıdılar. Ne yapacağımızı, nereye gideceğimizi bilemez haldeyiz. Hadi eczacılar için yer buldular peki ya biz ne olacağız?” diye sordu.

“ELEMAN ÇIKARTMAK ZORUNDA KALDIK”
Hastane etrafından eczacılık yapan bir Mehmet isimli esnaf ise, “İşlerimizde yüzde 90 oranında bir düşüş var. İş yapamadığımız için, iş yerimizi kapatacağız. Halimiz harap. Bütün esnaf şikayetçi. Hastane taşınmadan önce günlük  2 bin lira ciromuz oluyordu şimdi günlük 200 lira ciromuz var. Kiramız var, faturalarımız var. İş yerimizde çalışan elamanların maaşı, sigortası var. İsyan etme noktasına geldik. Burayı besleyen hastane idi. Hastane gidince bütün esnaf iş yapamadan kepenk kapatıyor. Birçok esnaf iş yapamadığı için iş yerinin kapısına kilit vurmak zorunda kaldı. Arayış içine girdik. 5 tane eleman çalıştırıyoruz. İş olmadığı için mecburen çalışanlarımızı çıkartmak zorunda kalacağız. Ekmek parası kazanamıyoruz. Personelin ve bizim öğlen yemeği paramız çıksın şükür ediyoruz. 20 eczane hastaneden besleniyordu. Birçok eczane kapandı. Toros Devlet Hastanesi’nin civarına taşındı. Ne yapacağımızı bilmiyoruz, sadece bekliyoruz” diye konuştu.

“ŞEHİR HASTANESİ ÖNÜNDE KORSAN TAKSİLER ÇALIŞIYOR”
Hastane önünde taksicilik yapan Mustafa Haktanır, defalarca müracaat etmelerine rağmen ilgililerin kendilerine ilgilenmediğini savundu. Hastanenin kalkmasının ardından sonra taksicilerin iş yapamadan evlerine dönmek zorunda kaldıklarını dile getiren Mustafa Haktanır, “Hastanenin buradan kalkmasından dolayı işlerimiz yüzde 90 oranında düştü. Biz yıllardır burada taksicilik yapıyoruz. Defalarca müracaat ettik ama bizi oraya göndermediler. Şuan orada korsan taksiler çalışıyor.  Büyükşehir Belediyesine, Toroslar Belediyesine, Ulaşım Koordinasyon Merkezine (UKOME), şoförler odasına müracaat ettik, dilekçe verdik ama bir çözüm elde edemedik” dedi. 
Murat Haktanır isimli taksici ise, “Burada 45 yıldır hizmet veriyoruz. Ama farklı farklı taksiler gidip hastane etrafında yolcu taşıyor. Çarşıda hizmet veren taksiler için orada durak yaptılar ama yıllardır hastanede hizmet vermemize rağmen bize bir yer belirlemediler. Ben 150 bin lira kredi çekip araba aldım, durak aldım. 3 sene önce hastanenin buradan taşınması ile ilgili hiçbir şey söylemediler bize. Bu kadar borcun altına girip buraya geldim ama hastane taşındı. Borcumla baş başa kaldım” diye konuştu.

“HASTANE ÇOK GÜZEL OLMUŞ PEKİ YA ESNAF NE OLACAK?”
Devlet Hastanesi’nin taşınması cadde üzerindeki esnafın yanı sıra hastane arkasındaki esnafı da mağdur etti. Hastanenin arka tarafında kalan esnafın bir çoğu kepenk kapatmak zorunda kalırken bir çoğu ise yeni bir hastane yapılma umudu ile ayakta kalmaya çalışıyor. Kafe işletmecisi Ali B., AKP il başkanına gidip sorunlarını anlattıklarını ancak il başkanının da esnafa ne olacağı konusunda bilgisinin olmadığını söyledi. Şehir Hastanesi’nin açılışı sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “5 bin kişiye iş imkanı sağlayacağız” sözlerini hatırlatan işletmeci şunları söyledi: “Ben Ak Partiliyim. Yeni hastaneye gittim, güzel bir bina yapmışlar. Cumhurbaşkanımız da açılışta 5 bin kişiye iş imkanı sağlayacağız dedi. Biz 3 ortağız. Burada en az 500 esnaf var. Her esnafın yanında 5 eleman çalışsa aileleri ile birlikte sayı 10 bini buluyor. Hastanenin taşınması 15 bin insanı mağdur etti. Hastane taşınmadan önce benim günlük cirom bin lira idi şimdi günlük 100 lira iş yapamıyorum. Bütün esnaflar aynı dertten muzdarip. Orası yapıldı çok güzel ama bizi neden düşünmediniz. Buradaki esnafın durumu ne olacak. Yer bakıyoruz, yer yok. İçeride dükkan bakıyoruz ateş pahası yaklaşamıyoruz. İhale yapıldı mı, yapılacak mı bu konuda kimse bir şey söylemiyor. Orada büyük firmaların dışında kimse işyeri alamaz. Esnaf olarak bittik. Bütün malzememi satılık ilanı verdim internete. Müşteriler gelip dolaba, ocağa falan bakıyor. Ortağımızla kara kara düşünüyoruz. Başka bir yere açalım diyoruz yer yok. Bir yere girip çalışalım diyoruz ülkenin durumu ortada. İşsizlik artmış. Kan ağlıyoruz. Bizim iş yerimizden işsizler ordusuna 6 kişi daha eklenecek. Ak Parti il başkanlığına gittim. Bu hizmeti desteklediğimi ama benim de bu ülkenin vatandaşı olduğumu söyledim. İl başkanı ile görüştüm. Buraya yeni bir hastane yapılacaksa yerimizi muhafaza edelim dedik. Bir ay iki ay neyse katlanalım dedik ama o da bir şey diyemedi. Şehrin yöneticisi olan Valinin kendisi, vekilini ya da bir kaymakamı gönderip bizi ziyaret edebilirlerdi. Adana’dan Mersin’e geldim. Çocuklarım, ailen var. Şimdi tekrar Adana’ya dönüp iş arayacağım.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA