DEMOKRASİ İÇİN BİRLİĞE DAVET | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

DEMOKRASİ İÇİN BİRLİĞE DAVET


 

Mersin’de aralarında sendikalardan hemşeri derneklerine, meslek odalarından üreci örgütlerine 30’a yakın sivil toplum kuruluşu, “Demokrasi İçin Yurttaş Hareketi” çatısı altında birleşti.

Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen toplantıda grup adına basın açıklamasını okuyan avukat Şerife Arıcı Yıldız, başkanlık sistemine yönelik eleştirileri dile getirdi. 

Cumhuriyet ve parlamenter demokrasinin; Anayasa değişikliği oldu bittisi ile yeni bir rejime dönüştürülmek istendiğini savunan Yıldız, “Her gün birçok olayın yaşandığı, işsizliğin, yoksulluğun arttığı, ekonomimizin zor bir süreçten geçtiği, terörün kol gezdiği, neredeyse her gün şehir haberlerinin alındığı, üç milyondan fazla mültecinin ülkemize akın ettiği, sınır komşumuz olan ülkelerin yangın yerine döndüğü ve bu yangının ülkemize de sıçradığı bir dönemde bu kadar sorun varken nice bedeller ödeyerek elde ettiğimiz Cumhuriyetimiz, demokrasimiz, ülke bütünlüğümüz, milli egemenliğimiz, parlamenter rejimimiz kaldırılmak istenmektedir.
Bu meclisin Anayasa'yı değiştirme yetkisine sahip olmadığı, Anayasa değişikliği için toplumun katkısının alınmadığı, anayasa değişikliğinin ülkeye dayatıldığı bir tarafta dururken değişiklikle Türkiye'ye adı konulmamış bir başkanlı sistemi getirilmek istenmektedir” dedi.
Anayasa değişikliği ile tek adam rejiminin getirilmek istendiğini söyleyen Şerife Arıcı Yıldız, “Millet egemenliğini partili bir Cumhurbaşkanı'na devredecek. Anayasal kurumların atama, kararname çıkarma, OHAL ilan etme, TBMM'yi feshetme, uluslararası anlaşma yapma, yasama, yargı ve yürütmeyi partili Cumhurbaşkanı'na bağlayacaktır. Üniter devlet fedaratif bölünmeye açık hale getirilecek, karşılığında ise devletin denetimi imkansız hale gelecektir. Bizler Türkiye Cumhuriyeti'nin sorumlu yurttaşları ve sivil toplum kuruluşları olarak bu durumdan devletimizin, milletimizin ve nesillerimizin geleceği adına endişe duymaktayız.
Milletimizin önüne konulan bu Anayasa değişikliği, 150 yıllık demokrasi yolculuğundan, saltanata geri dönüştür. Kabul edilemez.
Bizler demokratik hukuk devletinden vazgeçmiyoruz, bu nedenle Anayasa değişikliğine ‘hayır’ diyor, bizimle aynı düşüncede olan tüm yurttaşlarımızı ‘demokrasi için birliğe’ davet ediyoruz” diye konuştu. 
Basın açıklamasına katılan STK, STK üyeleri ve sendikalar şunlar oldu;    Eğitim-İş, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği, Sosyal Demokrasi Derneği, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Mersin Çevre Dostları Deneği, DİSK, Tüm Emekliler Der. / Türkiye Emekliler Derneği, Mersin Girit Türkleri Derneği, Mersinliyim ve Mersin'e Sahip Çıkacağım Diyenler Derneği, Siverekliler Derneği, Malatyalılar Derneği, Karaduvar Yardımlaşma Derneği, Maraşlılar Derneği, Mezitli Emekçi Kadınlar Derneği, Vartolular Derneği, Pir Sultan Abdal Derneği, Mezitli Alevi Bektaşi Kültür Derneği, Haçovalılar Kültür Derneği, Alvar Köyü Yardımlaşma Derneği, Kimya Mühendisleri Odası, Mersin Dersimliler Derneği, Kuyumcular Derneği, Okul Aile Birliği Derneği, İş Uygulama Merkezi. (bülten)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA