EKŞİ LİMON İHRACATLA EKONOMİYİ TATLANDIRDI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

EKŞİ LİMON İHRACATLA EKONOMİYİ TATLANDIRDI


 

Erdemli’de ihracatçı firmalarının alım yapmaya başlaması limon fiyatını arttırdı.

Türkiye limon üretiminin yüzde 65'ini gerçekleştiren Erdemli'de fiyat artışı çiftçileri sevindirdi. 1 lira, 1 lira 20 kuruş seviyesindeki limon yaklaşık yüzde 50'lik bir artışla kalitesine göre 1 lira 50 kuruş ile 1 lira 70 kuruştan alıcı buldu.

Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin, ihracat firmalarının limon alımıyla birlikte fiyatların hızla arttığını belirterek, "2017 limon fiyatlarından ümitliyiz. 2016'nın sonunda limon fiyatları düşüktü. Sezon başlarken fiyatların belirsizliği sebebiyle üretici ve ihracatçı ne yapacağını bilmiyordu. Yaklaşık 10-15 gün öncesine kadar limon fiyatları 1 lira ile 1 lira 20 kuruş seviyelerindeydi. İhracatta hafif bir kıpırdama var. Şuan limon dalında 1 lira 50 kuruş ile 1 lira 70 kuruşa kadar çıktı. Bu artıştan üreticilerimiz, çiftçimiz memnun" dedi.

"UMARIZ DAHA ÇOK İHRACAT OLUR"
Temennilerinin ihracat kapılarının tamamen açılması olduğunu ifade eden Şahin, "Umarız daha çok ihracat olur. Çiftçimizde, ihracatçımız da bu durumdan faydalanır diye düşünüyorum. Bu devletimize de daha çok katma değer sağlar. İhracatın artmasıyla özellikle Rusya, doğu ve batı blok ülkelerine ihracat, çiftçilerimize daha çok faydalı olacaktır. Ürünlerimiz bu yıl bol olup, çiftçilerimiz bu satıştan faydalanacaktır" diye konuştu.

YAĞIŞLAR HASAT SÜRESİNİ UZATTI
Üreticilerin limonu üç şekilde değerlendirdiğini vurgulayan Şahin, "Limonları çiftçilerimiz özel kağıtlara sararak 'yatak' diye tabir ettiğimiz şekilde depoluyor, bir kısmı yine depolarda 3-4 ay dinlendiriyor buna da 'dinlenmeye alma' deniliyor. Üretilen limonun yüzde 50'si 60'ı direkt ihracata gidiyor" şeklinde konuştu.
Üreticilerden Vahit Yazar da fiyat artışının kendilerini mutlu ettiğini belirterek, "Fiyatlar arttı, ihracat açılınca vatandaşta seviniyor. Havanın yağışlı olmasıyla limonlar da iyi büyüdü. Limonlar bu yıl çok güzel, fiyatta 1 lira 50 kuruşu bulunca seviniyoruz" dedi.
Yıllara göre 400 bin ton ile 600 bin ton arasında limon rekoltesine sahip Erdemli'de uzun süren yağış dolayısıyla halen limon hasadı sürüyor. (iha)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA