Büyükşehir’in borç yükü artıyor! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Büyükşehir’in borç yükü artıyor!


 

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın, borçlanma taleplerinin artması tepki topluyor.

Son iki yılda Meclis’den 700 milyon TL’ye yakın borçlanma yetkisi alan ve halen 70 milyonluk yetki talebi komisyonlarda görüşülen Başkan Kocamaz, tüm bu paralara karşın ise hizmet değil ‘makyaj’ yapmakla eleştiriliyor.

HEDİYE EROĞLU

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, görev gelmesinin üzerinden 3 yılı geride bırakırken, belediyenin borç yükü giderek artıyor. Ancak buna karşın yapılan hizmetler ise siyasilerden ve vatandaşlardan tepki topluyor. 

Geçen yıl İller Bankası’ndan asfalt ve benzeri işler için 250 milyon TL’lik kredi kullanmak için yetki alan Başkan Kocamaz, yine benzeri işler için de aynı dönemde özel bankalardan 50 milyon TL’lik kredi kullanmak için yetki aldı.

Bu yıl ise yeni yatırımlar için özel bankalardan alınmak üzere belediye bütçesi için 445 milyon TL’lik kredi talebinde bulunan Burhanettin Kocamaz’ın, İller Bankası’ndan kullanmak istediği 70 milyon TL’lik kredi için yetki talebi ise komisyonlarda görüşülüyor.

HDP: “BU BORÇLAR NASIL ÖDENECEK?”

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin HDP’li üyesi ve aynı zamanda kentin tanınmış iş insanlarından Mustafa Güler, “Başkana 2 yılda 750 milyon TL’ye yakın borçlanma yetkisi verildi, geleceğe dönük borç stoku artıyor” diyerek, uyarıda bulundu.

Gelecekte bu borçların nasıl ödeneceğinin ise belirsiz olduğunu işaret eden Güler, borçlanma ile elde edilen paranın kullanımının da verimli olmadığı görüşünde.

Belediyenin gelir getirici alanlarda yap-işlet-devret modeli ile çalışması gerektiğini söyleyen Güler, “Örneğin Atatürk Parkı için 70-80 milyon TL’lik bir proje öngörülüyor. Daha öncelikli konular varken buraya bu kaynağı aktarmak çok doğru değil. Ama bu  iş yap-işlet-devret modeli ile yapılabilir” dedi.

Ayrıca otogar konusuna da değinen Güler, “Otogar geçen sene 20 milyon TL kiraya verildi ama 2017 bütçesinde otogar gelirini göremedik çünkü konu farklı bir boyuta taşındı” dedi.

“TEMEL HİZMETLER BEKLERKEN FANTEZİ YAPILIYOR”

Türkiye’nin önünde zorlu yıllar olduğunu, vergiler azaldıkça belediyenin İller Bankasından ve Maliye’den gelen gelirlerinin de azalacağını işaret eden Mustafa Güler, “Dar zamanda temel hizmetler dururken sahilde bisiklet yolu yapılması fantezidir. Temel hizmet alanlarına yönelmek gerekiyor. Kaynakların doğru, yerinde kullanılması lazım. Türkiye zor bir dönemeçten geçiyor. Harcamalarda önceliklendirmenin yapılması lazım.

Belediye başkanı basiretli bir işadamı gibi davranmalıdır. Belediye başkanı kendisine teslim edilen bütçenin yerinde doğru kullanılmasından sorumludur. Bir işadamı ile belediye başkanı arasında hizmet çeşitliliği farklıdır, mantalite farkı yoktur, amaç faydadır. Bu nedenle para harcanırken ne kadar fayda sağlayacak? Buna bakılmalıdır” diye konuştu.

CHP: “DENETİM KOMİSYONU GÖREVİNİ YAPSIN”

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin CHP’li Üyesi Derya Özinç de, son istenen borçlanma yetkisi talebine karşı olduğunu ancak grubuyla birlikte hareket ettiğini anımsatarak, “Ben borçlanma yetkisi talebine hayır dedim. Ancak grup kararına uymak zorundayım ve uydum. Borçlanma yetkisi verilebilir ama önemli olan denetimdir. Bu borçlanma neden gerekli hale getirildi? Otogar ne oldu? İşte bunlar denetim ile ortaya çıkarılmalıdır.

Ocak ayı meclis toplantısında Denetim Komisyonu kuruldu. Bu komisyona çok büyük görevler düşüyor. Çünkü kaynaklar verimli kullanılmıyor. Makyaj yapılıyor. Burhanettin Kocamaz’ın tarzı böyle. Tarsus Belediyesini gururla anlatıyor ama burada ilk yıllarda sadece havuz ve yollar yapıldı. Parke taşları sökülüp sökülüp yeniden yapılıyor, bu işin içinde rant var. Bunları söylediğim için de rahatsız oluyorlar. İşte burada görev Denetim Komisyonu’na düşüyor. Bu kadar borçlanmanın normal olmadığını düşünüyorum” diye konuştu.

AKP: “BURHANETTİN KOCAMAZ, MACİT ÖZCAN GİBİ YAPIYOR”

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin AKP’li üyesi Mustafa Turan da, artan borç yüküne karşın belediye yönetimini ‘göstermelik hizmetler’ yamakla eleştirdi. 

Kentin pek çok şeye ihtiyacı olduğunu ancak öncelikli harcamalar yapılmadığını belirten Turan, “Örneğin dere yataklarının ıslahı öncelik olmalıydı. Ama selden sonra harekete geçildi.

Cumhurbaşkanımızın Mersin’e geldiğinde dikkat çektiği bir konu vardı: ‘İki tür hizmet vardır. Biri kuyu yapmak diğeri minare yapmak. İkisinin arasındaki fark şudur; minare görünür, kuyu görünmez’. İşte Mersin Büyükşehir Belediyesi de göze gelecek şeyler yapıyorlar. Uzun vadeli şehrin ihtiyacı olan işler yapılmıyor. Bu da bilinçli bir politikanın ürünüdür. Eski başkanlardan Macit Özcan da yıllarca bunu yaptı. Örneğin kente bir sahil kazandırdı ve Mersin’in 20 yılını götürdü. Burhanettin Kocamaz da aynı politikayı izliyor” diye konuştu. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA