“HER GEÇEN GÜN DAHA ÇOK FAKİRLEŞİYORUZ” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“HER GEÇEN GÜN DAHA ÇOK FAKİRLEŞİYORUZ”


 

TÜİK’in açıkladığı enflasyon ve zam oranlarının gerçeği yansıtmadığını savunan emekçiler, halkın her geçen yıl biraz daha fakirleştiğini, maaşların eridiğini savundu.

 


Türk Büro-Sen Mersin Şubesi Basından Sorumlu Başkan Yardımcısı Mustafa Güven, TÜİK’in açıkladığı 2016 enflasyon rakamına ilişkin değerlendirmede bulundu. Güven, açıklanan rakamların vatandaşın cebine yansıyan gerçek enflasyonu ortaya koymadığını belirtti.

TÜİK’E GÖRE HERŞEYE YÜZDE 8,53 ZAM GELDİ
 “TÜİK’in açıkladığı verilere göre 2016 yılında enflasyon yüzde 8,53 olarak belirlendi. Buna göre ülkemizdeki bütün mal ve hizmetlerin bedeli, ortalama yüzde 8,53 oranında zamlandı” diyen Başkan Güven, TÜİK’in, ülkemizdeki 417 çeşit ürünün ortalama fiyat değişimi üzerinden bir enflasyon hesabı yaptığına dikkat çekti. Bu ürünlerin içerisinde flütten at yarışına, sayısal lotodan milli piyangoya kadar vatandaşların ağırlıklı olarak kullanmadığı ürünlerinde olduğunu söyleyen Mustafa Güven, ancak yapılan araştırmalara göre vatandaşların düzenli olarak kullandığı mal ve hizmet adedinin, bu 417 ürün içerisinde yalnızca 80-90 arasında değiştiğini vurguladı. 

“DOLARDAKİ ARTIŞ İLE MAAŞLAR AZALDI”
Dolayısıyla TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamlarının bir ortalamayı gösterse de gerçek anlamda vatandaşların cebine yansıyan fiyat dalgalanmalarını yansıtmadığını belirten Güven, “Kaldı ki, geçtiğimiz yıl döviz kurlarında yaşanan artışlar kamu görevlilerimizin ve vatandaşlarımızın alım gücünün düşmesine, maaşların reel olarak azalmasına neden oldu. 2015 yılı sonunda 2,91 TL olan Dolar kuru 2016 yılının son gününde 3,52’ye yükseldi. 2015 yılı sonunda 3,18 TL olan Euro ise 2016 yılı sonunda 3,71 oldu. Buna göre Dolar kurundaki yıllık artış yüzde 21; Euro’daki yıllık artış ise yüzde 17 olarak gerçekleşti. Dolayısıyla bütün ürünlere de döviz kurunda yaşanan bu artışa paralel olarak bir artış geldi. Öyle ki, 2015 yılı sonunda 4,3 lira olan kurşunsuz benzinin fiyatı da yüzde 21,4 oranında artarak 5,22 TL’ye yükseldi. Akaryakıt fiyatlarının artmasıyla ulaşım giderleri de yükseldi ve bütün ürünlerin fiyatına en azından taşıma maliyeti olarak bu rakamlar yansıtıldı. 

“EN ÇOK PARA HARCANAN KALEMLER ENFLASYONUN ÜZERİNDE ZAMLANDI” 
Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi’nin çalışmasına göre benzin fiyatlarının enflasyona göre 2,5 kat daha fazla zamlandığı ortaya çıkıyor. Buna göre vatandaşlarımız, yılbaşında 215 liraya doldurdukları 50 litrelik depoyu, bugün 261 liraya doldurabiliyor. Benzin fiyatlarındaki artış, vatandaşların karşısına her depo doldurmada 46 lira ek yük olarak çıkıyor. 
Hal böyle olunca belki şans topuna, sayısal loto fiyatına ya da flüt ve at yarışı oyunlarına zam gelmedi ama vatandaşlarımız için olmazsa olmaz nitelik taşıyan gıda, giyim, ulaşım, temizlik, haberleşme, eğitim gibi ürünler açıklanan enflasyonun üzerinde zamlandı. 
 Memur maaşları Dolar karşısında reel olarak ortalama yüzde 7 eridi ve alım gücü 2008 yılının bile gerisine gitti” diye konuştu. 
 
“HER GEÇEN YIL BİRAZ DAHA FAKİRLEŞMEKTE, ALIM GÜCÜMÜZ BİRAZ AHA DÜŞMEKTE”
Bütün bu hesaplamaların; ne memur ve emekli maaşlarına ne asgari ücrete ne de diğer çalışanların ücretlerine yapılacak zamlar kararlaştırıldığında enflasyon hesabını temel almanın gerçekçi bir yaklaşım olmadığını ortaya koyduğunu belirten Güven, “Ülkemiz gerçeklerini ortaya koymayan, harcamalarda ortaya çıkan gerçek artışları karşılamayan ve maaşların reel olarak artmasını sağlamayan zamlarla kamu görevlilerimiz her geçen yıl biraz daha fakirleşmekte, alım gücümüz biraz aha düşmektedir. Sosyal devlet, çalışanların ve vatandaşların ekonomik gerçekler karşısında korunmasını öngörür. Öyle ise bu yıl içinde gerçekleştireceğimiz toplu sözleşme görüşmelerine hükümetin enflasyon hedefi doğrultusunda bir zam teklifi ile gelmesi kabul edilemez” dedi. (bülten)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA