SAĞLIK PARASIZ OLMALI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

SAĞLIK PARASIZ OLMALI!


 

Mersin’de sağlık örgütleri muayene ücretlerine yapılan yüzde 60’lık zamma tepki gösterdi.

Mehmet Nabi Batuk

Hükümetin, 1 Ocak 2017 itibariyle muayene katkı paylarına yüzde 60 zam yapmasına tepkiler artıyor. Zam ile muayene ücretleri; Devlet Hastanelerinde 5 TL’den 6 TL’ye, eğitim araştırma hastanelerinde 5 TL’den 7 TL’ye, Üniversite hastanelerinde 5 TL’den 8 TL’ye, özel hastanelerde ise 12 TL’den 15 liraya çıkarıl. Mersin’deki sağlık örgütlerinden ise bu zamlara tepki geldi.
Gazetemize konuşan Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Ful Uğurhan ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Mersin Şube Eşbaşkanı Dr. Yılmaz Bozkurt, yaptıkları açıklamalarda muayene ücretlerine getirilen zamlara tepki göstererek, sağlık hizmeti ücretlerinin parasız yapılması gerektiğini vurguladı. 

“DEĞİL BİR LİRALIK ARTIŞ, GERİ KALAN KISMININDA KALDIRILMASINI İSTİYORUZ”
Sağlık hizmetinin insanların en temel haklarından biri olduğunu vurgulayan Tabip Odası Başkanı Dr. Ful Uğurhan, tüm sağlık hizmetinin ücretsiz olarak sunulması gerektiğinin üzerinde durdu. Dr. Uğurhan, “İster bir lira olsun ister bin lira olsun sağlık insanın en temel hakkıdır ve ücretsiz olmalıdır. İnsanlara bir lira sembolik bir artış olarak gelebilir. Ancak biz tüm sağlık harcamalarının her halükarda kamusal kaynaklardan karşılanması gerektiğini düşünüyoruz. Değil bir liralık artışın geri kalan kısmının da bir bütün olarak kaldırılmasını istiyoruz” dedi.

“BİRİNCİ BASAMAK SAĞLIK HİZMETİ GÜÇLENDİRİLMELİ” 
Sağlık hizmetinin geliştirilmesi için birinci basamak sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi ve olanaklarının artırılması gerektiğini vurgulayan Dr. Uğurhan, “Eğer güçlü bir birinci basamak sağlık hizmeti sağlanırsa sorunda çözülür. Hangi ülke bu basamağı güçlendirirse zaten diğer basamaklara sevk oranı da azalacaktır. Ama bizde sevk sistemi maalesef yok. Çünkü sevk sistemini siyaseten mevcut hükümetler getirmiyor. Siz bugün bir rahatsızlığınız için direkt olarak uzman hekime gidemezse bir hasta siyasetçiler için oy kaybı olarak görülüyor. Hâlbuki bu sistemin tamamen çökmesine sağlık sisteminde yaşadığımız tüm karmaşanın ana nedeni budur. Tüm bunun kaynaklarını da zaten çalışanların maaşlarından sağlık için kesinti yapılıyor vergiler veriliyor. Devlet bunun için vardır. Devlet sağlık alanında da eğitim alanında da ücretsiz olarak bu hizmeti vatandaşlarına sunmak zorundadır. Onun için bir Lirada olsa bin lirada olsa bu artışı ve ya ücretlendirilmesini doğru bulmuyoruz” şeklinde konuştu. 

“SAVAŞIN GİDERLERİNİ KARŞILAMAK İÇİN HALKIN CEBİNE EL UZATILIYOR”
Muayene ücretlerine gelen yüzde 60’lık zamma diğer bir tepkide SES Mersin Şube Eşbaşkanı Yılmaz Bozkurt’tan geldi. Genel sağlık sigortaları çıkmadan önce bütün sağlık örgütleri olarak yürüttükleri çalışmaları hatırlatan Bozkurt, “O dönem yaptığımız eylemlerde maalesef halkımızı ikna edemedik. Bu genel sağlık sigortası sanki insanlar tüm sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanacak şekilde algılanarak kabul edildi. Görünen şudur: AKP Hükümeti sağlık ve eğitim hizmetleri başta olmak üzere tüm kamu hizmetlerini paralı halde sunmak istiyor. Her yılbaşlarında muayene ücretlerine zamlar geliyor. Yakında katkı ve katılım paylarına da zam gelebilir. Sonuç olarak bu ülkede bir savaş var. Bu savaşın giderlerini karşılamak için halkın cebine el uzatılıyor. Sağlık hakkı anayasal bir haktır ve devletin tüm vatandaşlarına bu hakkı ücretsiz ve kaliteli olarak vermesi gerekir. Sağlık hizmetinin ertelenme şansı yoktur. Herhangi bir vatandaş kalp krizi geçirdiğinde, rahatsızlığında bunu erteleyemezsiniz. Elinde ne varsa satıp, muayene olup tedavisini yaptırmak zorundadır. Muayene ücretlerinin zamlanmasını biz doğru bulmuyoruz. 2002 yılından beridir sağlığın bütün halka eşit, ulaşılabilir, nitelikli ve parasız olarak verilmesini sağlamaya çalışan bir kurum olarak mücadelemizi sürdürmeye devam ediyoruz” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA