BİNALAR YÜKSELDİKÇE TEHLİKE ARTIYOR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BİNALAR YÜKSELDİKÇE TEHLİKE ARTIYOR!


 

Mersin’de giderek artan yüksek katlı binaların ardından sektör temsilcileri daha sağlıklı binalar üretilmesi adına kentte Yüksek Yapı Yönetmeliği hazırlanmasını bekliyor.

Yönetmelik ile yüksek yapılara standart getirilmemesi halinde inşaatlardaki risklerin artacağı görüşünde birleşen sektör temsilcileri, yüksek katlı inşaatların önüne geçilmesini istiyor.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası 15 No’lu Mühendislik, Mimarlık Meslek Komitesi Başkanı Selami Arıcı, sektöre ilişkin değerlendirmeler yaptı. İlk olarak Yüksek Yapı Yönetmeliği’ne değinen Arıcı, Mersin’de son dönemlerde 20-30 kat ve üzeri inşaatların artmasına rağmen, yüksek katlı inşaatlara yönelik bir yönetmelik bulunmadığını söyledi. Büyükşehir Belediyesi’nden bu konuda daha hızlı bir çalışma beklediklerini, bu binaların ciddi riskler taşıdığını anlatan Arıcı, hiçbir tecrübeye sahip olmayan kişilerin 30 katlı bina yapması önünde hiçbir engel bulunmadığını, mevcut durumda finansal gücünün bulunmasının yeterli şart olduğunu söyledi. Böyle bir binada asansörden elektrik tesisatına kadar her noktada teknik çalışma yapılması gerektiğini, bunun da belli bir bilgi birikimi gerektirdiğini vurgulayan Arıcı şöyle konuştu: “Örneğin 30 katlı bir binada asansörler çok önemli. Atık su tesisatları, elektrik tesisatları çok önemli. Mutlaka tesisat katları oluşturmak gerekiyor. Bu nedenle Yüksek Yapı Yönetmeliği olmadan bu binaların projelendirilmesi tehlikelere açık bir durum doğruyor. Hatta yalnızca müteahhitte değil, bu binaları denetleyecek yapı denetim firmalarında da en az 5 yıl tecrübesi aranmalıdır. Aksi halde yapılan denetimlerden de istenen sonuçları alamayız. Eğer bunları yapmayacaksak Mersin’de dikey yaşamaktan vazgeçip yatay yaşamalıyız ki sorun da olmasın.”

“YAPI DENETİMİ GÖZDEN GEÇİRİLMELİ”
Yapı Denetim Sistemi’ni de değerlendirerek yapı denetiminin sektör adına çok önemli bir adım olduğunu ancak hatalı doğması nedeniyle sıkıntılar yaşandığını anlatan Selami Arıcı, bu sistemde de değişikliğe gidilmesi gerektiğini anlattı. Sistem gereği yapı denetim firmalarının ücretlerini denetimini yapacakları müteahhitlerden aldığını hatırlatan Arıcı, “Burada etik olmayan bir durum var. Para aldığınız kişiyi sağlıklı denetlemekte zorlanırsınız” dedi. Müteahhitlerin çalışacakları yapı denetim firmasını seçmek yerine bir havuz oluşturulup bu havuzdan atama yapılmasının daha sağlıklı olabileceğini kaydeden Arıcı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da denetimlerini artırması gerektiğini söyledi.
Yine bu sektörde ikinci bir sıkıntının ise yapı denetim firmalarında çalışan personel noktasında yaşandığına değinen Arıcı, “Teknik personelin kendisi yerine diploması çalıştırılıyor. Diplomada yazan isim ile çalışan kişi birbirini tutmuyor” dedi. Ya da tecrübesi bulunmayan yeni mezun inşaat mühendisi, mimar ya da tekniker çalışmasının da sağlıklı bir denetim açısından uygun olmadığına değinen Arıcı, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yapı denetim firmalarının sorumluluğunun daha ağır olması gerekiyor ki daha sağlıklı denetimler yapılabilsin. Çok sayıda yapı denetim firması açılmasının önüne geçilebilsin. Sektörde çok sayıda firma olunca ciddi ıskontolar yapılıyor, işin kalitesi de düşebiliyor. Bu iş bir standarda bağlanmalı. Kağıt üzerinde sonuçlar alınmaya çalışılıyor ancak uygulama zayıflıyor.”

“MÜTEAHHİTLİK STANDARDA BAĞLANMALI”
Müteahhitlik mesleğini de değerlendiren Selami Arıcı, bu mesleğe de standartlar getirilmesi gerektiğini söyledi. Tehlikeli binaların can güvenliğini riske soktuğunu hatırlatarak, bu mesleğin önemine dikkat çeken Arıcı, şöyle konuştu: “İnsanların hayatı söz konusu olmasına rağmen 1500-1600 TL harç yatıran herkes müteahhitlik belgesi alabiliyor. Bunun önüne geçilmeli ve belli bir standart oluşturulmalı. İnşaat sektöründe bir bilgi birikimi olmadan müteahhitlik yapılmamalı. Tecrübe sahibi oldukça da yaptığı inşaatlarda tecrübesine göre kademeli olarak yüksek katlı inşaatlara geçiş yapabilmeli. Örneğin daha önce hiç tecrübesi olmayan bir kişi ilk inşaatında 15 katlı bina yapamamalı. Aksi halde bu cinayete zemin hazırlamaktan farksız olur. İlk kez vergi mükellefi olmuş bir kişinin 7-8 katın üzerinde bina yapmasına izin verilmemeli. İş bitirmelerine bağlı olarak kat sayısında artış yapılmalı. Eğer bir tecrübesi yoksa yanına inşaat mühendisi ya da mimar alarak ortak bir çalışma yapılabilmeli.” 
“GENEL İSKAN ALINMADAN YENİ RUHSAT VERİLMEMELİ”
Öte yandan müteahhitlerin bitirdikleri binaya genel iskan almadan yeni ruhsat verilmemesi gerektiğine de değinen Selami Arıcı, “Bir bakıyorsunuz müteahhit 30 tane inşaat yapmış ama bunun 25 tanesinin yapı kullanma izni yok. Bu sorun giderilmezse son kullanıcı olan evsahipleri mağdur olur çünkü, müteahhit bu yapı kullanma iznini almazsa binanın kullanıcısı alamaz. Getirilecek bir standart ile halkın mağduriyetinin de önüne geçilmiş olur” değerlendirmesini yaptı. İnşaatların yüzde 80’i tamamlandığında elektrik ve su aboneliğine izin verildiğini hatırlatan Arıcı, bu oranın da yüzde 95’lere çekilmesi halinde genel iskan alımının artacağına inandığını anlattı.
MTSO 15 No’lu Meslek Komitesi olarak 300 civarında üyeleri bulunduğunu dile getiren Arıcı, bu üyelerin büyük bölümünün üniversite mezunu, teknik insanlar olduğunu anlattı. Eğitim düzeyi yüksek bir komite olarak eğitime büyük önem verdiklerini ve bu konuda da değerlendirme yapmak istediğini belirten Arıcı sözlerini şöyle tamamladı: “Mesleki eğitim çok önemli. Ülkemizde birçok üniversite var ancak bu üniversitelerin en az yüzde 70’inde profesör ya da doçent yok. İnşaat mühendisliği ile ilgili istatistiklere baktığınızda 800 kişiye bir inşaat mühendisi düşüyor. Bu kadar çok mezuna ihtiyacımızın olup olmadığını gözden geçirmemiz gerekiyor. Kontenjan sınırlamaları getirilerek eğitim alanlarında da planlama yapılmalı. Herkesi üniversite mezunu yapmak zorunda değiliz. Önemli olan konusuna vakıf, yeterli sayıda mezun verebilmek. Maalesef teknik bilgisi son derece eksik bilgili mühendis, mimar ve teknik elemanlar yetişiyor. Bu sorunun da önüne geçilmeli.” (bülten)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA