Taşımacılar maliyetlerin altından kalkamıyor! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Taşımacılar maliyetlerin altından kalkamıyor!


 

Uluslararası nakliye firmaları yüksek maliyetler nedeniyle zor günler geçiriyor. Fahiş belge ücretleri, sigorta primleri, kış lastiği zorunluluğu gibi nedenlerle sektörde ciddi bir daralmaya neden olurken, firmalar ayakta kalma mücadelesi veriyor.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 20 No’lu Uluslararası Yük ve Eşya Taşımacılığı Meslek Komitesi Başkanı Hasan Büyük, sektöre ilişkin değerlendirmeler yaptı.

Büyük, ilk olarak C-2 Belgeleri üzerinde durdu. Avrupa taşımaları için bu belgeyi alımının zorunlu olduğunu hatırlatan Büyük, gerekli standartları yakalamak ve bu belgeleri alabilmek adına araç başına 80 bin TL gibi yüksek rakamlarla ödemeler yaptıklarını anlattı. Ancak C-2 Belgesi alınabilmesi için firmalara 12 araç şartı getirildiğini ifade eden Büyük, “Bir firma eğer 12 aracı yoksa bu belgenin sahibi de olamıyor. Gerekli belgeleri alabilmek adına ciddi harcamalar yapıyoruz. Maliyetlerimiz arttığı için rekabetçi fiyatlar veremiyoruz. Çünkü hiçbir aracı olmayan komisyoncu firmalar ya da 1-2 araç sahibi olan firmalar da aynı ihaleye giriyor ve oldukça düşük rakamlar verebiliyor. Bu uygulama bizim yurtiçinde iş alabilmemizi sıkıntıya sokuyor” dedi.

Yurtdışında bir aracı bulunan bir firmanın dahi C-2 Belgesi alabildiğini kaydeden Büyük, Türkiye’de de tonajın düşürülmesini istediklerini söyledi.

“KAR LASTİĞİ UYGULAMASI GÖZDEN GEÇİRİLMELİ”

Taşımacılık sektörünün genel sıkıntılarına da değinen Hasan Büyük, özellikle yüksek sigorta primlerinden ve kar lastiği uygulamasından şikayetçi oldu.

Zorunlu trafik sigorta primlerinin yüksek olması nedeniyle sektör temsilcilerinin zorlandığına dikkat çeken Büyük, “Şu anda bir ekonomik darboğaz yaşıyoruz. Özellikle büyük firmalarımız ayakta kalma mücadelesi veriyor. Maddi yönden sıkıntı yaşaması nedeniyle sigortasını geciktiren arkadaşlar kaza yapıyor ve sonrasında 2011 model araçlarını 20 bin lira gibi oldukça düşük rakamlarla satmak zorunda kalıyor. Bu aslında iki taraflı bir zarar. Rakamlar daha makul seviyelere çekilirse sigortalı araç sayısı da artacaktır” değerlendirmesini yaptı.

Bir diğer sıkıntıyı kar lastiklerinde yaşadıklarına dikkat çeken Büyük, bu konuda getirilen zorunluluktan şikayetçi oldu.

“KAPIDA ÇOK BEKLİYORUZ”

Avrupa’ya yönelik taşımalarda ise son dönemlerde ciddi sıkıntılar yaşadıklarını söyleyen Hasan Büyük, Ortadoğu’ya açılan Habur Sınır Kapısı’nın ardından Avrupa taşımalarında da bekleme sürelerinin arttığını kaydetti. Özellikle Bulgaristan ve Romanya’ya geçişlerde zorlanmaya başladıklarını bildiren Büyük, bu bölgelerde işlemlerin çok yavaş ilerlediğini ve kontrollerin arttığını vurguladı. Büyük, “Örneğin, Avrupa’ya çalışan şoförlerimiz için çalışma ve dinlenme saatleri kurala bağlanmış durumda. Kapılardaki belge kontrolleri sırasında yaşanan uzun bekleme süreleri çalıştıkları saat diliminde gösterilmesi nedeniyle kapıyı geçmeyi başarmış olsalar dahi dinlenme saatlerinin başladığı gerekçesiyle ya geçişlere izin verilmiyor ya da çok yüksek rakamlarla cezalar kesiliyor. Bu durum önemli bir sorun oluşturmaya başladı” diye konuştu.

Özellikle son dönemlerde kontrollerde Almanya ve Macaristan’ın çok daha titiz davranmaya başladığını anlatan Büyük, şunları söyledi: “Bu durum bizim kadar ihracatçı açısından da olumsuz sonuçlar doğuruyor. Teslimat sürelerinde sıkıntı yaşanıyor. Türkiye’ye gelen paralar aksıyor. Ağırlıklı olarak gıda ürünü taşınması nedeniyle her ne kadar frigolu araçlarla taşıma yapılsa da ürünlerin raf ömrünü olumsuz etkiliyor. Navlunlar artıyor. Gelen yüksek cezalarla karlılıklar daha da azalıyor. Üstelik en kötü olan taraf da bu yaşanan sıkıntılar nedeniyle pazarımız İspanya, Yunanistan, Hollanda gibi diğer ülkelere kayıyor. Avrupalı lojistik firmaları öne çıkarken biz pazar kaybediyoruz. Acil olarak bu sorunun önüne geçilmeli.”

Bu sıkıntıları son 2-3 aydır yaşamaya başladıklarını, geçmişte Avrupa’ya gönderdikleri ürünleri 5 günde boşaltabilmelerine rağmen son dönemlerde bu rakamın 9 güne yükseldiğini bildiren Büyük, yüzde 30’a varan iş kayıpları yaşadıklarını söyledi.

Avrupa’nın yanı sıra benzer sıkıntıları Türk Cumhuriyetler ile de zaman zaman yaşadıklarına değinen Hasan Büyük, özellikle Özbekistan dozvalalarının yeterli gelmediğini anlattı. Kendi firmalarını korumak adına Türkiye’nin kotasını artırmadıklarını ifade eden Büyük, bu bölgeye yapılan taşımalarda da sıkıntı yaşandığını bildirdi.

“2023 HEDEFLERİNE ULAŞMAK LOJİSTİK MALİYETLERİ DÜŞÜRMEKTEN GEÇER”

Türkiye’nin 2023 yılı hedefleri olduğunu hatırlatan Hasan Büyük, bu ihracat hedeflerine ulaşabilmenin yolunun ise lojistik maliyetleri düşürüp rekabetçi yapıyı güçlendirmekten geçeceğini söyledi. Bu nedenle lojistik firmalarının maliyetlerini artırmak yerine azaltıcı önlemler alınması gerektiğini vurgulayan Büyük, “Köprülere ödediğimiz yüksek ücretler, lastik ücretleri, sigortalar, belge ücretleri hepsi alt alta yazıldığında ciddi meblağlara ulaşıyor ve rekabet etmekte zorlanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Mazot fiyatlarındaki artışa da değinen Büyük, birçok sektör temsilcisinin artık artan maliyetler karşısında ayakta kalmakta zorlandığını, hacizlerle karşı karşıya kaldığını söyledi. (bülten)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA