“Nakliye sektörü kara günler yaşıyor” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“Nakliye sektörü kara günler yaşıyor”


 

Şu an ortalama 2 bin 300 olan araç çıkış sayısının binin altına düştüğünü söyleyen TISİAD Başkanı Kılıç, “Nakliye sektörü kara günler yaşıyor” dedi.

Türkiye-Irak Sanayici ve İşadamları Derneği (TISİAD) Başkanı Nevaf Kılıç, Irak’ın, Ortadoğu’ya açılan kapı olduğunu söyleyerek, “Bu kapı, göz ardı edilemez boyuttadır” dedi.

Irak’ın, Almanya’dan sonra Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ikinci ülke  olduğunu da anımsatan Kılıç. 2013’te Türkiye’den Irak’a yapılan ihracatın 12 milyar dolar olduğunu anımsattı.

“2014’ün 5’inci ayında Irak’ta meydana gelen iş savaş nedeniyle ihracatımızda düşüş yaşandı” diyen Kılıç, “2014 ihracat rakamımız 10 milyar 800 milyon dolara düştü. 2015’te 8 milyar 500 bin dolara düştü. Lojistik olarak, yıllık sefer sayımız 700 bini aşmıştı. Bu da ortalama günlük 2 bin 300 araca denk geliyor. Habur’dan Irak’a giden araç sayısı Türkiye’deki tüm kapılardan yurt dışına çıkan araç sayısından daha fazladır. Bugün yurtdışına çıkan araçların yüzde 65’i Irak’a gidiyor. Fakat şu an ortalama 2 bin 300 olan araç çıkış sayısı binin altına düştü. Özellikle lojistik, uluslararası nakliye sektörümüzü çok etkiledi. Nakliye sektörü kara günlerini yaşıyor. Ticaret hacmi büyük olan Irak ile ticaret hacmimizi daha da artırmak istiyoruz” dedi.

Ortadoğu’da yaşanan iç karışıklıklar nedeniyle özellikle bölge lojistik sektörünün çok daha fazla etkilendiğini aktaran Nevaf Kılıç, “Şırnak’tan başlayarak, Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Kahramanmaraş, Osmaniye, Hatay, Mersin, Adana. Yani tüm doğu Akdeniz ve Güneydoğu’nun sanayisine, ticaretine yön veren ülkeydi Irak. Bugün Güneydoğu Anadolu ve Doğu Akdeniz’de pek çok fabrika ihracatın azalmasından kaynaklı işçi çıkarmaya başladı” diye konuştu.

Bu sorunları konuşmak ve çözüm yolları aramak için “Türkiye Irak İş Zirvesi” planladıklarını açıklayan Başkan Kılıç, “Zirvede; Irak’ın 19 vilayetinden iş adamları ve bürokratlar katılacak. Hükümet düzeyinde katılımın da sağlanmasını arzu ediyoruz. İlkini Mersin’de planlıyoruz. Türkiye’nin de değişik illerinden görüşmeye gelecek iş adamını davet ederek, büyük bir zirve planlıyoruz. İkincisi, Bağdat İş Zirvesi. Şu an ağırlıklı, Kürt Bölgesi olan Kuzey Irak’a iş insanlarımız yoğunlaşmış durumda. Oysa Bağdat’ın güneyinde 10 il var. Bu 10 ilin iş adamlarını, belediye, ticaret oda başkanlarını, bürokratlarını davet ederek, Güney Bağdat İş Zirvesi planlıyoruz. Türkiye’nin değişik illerinden iş adamlarını davet ederek, görüşmeler sağlayacağız. Diğer bir proje de; Irak’ın 19 vilayetinin ticaret oda başkanlarını davet edip, ticaret zirvesi planlıyoruz. Basra, Bağdat, Erbil başta olmak üzere Irak’ın önemli kentlerini, Türkiye’nin önemli kentleri ile kardeş şehir yapma çalışmalarımız var. Tanıtım günleri düzenleme planımız var. Mesela Mersin ve Adana tanıtım günleri İstanbul ve Ankara’da yapılıyor. Tabiri caizse biz çalıp biz oynuyoruz. Hemşerilerimiz ziyaret ediyor. Biz dernek olarak bu tanıtım günlerini Irak’ta yapmayı teklif ettik. ‘İlk olarak Erbil’e sonra Irak’ın diğer şehirlerine taşıyalım’ çağrısında bulunduk. Mersin’in sanayisini, turizmini, tarımını, markalarını buralarda tanıtalım ki bağlantılar kurulsun, ticaret dönüşsün.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) üyelerinin de katılacağı bir Irak ticaret heyeti de planlıyoruz. Önümüzdeki dönemde güzel çalışmalarımız olacak” diye konuştu. (bülten)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA