PROTESTOLU SENETLER ARTIYOR ÇEKLER KARŞILIKSIZ ÇIKIYOR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

PROTESTOLU SENETLER ARTIYOR ÇEKLER KARŞILIKSIZ ÇIKIYOR!


 

Ekonomik göstergeler kötü gidişatı gözler önüne serdi! Mersin’de yılın 10 ayında protestolu senetler ve karşılıksız çıkan çeklerin arttığı görüldü.

HEDİYE EROĞLU

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından hazırlanan Aylık Göstergeler Raporu’nun Ekim ayı sayısı yayınlandı. Raporda 2 bin TL ve üzeri tutarında Türkiye geneli ile Mersin’de protestolu senetlerdeki gelişmeler dikkat çekti. 2015-2016 Ocak-Ekim döneminde Türkiye genelinde protesto edilen senetlerin adet ve tutar bazında 2014-2015 Ocak-Ekim dönemine göre artış hızının yükseldiği görüldü. 
Mersin’de ise 2014-2015 Ocak-Ekim döneminde protestolu senet sayısındaki sınırlı artışın; 2015-2016 Ocak-Ekim döneminde hızını yükselttiği; senet tutarında ise önemli miktardaki artışın yerini azalışa bıraktığı gözlendi. 
Mersin’de 2016 yılında protesto edilen senet tutarındaki gelişmeler aylık bazda incelendiğinde; Ocak-Nisan döneminde Mart ayı haricinde azalış eğiliminin, Mayıs-Ekim
döneminde Haziran ve Eylül ayları haricinde yerini artışa bıraktığı gözlendi. 

İLK 10 AYDA PROTESTO EDİLEN SENETLERİN YÜZDE 1,6’SI MERSİN’DEN
Türkiye’de 2016 yılı Ocak-Ekim döneminde protesto edilen senet tutarının yüzde 1,6’sı Mersin kaynaklı oldu. Söz konusu dönemde Mersin, protesto edilen senet adedi bazında iller arasında 13, tutarı bazında ise 12’inci sırada yer aldı. 
2016 yılı Ocak-Ekim döneminde Türkiye geneli ile Mersin’deki bankalara işlemi yapılan çeklerdeki gelişmeler incelendiğinde ise; Türkiye genelinde bankalara ibraz edilen toplam çeklerde adet bazında geçen yıla göre yüzde 3’lük azalış olmasına karşın, tutar bazında yüzde 9’luk artış kaydedildiği görüldü. Mersin’de ise adet bazında geçen yıla göre önemli bir değişim olmazken tutar bazında yüzde 8’lik artış olduğu gözlendi. 

ÇEKLER KARŞILIKSIZ ÇIKIYOR!
Ayrıca karşılıksız işlemi yapılan çeklerde ise geçen yıla göre Türkiye genelinde adet bazında yüzde 8’lik, Mersin’de ise 4’lük artış gözlendi. Tutar bazında Türkiye genelinde yüzde 4’lük artış olurken, Mersin’de, Türkiye genelinin tam tersi yüzde 26’lık azalış görüldü. 
Türkiye genelinde karşılıksız işlem yapılan çek tutarındaki gelişmelerde Ocak-Mayıs dönemindeki dalgalı seyrin ardından Haziran ayından bu yana devam eden azalış eğilimi Ağustos’ta yerini hızlı yükselişe bıraktı. Eylül ayındaki daralma ise Ekim ayında yön değiştirdi. 
Mersin’de ise aylık bazda karşılıksız işlem yapılan çek tutarlarında Ocak-Nisan döneminde gözlenen dalgalı seyir, Mayıs-Temmuz döneminde yerini azalış eğilimine bıraktı. Ağustos ayındaki yükseliş ülke genelindeki gibi sert olmadı. Eylül ayındaki azalış ise Türkiye genelinin aksine Ekim ayında da hızını keserek devam etti. 
Yılın 10 n aylık döneminde bankalara ibraz edilen çekler içerisinde karşılıksız çeklerin payı Türkiye genelinde önceki yıla göre 0,4 puanlık artışla yüzde 3,7; tutar bazında ise 0,2 puan azalışla yüzde 3,9 olarak gerçekleşti. Mersin’de ise söz konusu oranlar adet bazında geçen yıl ile yaklaşık aynı seviyede kalarak yüzde 3,4 olarak gerçekleşti. Tutar bazında ise 1,9 puanlık azalışla yüzde 4,3’e geriledi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA