YUMURTAYA ZAM SATIŞLARI DÜŞÜRDÜ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

YUMURTAYA ZAM SATIŞLARI DÜŞÜRDÜ!


 

Yumurta ihracatının son günlerde artması, iç piyasadaki yumurta üretiminin tüketimi karşılamaması ve üreticilerin giderlerinin yılbaşı zamları artması sonucu yumurtaya gelen yüzde 100’lük zam satışları düşürdü.

Mehmet Nabi Batuk

Mersin’de Silifke Caddesi’nde 15 yıldır yumurta ve tavuk ürünleri satarak geçimini sağlayan Esnaf Nihat Çalış, son aylarda Avrupa ülkelerinde artış gösteren kuş gribi vakaları nedeniyle Türkiye’deki yumurta üreticilerine yurt dışından ihracat talebinin artığını belirtti. İhraç talebinin artması ile birlikte iç piyasadaki yumurta miktarının da buna paralel olarak azalmakta olduğunu ifade eden Esnaf Çalış, yumurta üreticilerinin giderlerinin de yılbaşı zamlarından etkilenmesi sonucu yumurta ürünlerine yaklaşık iki hafta önce %100 zam geldiğini söyledi. 

“FİYATLARDA YÜZDE 100’LÜK BİR ARTIŞ OLDU”
Yumurtanın tane fiyatının 25 Kuruş’tan 50 Kuruş’a 30’luk yumurta paketlerinin 8 Liradan 15 liraya çıktığını aktaran Esnaf Çalış, Son günlerde Mersin Merkez Çarşısı sokaklarında devam eden yol çalışmaları nedeniyle satışlarının azaldığını ve durma noktasına geldiğini söyledi. Esnaf Çalış, “Bundan 15 gün önce, 30’lu paketini 8 Lira’dan sattığımız yumurtayı bugün 15 Lira’dan satıyoruz. Fiyatlarda yüzde 100’lük bir artış oldu. Eskiden 25 Kuruş’a sattığımız yumurtayı bugün 50 Kuruş’a satıyoruz. Zaten çarşıda iki buçuk aydır devam eden yol çalışmalarından dolayı sadece bizim değil tüm esnaf arkadaşlarımızın müşterileri azalmıştı. Üzerine bir de zam gelince satışlarımız daha çok düşerek durma noktasına geldi” dedi. 

“VATANDAŞIN YUMURTAYI ALMAMASI GİBİ BİR DURUM OLAMAZ”
Yetkililere iç piyasadan kontrollü ihracat çağrısında bulunan Esnaf Çalış, Yumurtanın sahip olduğu besin değerleri ile birlikte insanın en temel gıda maddelerinden biri olduğunu kaydetti.  Türkiye’de üretilen yumurtaların büyük bölümünün yurt dışına gittiğini söyleyen Esnaf Çalış, “İç piyasada yumurta azalınca bu fiyatlara zam olarak yansıyor. Bu da vatandaşın cebinden daha çok para çıkmasına neden oluyor. Şuanda satışlarımız sıfırdır. Yumurta zaten her ailenin sofrasında olan mutfağına giren bir üründür. Vatandaşın yumurtayı almaması gibi bir durum olamaz. Bir gün almaz, iki gün almaz, üç gün almaz, sonra almak zorunda kalacak. Çünkü yumurtanın insanın kendi sağlığı için tüketmesi lazım. Çocukların zihinsel ve bedensel gelişimlerini sağlıklı bir şekilde sürmesi için yumurtayı mutlaka tüketmeleri lazımdır. Çünkü yumurta en büyük protein kaynaklarından bir tane ve temel gıda kaynaklarından bir tanesidir” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA