SURİYELİLERİN İŞYERLERİ KAYIT ALTINA ALINACAK MI? | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

SURİYELİLERİN İŞYERLERİ KAYIT ALTINA ALINACAK MI?


 

Suriyeli sığınmacıların kayıtdışı açtığı iş yerlerinin kayıt altına alınıp alınmayacağı CHP Mersin Milletvekili Dr. Çamak tarafından meclise taşındı.

Hüseyin Çamak, belediyelerin işyeri açan Suriyelilerden ruhsat istediğini, ancak kaymakamlıkların belediyelere ‘idare edin’ diyerek baskı yaptığını öne sürdü. 

CHP Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, başta Mezitli olmak üzere Mersin’de çok sayıda işyeri açan Suriyeli sığınmacıların kayıtdışı çalışması sorununu meclis gündemine taşıdı. Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın yanıtlaması istemiyle sözlü soru önergesi veren Çamak, “Ülkemizde ikamet eden bazı Suriyeliler doğal olarak geçimlerini sağlamak için kendi işyerlerini de açıyor. Fakat Mersin Mezitli ilçemizden bizzat biliyorum ki; çok sayıda işyerleri var ama bunların sadece birkaç tanesinin çalışma izni var. Bunların hepsine belediye tarafından gerekli hizmetler verilmesine karşın, yasal olarak kayıt altında olmadıkları için belediyelere de herhangi bir katkıları olmuyor.   Belediyeler Türk vatandaşlarından istedikleri gerekli yasal zorunlulukları Suriyelilerden de istediklerinde,  ilçede kaymakamlık gibi merkezi idareye bağlı birimler idare etmeleri için baskı yapıyor” dedi.
Çamak, Maliye Bakanı Ağbal’a “Kayıtdışı işyeri çalıştıran Suriyelilerin kayıt altına alınması için bir şey yapmayı düşünüyor musunuz” diye sordu.

‘SURİYELİNİN ÇOK OLDUĞU İLÇELERE EK BÜTÇE VERİLEMEZ Mİ?’
Mezitli ilçesinin nüfusu 180 bin olmasına karşın ilçede 60 bin civarında Suriyeli sığınmacının yaşadığını da kaydeden Çamak, “Yani Mezitli Belediyesi toplamda 240 bin civarı kişiye hizmet verirken, İller Bankası’ndan aldığı bütçe sadece ilçede ikamet eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sayısına göre veriliyor. Avrupa’daki birçok ülkede yerel yönetimlerin bütçeleri gelen turist ortalamaları bile hesaplanarak yapılıyor. Fakat Türkiye’de kalıcı olarak ikamet eden yabancılar bile dahil edilmemekte. İller Bankası’ndan belediyelerimize aktarılan bütçelerin Suriyeli nüfus da dahil edilerek yapılması düşünülemez mi?” sorusunu yöneltti.

MALİYE BAKANI: “EK BÜTÇEYLE İLGİLİ ÇALIŞMA YAPILACAK”
Maliye Bakanı Naci Ağbal da, CHP Mersin Milletvekili Çamak’ın ‘çok sayıda Suriyeli sığınmacının yaşadığı ilçelerde belediyelere ek bütçe verilemez mi’ şeklindeki sorusuna şöyle yanıt verdi: “Bir süredir, aslında, belediyelere ödenen gelirden ayrılan paylara ilişkin çok farklı talepler var. İllerimizin, belediyelerimizin yaz nüfusu farklı, kış nüfusu farklı, turistik bölgelerde yine aynı şekilde farklılıklar var. Yine, söylediğiniz gibi, gerek sizin bölgenizde gerek diğer illerde benzeri durumlar var. Şu anda İçişleri Bakanlığımız özellikle gelirden ayrılan payların dağıtımında yeni ne kriterler belirlenebilir diye, bu konuları da dikkate alan bir çalışma yapıyor, biz de çalışmanın içerisindeyiz. İnşallah, bu konuları daha uygun bir dağıtım formülüyle çözeceğiz.” (bülten)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA