MTOSB DUBAİ’DE FUARA KATILDI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MTOSB DUBAİ’DE FUARA KATILDI


 

Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Dubai’de ‘İnternational Autumn Trade Fair Fuarı’na katıldı. Aynı zamanda Dubai’de Ticaret Ataşesi Hasan Önal ile bir araya gelerek yatırım fırsatları ile ilgili sanayiciler bilgilendirildi.

Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi tarafından düzenlenen program çerçevesinde Dubai’ye giden Mersinli sanayiciler ilk resmi temaslarını T.C Dubai Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi Hasan Önal, Dubai Türk İş Konseyi Başkan Yardımcısı Av. Ali Çetinkaya, Orient World Şirketi CEO’su İdris Demirkan ile gerçekleştirdiler. MTOSB Bölge Müdürü Halil Yılmaz’ın konuşmasının ardından MTOSB’yi tanıtan bir kısa film izlendi.

Yapılan sunumda Dubai’deki işleyişi ve iş fırsatlarını anlatan Dubai Ticaret Ataşesi Önal, ‘Dubai ekonomik olarak istikrarlı bir ülke. Dolar kuru 3.67’de sabitlenmiş durumda, aynı zamanda enflasyon oranı ise yüzde 2-4 arasında değişiyor. Dış ticarette petrolden sonra altın birinci sırada. Lüks otomobillerden dolayı da otomotiv sektörü ikinci sırada yer alıyor. Dubai aynı zamanda Körfez İş Birliği üyesi. Gümrük vergisi yüzde 5, şu an KDV uygulanmıyor fakat 2018 yılında yüzde 3 gibi bir oranın uygulanması öngörülüyor’ dedi.

Hasan Önal, Dubai’nin tam bir kurallar ülkesi olduğunun altını çizerken, ‘Burada küçük bir tartışma sonucunda bile sınır dışı edilebilirsiniz. Tam manasıyla bir kurallar ülkesinde bulunuyorsunuz. Bundan dolayı da insanlar daha rahat hareket edebiliyorlar. Ülkenin pazarlaması çok yüksek. İnşaat sektörü hızla ilerliyor. Pazarlama gücünden dolayı da kiralar ve emlak değerleri çok yüksek bir ülke’ dedi.

Dubai Türk İş Konseyi Başkan Yardımcısı Av. Ali Çetinkaya ise, Dubai’nin modern bir anayasaya sahip olduğunu belirterek, ‘152 maddeden oluşan bir anayasa var. Kanunlar gücünü anayasadan alır. Yabancı yatırımcının yatırımı hukukun koruması altındadır. Dubai’nin modern mahkemeleri ve 3 tane uluslararası tahkim merkezi bulunuyor. Serbest Bölgeler ise iç hukuka tabi değil. Her Serbest Bölge’nin kendi yönetmeliği var. Birleşik Arap Emirlikleri’nde yatırım yapmanız için öncelikle burada bir şirket kurmanız gerekmektedir. Türkiye’de kurduğunuz bir şirket ile burada faaliyet göstermeniz imkansız. Fakat ürün satışı yapabilirsiniz. Gümrük vergisi yüzde 5. Burada kurulan şirketlerin gelir vergisi yok. Zaten Dubai ya da Birleşik Arap Emirlikleri’ni cazip kılan en önemli nokta gelir vergisinin olmaması. Türkiye’de bir şirket kurarak birçok dalda faaliyet gösterebilirsiniz; fakat Dubai’de belli lisanslar var. Bu lisansların izin verdiği iş kollarının dışında herhangi bir sektörde ticaret yapamazsınız. En önemli konulardan birisi ise burada bir şirket kurmak istediğiniz zaman yüzde 51 yerli ortağınız olmak zorunda. Buna da resmi olarak kefil deniliyor. Bu yerel ortağınıza yıllık olarak belli bir ücret ödüyorsunuz. Yerel ortak bulundurma zorunluluğunuz Serbest Bölgeler’de yok. Bunun dışında şirketinizin şubesini açma gibi bir opsiyonunuz da var. Bu aşamada ise yerel bir kefil değil de yerel bir vekil bulundurmak zorundasınız. O kişi şirketinizin üzerinde herhangi bir hakka sahip değildir; sadece yasal bir zorunluluk bu. Fakat bu vekile de yıllık bir ücret ödemek zorundasınız. Dubai’nin en önemli ticaret faaliyetlerinin başında inşaat sektörü gelir. Ama bu anlamda da belli yasal şartlar var’ dedi.

Orient World Şirketi CEO’su İdris Demirkan, Ortadoğu’nun en büyük Serbest Bölgesi olan JAFZ’ın Dubai’de bulunduğunu belirterek, ‘Dubai Serbest Bölgeleri dış ticaret ve yatırımı desteklemek için kurulmuştur. 1985’te Jebel Ali Serbest Bölgesi'nin (JAFZ) açılışı düzenlemeler ve teşvikler için standartlar yaratarak o kadar başarılı oldu ki bu model Dubai’de ve diğer Emirliklerde de uygulandı. Bununla birlikte Dubai çok kısa süre içerisinde bir ticaret merkezi haline geldi. Dubai çok küçük bir ülke, 2.2 milyon nüfusa sahip fakat dünya ticaretinin dev markalarını ülkeye getirmeyi başardı. JAFZ’da 144 bin kişi çalışıyor, Dubai’de 17, Birleşik Arap Emirlikleri’nde ise 40 tane serbest bölge bulunuyor. Serbest Bölgeler’de faaliyet göstermek istiyorsanız en az 5 bin m2 arsa, 500 m2 depo kiralama zorunluluğunuz var. Kira bedeli ise arsanın yıllık m2 fiyatı 10 dolar, deponun ise m2 fiyatı 120 dolar’ dedi.

Toplantının sonunda Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Başkan Vekili Güral Savaştürk tarafından konuşmacılara birer hediye takdim edilirken, Mersin Valisi Özdemir Çakacak adına Mersin Valiliği Özel Kalem Müdürü Mete Gürhan Daşçı tarafından T.C Dubai Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi Hasan Önal’a bir hediye sunuldu.

Programın ikinci gününde ise MTOSB üyesi sanayiciler ‘İnternational Autumn Trade Fair Fuarı’na katıldılar. Burada ikili görüşmelerde bulunan MTOSB sanayicileri yeni teknolojiler hakkında bilgi alırken, fuara katılan firmalar ile birebir görüşme imkanı buldular. Daha sonra ise Jebel Ali Serbest Bölgesi’ni ziyaret eden MTOSB sanayicileri burada bölge ile ilgili incelemelerde bulundular.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA