NARENCİYE İHRACATÇISI DESTEKLERİ BEKLİYOR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

NARENCİYE İHRACATÇISI DESTEKLERİ BEKLİYOR


 

İhracatçılar önünü göremedikçe, yol haritalarını çizemedikçe üreticilerin ellerine geçen payın azaldığını söyleyen Borsa Başkanı Özdemir, narenciye desteklerinin bir an önce açıklanması gerektiğini söyledi.

Haber Merkezi

Narenciye ihracatçısı desteklerin açıklanmasını bekliyor. Mersin Ticaret Borsası Başkanı Ö. Abdullah Özdemir, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, ülkemizden ihraç edilen meyvenin yüzde 65'lik bölümünün narenciye ürünleri oluşturduğuna dikkat çekti. 
Ülkemizde 2015 yılında 4 milyon ton narenciye üretimi gerçekleştiğini belirten Özdemir, “Bu üretimin yüzde 40'lık bölümü ise ihracata “İhraç edilen bu ürünler ile ülkemiz 831 milyon dolarlık gelir sağladı. İçinde bulunduğumuz narenciye sezonunun ilk üç aylık (Eylül - Kasım) bölümünde 700 bin ton narenciye ihracatı gerçekleşmiştir. Bunun yüzde 48'ini mandalina, yüzde 30'unu limon, yüzde 15'ini portakal ve yüzde 7'sini greyfurt oluşturmaktadır. Rusya, Irak, Ukrayna, Suudi Arabistan ve Romanya bu dönemde en önemli pazarlarımız oldular” dedi.

“713 BİN TON NARENCİYE ALIM-SATIMI YAPILDI”
Mersin açısından ise narenciye ürünlerinin stratejik öneme sahip bir ürün grubu olduğunun altını çizen Başkan Özdemir, ülkemizin 2015 yılı yaş meyve-sebze ihracatında lider olan Mersin'e bu konumu kazandıran en önemli kalemin narenciye ürünleri olduğunu aktardı. “Narenciyede ülkemizdeki toplam üretimin dörtte birlik bölümünü ve toplam ihracatın yüzde 40'ını Mersin tek başına karşılamaktadır” diyen Ö. Abdullah Özdemir, “2016 yılında şuana kadar 290 bin ton limon, 177 bin ton portakal, 176 bin ton mandalina ve 70 bin ton greyfurt olmak üzere toplam 713 bin ton narenciyenin alım-satımı borsamızda tescil edildi. Bu yüksek üretim, ticaret ve ihracat oranları, Mersin'in narenciye sektörünün başkenti olduğunu bir kez daha ortaya koymaktadır” diye konuştu.

“İHRACATÇI ÖNÜNÜ GÖREMEDİKÇE, ÜRETİCİNİN ELİNE GEÇEN AZALIYOR”
Ülkemizde üretilen hiçbir tarımsal ürünün narenciyede olduğu kadar ihracata bağımlı olmadığını vurgulayan Özdemir, narenciye ihracatındaki rekabetçi pozisyonu güçlendirmek ve sahip olunan pazarları koruyabilmek adına ihracat desteklerinin biran önce açıklanması gerektiğini belirtti. “İhracatçılarımız uluslararası rekabetin böylesine yoğun olduğu bir ortamda neredeyse başabaş fiyatlar ile mücadele etmeye çalışıyorlar” diyen Özdemir, şunları söyledi; “İhracatçılarımız önlerini göremedikçe, yol haritalarını çizemedikçe üreticilerimizin de ellerine geçen pay maalesef azalıyor. Bu kapsamda, ihracat desteklerinin açıklanması hem ihracatçılarımızı rahatlatacaktır hem de üreticilerimize yansıyarak sektörümüzü olumlu yönde etkileyecektir. Hükümetimizden beklentimiz gerekli adımların en kısa zamanda atılmasıdır”.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA