ÇUKUROVA HAVALİMANI İSYANI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ÇUKUROVA HAVALİMANI İSYANI


 

Mersin’deki birçok sektörün temsilcisi, yapımı yılan hikayesine dönen Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın bir an önce hayata geçirilmesini bekliyor. İşadamları, havalimanının en geç 2018 başında faaliyete geçirilmesini isterken, DHMİ Genel Müdürü Funda Ocak ise CHP Mersin Milletvekili Kuyucuoğlu’na ver

Mersin için büyük önem taşıyan, ilk ihalesinin iptal edilmesinin ardından yapılan ikinci ihalede de sıkıntılar olduğu dile getirilen Çukurova Bölgesel Havalimanı Projesi, Mersinli işadamlarını isyan ettirdi. 
Mersinli işadamları, hem kentin gelişimi hem de 2023 hedeflerine ulaşmak için 2018 yılı başı itibariyle başta Çukurova Bölgesel Havalimanı Projesi olmak üzere kent adına önem taşıyan mega projelerin hayata geçirilmesini istiyor. Geciken projeler nedeniyle büyük kayıplar yaşadıklarını belirten ve havalimanını 2023 hedefinin ‘olmazsa olmaz’ı olarak gören işadamları, bu yöndeki taleplerini MTSO Haber Gazetesi’ne anlattılar.

“MÜŞTERİLERİMİZE VERDİĞİMİZ VAATLERİ YERİNE GETİREMEDİK”
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Mersin Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkan Yardımcısı Nuh Yükselgüngör, kentte yapılması beklenen yatırımların gecikmesinin inşaat sektörünü sıkıntıya soktuğunu bildirdi. Yurtdışından 2 bine yakın yabancıya konut satışı gerçekleştirilirken yaptıkları tanıtımlarda, bölgeye uluslararası bir havalimanı ile 18 delikli golf tesisi yapılacağını anlattıklarını kaydeden Yükselgüngör, “Satışlarımızı bu vaatlerle yaptık ama şu anda taahhütlerimizi yerine getirememenin mahcubiyetini yaşıyoruz” dedi.
Mega projelerin gerçekleşmemesi nedeniyle bölgede turizmin gelişmesinin de yavaşladığını belirten Yükselgüngör, “Çünkü hiç kimse İstanbul aktarmalı olarak Adana’ya, oradan da karayolu ile Mersin’e gelmek istemiyor” diye konuştu.

“ZAMANLA YARIŞTIĞIMIZ ÜRÜNLERİMİZ VAR”
Tarım sektörü için de uluslararası bölgesel havalimanının büyük önem taşıdığını vurgulayan Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçı Birliği ve MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Sefa Çakır ise tarım ürünlerinde zamanın çok önemli olduğunun altını çizdi. Ürünlerini Mersin’den Adana’ya, oradan İstanbul’a, sonrasında da uçakla Singapur’a gönderebildiklerini anlatan Çakır, “Bu da en az bir gün fazla ulaşım süresi anlamı taşıyor. Oysa ürünlerimizin raf ömrü bu yolculuğa dayanacak kadar uzun değil” ifadelerini kullandı.
Bölgede süs bitkileri potansiyelinin de giderek arttığına ve hassas bir ürün olması dolayısıyla havayolu ile taşınması gerektiğine dikkat çeken Çakır, zamanla yarışılan ürünler için havalimanının tartışmasız bir ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

“NAVLUNLAR AŞAĞI İNER”
Türkiye Serbest Bölgeler Platformu Başkanı, Mersin Serbest Bölge Kullanıcıları Derneği Başkanı ve MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Ekrem Sağlam da Mersin Serbest Bölgesi'nde faaliyet gösteren firmaların ciddi sıkıntılar yaşadığını dile getirdi. “Mersin’de düşünülen sıradan bir havaalanı değil, yatırımla kentimize direk uçuşlar gelecek” diyen Sağlam, mevcut durumda Serbest Bölge'de faaliyet gösteren firmaların aktarmalı ihracat sıkıntısını aşmak için İstanbul’da ofis açmaya başladığını, bunun da ağır yük getirdiğini söyledi. Avrupa’ya ihracatlarda ağırlıklı karayolu kullanıldığını belirten Sağlam, “Hem terminler tutmuyor hem de fiyatlarımız anormal yükseliyor. Kargo olsa istediğimiz ürünü çok daha hızlı sevk edeceğiz. Mevcut durumda uçak ile bölgemizden yalnızca 10 metreküpe kadar ürün gönderebiliyoruz. Eğer 11 metreküp malımız varsa İstanbul’dan diğer ürünlerle birleştirip gönderelim diyorlar. Kargo uçakları bölgemizden kalksa navlunlarımız aşağı inecek” şeklinde konuştu.

“OTEL SAYIMIZ DA ARTACAK”
Mersin Girişimci İşadamları Derneği Yüksek İstişare Kurulu ve MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Alper Gürsoy da havalimanın tamamlanmasıyla birlikte turizme sağlanacak katkılara değindi. Turistin aradığı ulaşım hızının havaalanı ile sağlanacağını vurgulayan Gürsoy, “Bu yatırım ile bölgemizdeki otel yatırımları da artacaktır. Kaçırdığımız organizasyonları yapma imkanı bulacağız” dedi.
Havalimanı ile yeni iş imkanları oluşacağına da işaret eden Gürsoy, özellikle araç kiralama sektöründe önemli gelişmeler yaşanabileceğini kaydederek, şunları söyledi: “Mevcut havaalanında park yeri sıkıntısı olması nedeniyle 230 civarında kiralık araçla hizmet veriliyor. Özellikle bayramlar ya da özel organizasyonlarda kiralık araç sıkıntısı yaşanıyor. Büyük bir havaalanı bu sorunu da çözecektir.”
MTSO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Zeper ise havalimanı yatırımıyla Mersin’in prestijinin artacağını, bölgeye daha çok yatırımcı geleceğini söyledi. Turizmden tarıma tüm sektörlerin şahlanacağını kaydeden Zeper, sadece Mersin değil, bölge turizminin güçleneceğini ifade etti. Öte yandan tarımda ürünlerin ulaşımının rahat sağlanması yanında alternatif ürün üretimine başlanabileceğine de değinen Zeper, “Örneğin Avrupa’da çok popüler olmasına, Mersin’de de üretilebilmesine rağmen raf ömrünün kısa olması nedeniyle ihraç edemediğimiz kuşkonmaz gibi yeni ürünler üretebileceğiz” diye konuştu.

“HAVAALANI OLMADAN TURİZMİN GELİŞMESİ HAYAL”
Mersin Turizm İşletmecileri Derneği (MERTİD) Başkanı Hamit İzol ise bölgede havalimanı tamamlanmadan turizmin gelişmesini ‘hayal’ olarak değerlendirdi. Kentte turizmin gelişmesi için en önemli enstrümanın havaalanı olduğunu vurgulayan İzol, şöyle devam etti: “Otellerimizin tam dolulukla çalışmaması, başta Tarsus Kazanlı Kıyı Şeridi Projesi olmak üzere yeni otel yatırımlarının yapılmamasının da en önemli sebebi bu gecikmedir”
DHMİ, Çukurova Havalimanı için 2019 tarihini verdi
Öte yandan, DHMİ Genel Müdürlüğü, Mersinli işadamlarının 2018 beklentisini bir yıl uzatarak, havalimanının bitiş tarihi olarak 2019 yılı başını işaret etti. (İHA)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA