74 öğrenci uzaklaştırıldı | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

74 öğrenci uzaklaştırıldı


 

Mersin Üniversitesi öğrencileri, 74 arkadaşlarının okuldan uzaklaştırılmasına tepki gösterdi. Uzaklaştırmaların antidemokratik olduğunu savunan öğrenciler, son bir yılda 131 öğrenciye toplam 373 dava açıldığını söyledi.

SONER AYDIN

Mersin Üniversitesi’nde (MEÜ) akademisyenlerin ardından bu defa öğrencilere yönelik dava ve uzaklaştırma süreci başladı. Mersin Üniversitesi’nde okuyan 74 öğrenci 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde açılan standa “onaylar gibi bakmak”, üniversitede şiir okumak, erbane çalmak, halay çekmek ve parası olmayan öğrenciler için gönüllü öğretmen aramak gibi sebeplerle okuldan uzaklaştırıldı. Okuldan uzaklaştıran öğrenciler duruma tepki göstermek için İnsan Hakları Derneği’nde (İHD) basın açıklaması gerçekleştirdi. Öğrenciler adına açıklamayı okuyan Deniz Akbıyık isimli öğrenci okuldan uzaklaştırılan öğrencilerin eğitim haklarının elinden alındığı dile getirdi.

“ÖĞRENCİ HALA TUTUKLU”

Akbıyık, Mersin Üniversitesi’nde ilk olarak Nihat Atsız anması sırasında çıkan gerginlik sonucu 38 öğrencini gözaltına alındığını ve 14 öğrencinin tutuklandığı bilgisini verdi. Sonraki bir buçuk yıllık süreç içinde 131 öğrenciye 737 dava açıldığını kaydeden Akbıyık, “Barış imzacısı hocalarımız görevden alınmış, hocalarına destek olmak için ‘insanlık dersi final soruları’ başlıklı bildiriyi hazırlayıp, dağıtan 12 arkadaşımız bir kısmı birer ve ikişer dönem olmak üzere uzaklaştırma cezası verilmiştir ve uzaklaştırma alan arkadaşlarımızın ders kayıtlarını için yarıyıl ders kayıtları öne alınarak birinci yarıyılın başlarında yapılmıştır. Ayrıca eğitim hakları ellerinden tutuklanan 14 arkadaşımızın tutukluluk halleri devam etmektedir” dedi.

“KIRTASİLER KAPATILIP KAFETERYALAR AÇILDI”

Üniversite içinde kendi stantlarına izin verilmediğini ancak bir takım vakıf ve derneklerin stant açmalarına izin verildiğini dile getiren Akbıyık, “Üniversite kırtasiyesi kapatılarak yerine 4 kafeterya açılmış, öğrencilerin bir araya geldiğini alan önce ağaçlandırılıp daha sonra ağaçlar sökülerek yerine beton dökülüp kafeteryaların masa ve sandalyeleri konularak rant alanlarına çevrilmiştir. Ancak tün bunları yaparlarken unuttukları bir şey var, başta söylediğimiz gibi bizler salt öğrenci değiliz. Ve bizler diyoruz ki, açtıkları tüm bu soruşturmalar, verdikleri tüm bu uzaklaştırmalar aslında bizim ne kadar haklı bir mücadele yürüttüğümüzü gösteriyor. Bundan dolayı Mersin Üniversitesi’ndeki tüm öğrencileri arkadaşlarımızı yan yana durmaya, dayanışmaya, birlikte mücadeleye etmeye çağırıyoruz” diye konuştu.

“ÖĞRENCİLERİMİZİN YANINDAYIZ”

Okuldan uzaklaştırılan öğrencilere destek vermek adına açıklamaya katılan Mersin Üniversitesi’nde sözleşmesi yenilenmeyerek görevine son verilen akademisyen Deniz Altınay da, öğrenciler üzerindeki baskının giderek arttığını söyledi. Mersin Üniversitesi’nde rektörlük değişimin ardından akademisyenler üzerinde de baskıların ciddi anlamda arttığını kaydeden Altınay, “Bizler de barış akademisyenleri olarak öğrencileri arkadaşlarımızla beraber olduğumuzu, Mersin Üniversitesi rektörlüğünün bu baskılarına karşı onları yanında olduğumuzu bir kez daha tekrarlamak istiyorum” ifadelerini kullandı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA