FİKİR OTOBÜSÜ YENİ DURAĞINA İLERLİYOR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

FİKİR OTOBÜSÜ YENİ DURAĞINA İLERLİYOR


 

TOBB Mersin Genç Girişimciler Kurulu tarafından hazırlanan Fikir Otobüsü Projesi’nin ilk dönemi tamamlanırken ikinci dönemi için adımlar atıldı.

 İlk dönemde tarım, turizm ve lojistik sektörlerine yönelik proje fikirleri toplanırken ikinci dönemde sektörel ayırım yapılmayacak. 

GÜLSEN KAYA

TOBB Mersin Genç Girişimciler Kurulu tarafından hazırlanan, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), Mersin Üniversitesi ve Mersin Teknoloji Transfer Ofisi işbirliğinde gerçekleştirilen Fikir Otobüsü Ön Kuluçka Merkezi Projesi 1. Dönem Kapanışı ve 2. Dönem Açılış Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, TOBB Mersin Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Osman Kiper, Yönetim Kurulu Üyeleri, projede görev alan mentörler, genç girişimciler ve öğrenciler katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Fikir Otobüsü Projesi’nin kat ettiği mesafeyi görmekten duyduğu mutluluğu dile getirerek, “Gençleri memur olma yarışına girmiş bir ülke ile, değişen dünya ekonomisinde zenginliği, refahı elde etmek mümkün değildir” dedi.
Girişimciliği özendirmeden, özellikle gençleri ve kadınları ekonominin parçası yapmadan, insan kaynağından başka zenginliği olmayan bir ülkenin, dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi içine girmesinin mümkün olmayacağını vurgulayan Aşut, günümüzde ülkelerin zenginliğinin kaynağını her alandaki girişimci sayısının oluşturduğuna dikkat çekti. Fikir Otobüsü Projesi’ni bu nedenle önemsediklerine değinen Aşut, şöyle konuştu: “Bu projeyle başlangıçta kentimizin en temel üç sektörü olan tarım, turizm ve lojistik hedeflenmişti. Artık bu sektörel kısıtlama kalkmış ve her sektörden iş fikrine açık bir platform haline gelmiştir. Hedef, artık tüm sektörlerde yenilikçi iş fikrini geliştirmek isteyen genç girişimci adaylarını ortaya çıkartacak bir eko sistem yaratmaktır. Genç girişimcilere, düşünceden şirket kurulumuna kadar geçen tüm süreçte destek vermektir. Bir anlamda bir ilk adım ofisidir. Daha önce de bu alanda denemeler olduysa da, somut bir destek oluşmadığı için, dahası,  genelde özel sektörün dinamiklerini çok iyi bilmeyen masa başı-bürokrat bakış açısı ile hazırlandıkları için sonuçsuz kalmıştı. Yani,  yasa var, kağıt üzerinde destek var ama girişimcinin yetişeceği eko-sistem yoktu. Bu projenin farkı işte budur. Bu sefer, işin içinde reel iş dünyasının bakış açısı var. Gerçeklikler var. Bu vizyonu anlayan ve bilginin merkezi olan Mersin Üniversitemiz var. Yeni kurulan ama iyi çalışırsa arzu ettiğimiz o ekosisteme destek vereceğine inandığımız bir Teknoloji Transfer Ofisi var. Bu nedenle başarının da geleceğine inanıyorum.”

“GENÇLER SERMAYE BULAMIYOR”
Gençlerin parasal sermayesi bulunmadığını, iş dünyasında tecrübelerinin de olmadığını hatırlatan Başkan Aşut, bu nedenle yeni bir fikirle yola çıkan gençlerin önlerine çıkan engellerden çabuk etkilendiğini hatırlatarak çoğu zaman mükemmel fikirlerin dahi yarı yolda kaldığını söyledi. “İşte bu projenin ve getirdiği bu üçlü ve güçlü iş birliğinin yaratacağı mekanizma, yenilikçi iş fikri olan genç girişimcilerin yoluna çıkan bu taşları temizleyecektir” diyen Aşut, “Fikir Otobüsü ile yola koyulan girişimciler, ekonominin bu engebeli yollarında daha güvenle ve daha hızlı ilerleyeceklerdir” ifadelerini kullandı.
Fikir Otobüsü’nü genç girişimcileri hedefine götürecek bir proje olarak tanımlayan Şerafettin Aşut, sözlerini, “Genç girişimci adaylarına bu durakları takip etmelerini ve otobüsü kaçırmamalarını öneriyorum” diye tamamladı.

“GİRİŞİMCİLİK KAVRAMININ ÖNEMİ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR”
Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı ise konuşmasına son yıllarda girişimcilik kavramının öneminin her geçen gün arttığına dikkat çekerek başladı. Ekonomik kalkınmada, emek, sermaye, iş gücü, doğal kaynaklar gibi eksikleri gidermenin mümkün olabildiğini ancak girişimci eksik olduğunda üretimi ve yatırımı yeteri kadar gerçekleştirmenin mümkün olmadığını kaydeden Çamsarı, “Bu nedenle yatırımda ve ekonomik kalkınmada girişimci faktörü son derece önemlidir. Girişimci, farklı bakış açısı geliştirebilen, tespit ettiği fırsatları doğru değerlendirebilen, bu girişimin katma değerini artırarak büyüme sürecinde tutabilen kişidir. Bir ülkede girişimciliğin desteklenmesi, şüphesiz ki o ülkenin kalkınması için önemli bir etkendir” dedi.
Bir girişimin başarılı olması için uygun makroekonomik koşullar, altyapı, kurumsal yapının sağlanması yanında eğitim ve danışmanlık gibi desteklerin verilmesinin de büyük önem taşıdığına dikkat çeken Çamsarı, bu aşamada üniversitelerin rolünün yadsınamayacağını söyledi. “Elimizde bulunan bilgi birikimini, fikir üreten girişimci adaylarıyla paylaşmak, onlara yol göstermek günümüzde üstlenmemiz gereken görevlerden biridir” diyen Çamsarı, “Bu hususta Teknoloji Transfer Ofisimiz ile birlikte, birçok çalışma yaptık. MTSO ve TOBB Genç Girişimciler Kurulu işbirliği ile hayata geçirdiğimiz Fikir Otobüsü ise bu çalışmalar arasında önemli bir yer tutmuştur” dedi.
İlk dönemde olduğu gibi ikinci dönemde de desteklerini artırarak devam ettireceklerini kaydeden Çamsarı, yeni adaylara çıktıkları yolda yardım edeceklerini, kent ekonomisine katkı sağlayacaklarını söyledi.

“İKİNCİ DÖNEM TÜM SEKTÖRLERE AÇIK OLACAK”
Bugüne kadar yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren TOBB Mersin Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Osman Kiper, tarım, turizm ve lojistik sektörlerinde 42 proje başvurusu aldıklarını yapılan değerlendirmelerde 9 proje seçilerek 4 ay boyunca eğitim verildiğini, ardından mentörlerle buluşturularak tecrübe paylaşımı yapıldığını, kuluçkadan girişimciye dönüşme aşamasına gelindiğinde melek yatırımcılarla buluşturulduğunu ve 3 projenin şirketleşerek yoluna devam ettiğini anlattı.
İkinci dönemin hazırlıklarının başladığını ve bu kez sektör ya da yaş sınırlamasına gitmeyeceklerini, yenilikçi iş fikri olan herkese projenin açık olduğunu bildiren Kiper, bu dönemde daha çok kişiye ulaşmak istediklerini, üniversite ile olan bağlantılarını artıracaklarını, hedeflerinin orta vadede tüm Türkiye’ye rol model olmak, uzun vadede ise Mersin ve çevresini 10 yıl içinde bölgesel girişimcilik merkezi haline getirmek olduğunu söyledi. Sözlerini, böyle bir proje içinde yer almanın sağlayacağı avantajlara değinerek tamamlayan Kiper, “Öncelikle bu projeden yararlanan kişilere ücretsiz ofis imkanı sağlanıyor. Erken aşamada destek almaya başlıyorlar, kapsamlı eğitimlerden geçiyorlar, derin mentörlük desteğinden yararlanıyorlar, etkili iş geliştirmeyi öğreniyorlar, KOSGEB tarafından sunulan 30 bin TL’ye kadar hibe imkanlarından yararlanabiliyorlar ve melek yatırımcılarla bir araya gelebiliyorlar” dedi.
Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) Proje Yürütücüsü Öğretim Görevlisi Ayşegül Suzan Polat toplantıda faaliyete geçirilen Fikir Otobüsü Projesi’yle yeni girişimci adaylarına zorlu süreci daha rahat atlatabilmeleri, rekabet edebilirlikleri için İlk Adım Ofisi, eğitim ve mentörlük hizmeti sunulduğunu bildirdi.
Toplantı genç girişimci Berkay Akçora’nın deneyim paylaşımı ve plaket töreniyle sona erdi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA