Popüler diyetler ölüme götürebiliyor | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Popüler diyetler ölüme götürebiliyor


 

Diyetisyen Ayşe Şahika Karagöz, son yıllarda popüler olan diyetlerin birçoğunun insanların yanlış beslenmesine ve kimi zaman ölüme varan ağır hastalıklara yol açabildiğini söyledi.

Haber Merkezi

Medıcal Park Tarsus Hastanesi Diyetisyenlerinden Ayşe Şahika Karagöz, Tarsus Vojim Sisters Spor Salonu’nda kadınlara popüler diyetlerle ilgili seminer verdi. Spor salonunun üyesi olanları ‘popüler değil bilimsel olan’ diyetlere ilgi göstermeleri konusunda uyaran Karagöz, son yıllarda medyada çok yer bulan diyetlerin birçoğunun sonucunun ölüme bile varabileceğini kaydetti. Ayşe Şahika Karagöz, diyetlerin kişiye özel ve vücudun ihtiyaçlarını da giderecek şekilde hazırlanması gerektiğini vurguladı.

DÜŞÜK KARBONHİDRAT DİYETLERİ
Popüler diyetlerin bazılarının düşük karbonhidrat içerdiğini, yağ ve protein miktarının ise fazla olduğunu belirten Diyetisyen Ayşe Şahika Karagöz, bunun sakıncalarını şöyle özetledi: “Bu diyetler sıvı ve mineral kaybına yol açarlar. Kalsiyum atımı arttığı için kemik erimesine yol açabilirler. Kan yağları ve kolesterol yükselir. Kalp ritmi bozulur ve kalp krizi ölümlerine neden olabilirler. Protein açısından fazla zengin diyetler olduğu için uzun dönemde böbreklere ciddi zarar verebilirler.

ÇOK DÜŞÜK KALORİLİ DİYETLER
Diyetisyen Ayşe Şahika Karagöz, bazı diyetlerin de çok düşük kalori (800 kaloriden az) içerdiğini ve gün boyu bir ya da iki öğün üzerine kurgulandığını belirtti. Karagöz bu diyetlerin sakıncalarını ise şu şekilde sıraladı: Ciddi kas kaybı ve ödem kaybı olması, bazal metabolizma hızının azalması, kaybedilen ağırlığın kalıcı olmaması, Ssağlık açısından çok riskli olan bu diyetlerin ölümle sonuçlanabilmesi.

TEK TİP BESİNE YÖNELİK DİYETLER
Seminerde Ayşe Şahika Karagöz, kimi diyetlerin ise gün boyu bir ya da birkaç besin grubunu içerdiğini, diğerlerinin tüketilmediğini belirtti. Karagöz, tek tip besine yönelik bu diyetlerin olası sonuçları için ise şu bilgileri verdi: “Pek çok vitamin (B6 ve B12 gibi) ile kalsiyum, çinko, demir, magnezyum ve fosfor gibi mineraller yönünden yetersizdir. Osteoporoz (kemik erimesi), safra taşları, böbrek hastalıkları, kalp damar hastalıkları, kansızlık, dikkat azalması, uyuşukluk, saç dökülmesi, yorgunluk, sindirim problemleri ve kabızlığa yol açabilir”.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA