“Cesareti ile herkese örnek oldu!” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“Cesareti ile herkese örnek oldu!”


 

Mersin’de hekimler geçtiğimiz yıl Samsun’da çalıştığı hastanede bıçaklı saldırı sonucu katledilen Dr. Aynur Dağdemir’i andı. Anmada konuşan Dr. Ful Uğurhan, Dr. Dağdemir’in cesareti ve duyarlılığı ile herkese örnek olduğunu söyledi.

SONER AYDIN

Mersin Tabip Odası üyesi hekimler geçtiğimiz yıl 19 Kasım’da çalıştığı hastanede iş arkadaşı sağlık çalışanını eşinin şiddetinden korumak isterken öldürülen Dr. Aynur Dağdemir’i andı. Tabip Odası toplantı salonunda gerçekleştirilen anma öncesi kısa bir açıklama yapan Tabip Odası Başkanı Ful Uğurhan, Dr. Aynur Dağdemir’in bir meslektaşını korumak isterken katledildiğini söyledi.

“ERKEK ŞİDDETİNE KARŞI YAŞAMINI ORTAYA KOYDU”
Dr. Aynur Dağdemir’in hekimliği,  insanlığı, cesareti ve duyarlılığı ile herkese örnek olduğunu vurgulayan Dr. Uğurhan, “İnsanları yalnızca hastalıklardan değil, yaşamı yok eden, beden bütünlüğünü tehdit eden şiddete karşı korurken, kendi yaşamını ortaya koyarak verdiği mücadele ile hep aklımızda ve yüreğimizde olacak. Her yıl yüzlerce kadın öldürülüyor. Çoğu kocası, sevgilisi veya ayrıldığı/ayrılmak istediği eşi-sevgilisi, akrabaları tarafından öldürülüyor. Kadınlar yasalarımızda tanımlanmış bir hak olan boşanma hakkını kullandıkları için, başka haklarını kullanmak istedikleri için, erkeğin istediğine hayır dediği için, şiddete, tecavüze direndiği için erkekler tarafından öldürülüyorlar” dedi.

“HER GÜN BİR KADIN ÖLDÜRÜLÜYOR”
Dr. Aynur Dağdemir'in öldürüldüğü 2015 yılında toplam 303 kadın öldürüldüğü, öldürülen kadınların yüzde 43'ünün evli, yüzde 14'ünün ise yaşamında en az bir kere evlilik yaptığı bilgisini veren Uğurhan, “50 kadın evliliğini, 15 kadın ilişkisini sonlandırmak isterken, 130 kadın ise kendi hayatına dair bedensel, toplumsal ya da ekonomik bir başka hakkını kullanmak isterken öldürüldü.  24 kadın ise bir başka kadını korumaya çalışırken öldürüldü. Dr. Aynur Dağdemir de bir başka sağlık çalışanı kadını öldürülmekten korumaya çalışırken öldürüldü. Her gün bir kadının öldürülmesi ve yüzlercesinin şiddete uğraması ve haklarını kullanamaması tesadüf değil. Binlerce yıldır süren erkek egemenliği, kadınların hak ve demokrasi mücadelesi ile azalsa da hayatlarımızı etkilemeye devam ediyor. Siyasal iktidarın kadının eve, erkeğe bağımlılığını artıran politikaları, kadını ikincilleştiren söylemleri, kadına yönelik ayrımcılığı artırmakta ve kadınların eşit yurttaşlar olarak toplumda var olmasını engellemektedir. Kadın cinayetleri; mahkemelerin yaptıkları "tutku indirimi", davanın gidişini kolaylaştırdığı için değil takım elbise giydiği için verilen "saygılı davranış indirimi", "iyi hal indirimi" ile erkek katillerin yasaların gerektirdiğinden daha düşük cezalar almasıyla sonuçlanmaktadır.  Adalet dağıtıcıların ayrımcı uygulamalarıyla katilleri kollaması ve kollayanlara herhangi bir yaptırım uygulanmaması, cezasızlık ya da yetersiz cezalandırma, cinayetlerin sayısını artırmaktadır. Her geçen yıl öldürülen kadın sayısı artmaktadır” diye konuştu.

“KATİLLER HAK ETTİĞİ CEZAYI ALMALI”
Kadınların mücadeleleriyle elde edilen, şiddete uğrayan kadınların koruma kapsamına alınması yasasının etkin biçimde işletildiğini ve kadınları erkek şiddetinden koruyamadığını dile getiren Dr. Uğurhan şunları söyledi: “Her yıl öldürülen kadınların yüzde onu koruma altındayken öldürülmüşlerdir. Devletin toplum içindeki sorunları konuşarak, uzlaşmayla çözmek yerine şiddet, baskı ve öldürerek çözmesi de, kişilere örnek olarak, sorunların şiddet ve öldürerek çözülmesini meşrulaştırmaktadır. Kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerinin engellenmesi için kadınlar 1987'den beri mücadele ediyorlar. Mücadele etmek ve dayanışmak için kadın dernek ve kurumlarını oluşturdular. Bu mücadele ile başta ceza yasası olmak üzere yasaların değişmesi, şiddete uğrayan kadınların korunması, yerel yönetimlerin kadın sığınakları açması gibi pek çok düzenlemenin yapılmasını  sağladılar. Sürdürdükleri mücadelelerle oluşturdukları dernek ve kurumların bir bölümü olağanüstü hal kapsamında kapatıldı. Böylece kadınlar siyasal iktidar tarafından şiddete karşı yalnız, dayanışmasız bırakıldılar. Bu durum kabul edilemez. Kadın kurumları derhal açılmalı ve etkinliklerine kaldıkları yerden devam etmelidir. Toplumu kuşatan şiddet politikalarına derhal son verilmeli,  sorunlar konuşarak uzlaşma ile çözülmeli ve barış ortamı tesis edilmelidir. Siyasal iktidar kadınlara yönelik ayrımcı politikalardan ve söylemden vaz geçmelidir. Kadın kurumları, dernekleri derhal açılmalıdır. Katiller ve şiddet uygulayanlar hak ettikleri biçimde cezalandırılmalıdır.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA