“ÇOCUĞUN YERİ OYUN ALANIDIR!” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“ÇOCUĞUN YERİ OYUN ALANIDIR!”


 

Mersin’de kadınlar önceki gün meclise gelen tecavüzcü ile mağdurun evlendirilmesi ve tecavüzcünün cezasını erteleyen yasal düzenleme önerisine tepki gösterdi. Kadınlar hükümete, “Çocuğun yeri oyun alanlarıdır, parklardır, okullardır” diyerek tepki gösterdi.

SONER AYDIN

Mersin Kadın Platformu 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü çerçevesinde yapacakları etkinlikleri Gazeteciler Cemiyeti’nde yaptıkları basın açıklaması ile kamuoyuna duyurdu. Platform adına açıklama yapan platform sözcüsü Şerife Kılıç, kadınların 25 Kasım haftası boyunca yapacakları etkinlikler ile kadına yönelik şiddete dikkat çekeceklerini bildirdi. Kadınların sesinin ne yasaklara ne de mekanlara bağlı olduğunun altını çizen Kılıç, “Özgürce haykırdığımız alanlarda hep haykıracağız, var olacağız. Savaşla, şiddetle, eril tahakkümle barışmadığımız gibi devletin KHK’larla meşrulaştırmaya çalıştığı resmi şiddetiyle de barışmayacağız” diye konuştu.

“YASA DERHAL GERİ ÇEKİLSİN”

Platform üyesi kadın örgütleri tecavüz mağduru kız çocuklarının tecavüzcü ile evlendirilmesi durumunda tecavüzcünün ve diğer sanıkların cezalarının ertelenmesine yönelik yasa teklifine de tepki gösterdi. Yasanın derhal geri çekilmesini isteyen Kılıç, “16 Kasım’da ‘Cebri, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir neden olmaksızın işlenen hüküm açıklamasının geri bırakılmasına veya cezanın infazının ertelenmesine imkan veren düzenleme yapılmaktadır’ gerekçesiyle 12 yaşından büyük çocuklarla tecavüzü meşru kılan yasa tasarısı Meclis tarafından kabul edilmek üzere. Mevcut tasarı üzerinde MHP ve AKP mutabık olmakta ve çocukların tecavüze uğramalarında bir sorun görmemektedir” dedi.

“ÇOCUKLAR TECAVÜZCÜ İLE EVLENDİRİLEMEZ”

Platform üyesi CHP Kadın Kolları Başkanı Pakize Güler, “KHK’larla çıkartılan keyfi kanunların en uç noktasıdır bu. Bu kadar keyfi bir yaklaşım olamaz. Bununla kadını eve kapatmanın çok ötesinde şeyler amaçlanıyor. Yasada ‘12 yaşında ve 12 yaşından büyük çocukların rızası halinde’ diye bir ifade var, baktığımızda ülkemizde ailelerin çocuklara baskı uygulayacağını göz önünde bulundurursak, kız çocuklarını tecavüzcü ile evlendirerek bu sorundan kurtardığınızı düşünüyorsunuz. Peki, son günlerde istismara uğrayan erkek çocukları için nasıl bir yasa tasarısı çıkartacaksınız diye soruyoruz” diye konuştu.

“ÇOCUĞUN YERİ AİLESİNİN YANIDIR”

İştar Kadın Danışmanlık Merkezi'nden sosyolog Eylül Ronya ise şunları söyledi, “Eğer bu ülkede kız çocuğu iseniz iradenizin olması önemli değil birinci dereceden hedefiniz. 13 yaşında bir çocuğun evlendirilmesi insan hakları ihlalidir. Çocuğun iradesinin alınmasının bilimsel bir temeli var mı? Böylece 13 yaşında bir çocuğun tecavüze uğraması meşrulaştırılıyor. Siz13 yaşında bir kız çocuğunu tecavüzcü ile evlendirebilirsiniz, peki ya erkek çocukları veya tecavüze uğrayan hayvanları? Bunun bir sınırı kalmayacak. 80 yaşında bir adam 12 yaşında kız çocuğuna tecavüz edecek, 6 ay sonra 13 yaşına bastığınızda ‘Ben evlenirim’ diyecek ve ceza almayacak. Biz hiçbir şekilde bun u kabul etmeyeceğiz. Çünkü çocuğun yeri oyun alanıdır, sokaklardır, parklardır, okul sıralarıdır, ailesi ile yaşadığı yerdir. 18 yaşından küçük herkes çocuktur ve çocuk olarak kabul edilmelidir.”

İŞTE O ÖNERİ!

Önceki gün meclise gelen ve tartışma yaratan yasaya da değinen Tasarıyı eleştiren Önergenin tam metni ise şöyle: “Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına; Görüşülmekte olan Kanun Tasarısının Geçici 1. maddesine aşağıdaki fıkranın eklenmesini ve teklif ederiz.

Cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir neden olmaksızın 16/11/2016 tarihine kadar işlenen cinsel istismar suçundan, mağdurla failin evlenmesi durumunda, Ceza açıklanmasının geri bırakılmasına, hüküm verilmiş ise cezanın infazının ertelenmesine karar verilir. Zamanaşımı süresi içinde evliliğin, failin kusuruyla sona ermesi halinde fail hakkındaki hüküm açıklanır veya cezanın infazına devam olunur. Bu fıkra uyarınca fail hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına veya cezanın infazının ertelenmesine karar verilmesi durumunda, suça azmettiren veya işlenişine yardım edenler hakkında kamu davasının düşmesine veya infazının ortadan kaldırılmasına karar verilir". 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA