İŞTE MERSİN BÖYLE YÖNETİLİYOR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

İŞTE MERSİN BÖYLE YÖNETİLİYOR!


 

Nükleer santral yapılsın-yapılmasın tartışmasına indirgenen ve içeriği bilinmeyen kentin anayasası olan 1/100 bin ölçekli plan ile ilgili ilk özeleştiri CHP’li Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan’dan geldi.

İlgili kurumların plana kafa yormadıklarını da söylen Tarhan, “İlçelerin planlarını görmedim, zerre kadar bilgim yok” diyerek, vatandaşlara 1/5 binlik planları yakından takip etmeleri çağrısı yaptı. 

Mezitli Belediye Başkanı Tarhan, Mersin’in geleceğini şekillendirecek ve kentin Anayasası niteliğini taşıyan 1/100 Bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nın yeterince tartışılmadığını, öneminin çok fazla görülemediğini belirterek, kent dinamiklerini eleştirdi. 
Başkan Tarhan, 100 Binlik Çevre Düzeni Planı ve akabinde gündeme gelecek 5 Binlik Nazım Planlarına ilişkin İHA muhabirine açıklama yaptı. Planın Büyükşehir Meclisinden geçtiğini anımsatan Tarhan, Anamur’dan Çamlıyayla’ya kadar olan alanı kapsayan planın askı süresinden sonda da 5 binlik nazım planlarının hazırlanacağını dile getirdi. 
Çevre Düzeni Planı ile 15-20 yıl sonraki Mersin’in planlandığını ifade eden Tarhan, “Son derece önemli bir plan. Fakat şunu gördüm ki, Mersin’de ilgili dinamikler, sivil toplum kuruluşları, meslek odaları bu plan üzerinde çok da fazla kafa yormadılar, bu planın önemini çok da fazla görmediler zannediyorum. Hatta Büyükşehir Meclisinde bu plan görüşülmeye geldiği zaman tek konu üzerinde tartışma oldu, sadece nükleer santral yapılsın-yapılmasına indirgendi. Onun dışında kimse 100 binlik planla ilgili görüşünü dahi söyleyemedi, ben de dahil. Belediye başkanı olarak söz dahi alamadım orada. Burada herkesin bir sorumluluğu var. Yarınlarda bu plandan ilgili kurumların açıkçası şikayet etmeye hakkı olmaması gerekir. Bu fırsat kaçırılmış oldu” diye konuştu.

“HEDEFİMİZİN BÜYÜK OLMASI GEREKİRDİ AMA SADECE ACİL SORUNLAR GİDERİLSİN İSTEDİK”
Mezitli bölgesinde de bu projeksiyon 15-20 yıllık olmasına karşın, sadece bugünün taleplerini yaptıklarını, 15-20 yıl sonrasını yapamadıklarını belirterek özeleştiri yapan Tarhan, “Zaten acil biriken sorunlarımız var bizim, Mezitli için de diğer ilçeler için de. Öncelikle biz de acil sorunlar giderilsin istedik. Oysa bizim hedefimizin daha büyük olması gerekirdi. Bunu özeleştiri olarak yapıyorum. Çünkü kentteki tüm dinamikler için söylüyorum, Büyükşehir Meclisi’ndeki görüşme süreci için de söylüyoruz. Çevre planı demek sadece nükleer santral demek değildi tabi ki. Çünkü bu kentin 15-20 yıl sonrasının sektörel bazda değerlendirilmesi, tarımıyla turizmiyle sanayisiyle ticaretiyle sosyal kültürel tesisleriyle bu kent nereye gidecek 15-20 yıl sonra? Bu fırsat bana göre kaçmış oldu” ifadelerini kullandı.

“İLÇELERİN PLANLARINI GÖRMEDİM, ZERRE KADAR BİLGİM YOK”
Plan detayları hakkında ise bilgisi olmadığını açıklayan Tarhan, “Ben Anamur planını görmedim, Silifke planını hiç görmedim, diğerlerinin hiçbirisi hakkında zerre kadar bilgim yok. Maalesef meclise geldiği zaman da bu konular hiç görüşülmedi. Meclis tutanaklarını açıp bakabilirsiniz. Ayrı ayrı ilçelerde elbette bilgi verdiler ama Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi olarak benim sorumluluğum sadece Mezitli’den ibaret değil. Benim Gülnar’da olan bir şeyde de sorumluluğum vardır, Anamur’da olan bir olayda da sorumluluğum vardır” şeklinde konuştu.

“BU PLAN GERÇEKLEŞTİKTEN SONRA ŞİKAYET ETMEYE HİÇ KİMSENİN HAKKI YOK ARTIK”
Üniversite akademisyenlerinin planla ilgili görüşlerinin de çok önemli olduğunun altını çizen Tarhan, onların ne söylediklerini bilmediğini ve merak ettiğini vurguladı. Kentin omurgasını oluşturan sektörlerin temsilcilerinin de planla ilgili ne dediklerini bilmediğini ifade eden Tarhan, şunları söyledi: “Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, MESİAD, İhracatçılar Birliği, Organize Sanayi Bölgesi, nakliyatçılar, bakliyatçılar, akaryakıt sektörü 100 binlik planla ilgili ne diyor? Ki bunlar Mersin’in omurgasını teşkil eden konular. Liman genişleyecek mi, nereye genişleyecek? Serbest Bölge aynı şekilde genişlemek istiyor. Lojistik alanı şurada olsun, burada olsun deniliyordu. Bakliyat sektörü aynı şekilde. Akaryakıt sektörü Mersin için önemli bir sektör. Organize sanayi sayısı ne kadar olmalı, nerede olmalı? Gerçekten bunlar yeterince tartışıldı mı? Çok fazla bilgim yok doğrusunu isterseniz. Olmuştur ama çok daha detaylı, meslek odaları ve üniversite dahil, demokratik kuruluşlar tarafından keşke gündeme daha çok getirilseydi, daha çok tartışılsaydı. Ama artık bu belediye meclisinden geçti. Sadece bu kuruluşların da itiraz hakları olabilir, askı süresince. Yargıya da gitme hakları vardır. Nükleer santralde nasıl bazıları itiraz edecekse sanıyorum, diğer konularda da her kurum itiraz edebilir. Buradan da ben tüm vatandaşlara ve meslek odalarına, işadamları kuruluşlarının hepsine sesleniyorum; askı süresi içinde itiraz hakları var, yargıya gitme hakları var. Yargıya gitsinler veya itiraz etsinler anlamında söylemiyorum, varsa itirazları bunları söylesinler. Yoksa bu plan gerçekleştikten sonra şikayet etmeye hiç kimsenin hakkı yok artık.”

“HİÇBİR PLAN HERKESİ MUTLU EDEMEZ. VATANDAŞLAR 5 BİNLİK PLANLARI MUTLAKA TAKİP ETSİNLER”
Çevre Düzeni Planı’nın ardından ilçelerin 5 binlik nazım planlarının gündeme geleceğini belirten Tarhan, bu planların da mutlaka Çevre Düzeni Planı’na bağlı olarak ve buna uyulmak koşuluyla şu anda hazırlanmakta olduğunu bildirdi. Bu planların Ocak-Şubat 2017 gibi Büyükşehir Meclisine geleceğini aktaran Tarhan, şöyle devam etti: “Bunu bu sefer herkesin, şahısların da çok yakından takip etmesi gerekiyor. Bu bir revizyon planı aynı zamanda. Bütün ilçeler için geçerli. Burada iki konu var, bir, yeni imara açılacak bölgelerde nasıl bir yapılaşma olacağı ve yoğunluğun ne olacağı! Herkes bunu merakla bekliyor. Hiçbir plan herkesi mutlu edemez. Herkesi mutlu etmek mümkün değil çünkü.”
Planlar bir aylık askı süresine çıkacağını anımsatan Tarhan, planlar Büyükşehir Meclisinde görüşülürken halkın istek ve taleplerini dile getireceklerine, ancak güçlerinin yetmeyebileceğine dikkat çekerek, vatandaşların askı süresinde itiraz hakları olduğunu kaydetti. (İHA)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA