SARIULAK ZEYTİNİ DÜNYAYA TANITILACAK | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

SARIULAK ZEYTİNİ DÜNYAYA TANITILACAK


 

Tarsus Zeytin Platformu; ilçeye özgü Sarıulak cinsi zeytini ulusal ve uluslararası platforma taşıma kararı aldı.

GÜLSEN KAYA

Tarsus Belediyesi, İl ve İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü, Tarsus Ticaret Borsası, Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası, Ziraat Odası ve Alata Araştırma Enstitüsü, zeytin ve zeytinyağı üreticileri tarafından oluşturulan Tarsus Zeytin Platformu; ilçeye özgü Sarıulak cinsi zeytin için harekete geçti. 
Tarsus Ticaret Borsası’nın sekretaryasını yürüttüğü platformun periydik toplantısı yapıldı. Toplantıya; Mersin İl Tarım Müdür Yardımcısı Mehmet Akbaş, Tarsus İlçe Tarım Müdürü Hayri Erdoğan, Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya, Belediye Başkan Yardımcısı Rıdvan Aksoy, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mustafa Kemal Karaoğlu, Mersin Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ömer Özcan ile zeytin ve zeytinyağı üreticileri ve işletme tesisi temsilcileri katıldı.

TARSUS’TA AĞAÇ BAŞINA VERİM, TÜRKİYE’NİN İKİ KATI
TTB Başkanı Murat Kaya, Türkiye’de 170 milyon zeytin ağacı bulunduğunu ve yılda ortalama 220 bin ton zeytinyağı ile 450 bin ton sofralık zeytin üretimi yapıldığını kaydetti. Ülkede 400 binden fazla ailenin zeytin ve zeytinyağı üretimi ile geçimini sağladığını ifade eden Kaya, sofralık zeytin ihracatının yılda 72 bin ton, zeytinyağı ihracatının da yılda 20 bin ton olduğunu söyledi. Türkiye’nin zeytinyağı üretiminde dünyanın ilk 5 ülkesi arasında, zeytinyağı ihracatında ise 5’inci sırada olduğunu dile getiren Başkan Kaya, sofralık zeytinde dünyada İspanya’dan sonra en çok üretim yapan ikinci ülkenin Türkiye olduğu kaydetti. 
“Sofralık zeytin ihracatında ise yine dünyada ikinci sırada yer alıyoruz” diyen Kaya, “Tarsus’ta 40 bin dönümde bir milyon 628 bin ağaçta yaklaşık 60 bin ton zeytin üretimi yapılmaktadır. Bunun yarısı yağlık olarak işlenirken, ağaç başı verim Türkiye ortalamasının neredeyse iki katıdır” dedi.

“DÜNYA İLE REKBET YAPMAK İSTİYORUZ”
Tarsus Zeytin Platformunun misyonu hakkında da açıklama yapan TTB Başkanı Murat Kaya, “Tarsus’ta üretilen zeytin ve zeytinyağını dünyada rekabetçi ortama getirip, dünya markası yapmak istiyoruz. İç ve Dış Pazar kanallarını genişletmek, mevcut pazarlardaki konumu güçlendirmek, markalı ihracatı arttırmak, üretici ve tüketiciyi bilinçlendirmek ve tüketimin artışını sağlamak istiyoruz” şeklinde konuştu.

SARIULAK ZEYTİNİN MARKA PATENTİ ALINACAK 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Tarsus İlçe Müdürü Hayri Erdoğan ise, Tarsus’a özgü Sarıulak zeytin çeşidinin dünyanın en kaliteli zeytinlerinden biri olduğunu ve Sarıulak zeytinine coğrafi işaret ve marka patenti almayı hedeflediklerini kaydetti. Ayrıca Tarsus Ziraat Odası’nın Sarıulak zeytini fidan üretim merkezi açacağını da açıklayan Erdoğan, bu konuda Tarsus Belediyesi ile kendilerinin de destek vereceğini kaydetti. Hayri Erdoğan, alınan kararların uygulamaya geçilmesi için vakit kaybetmemek gerektiğinin altını çizdi.

“MARKALAŞMA SAĞLANMALI”
Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Mustafa Kemal Karaoğlu ise konuşmasında, Tarsus’ta özellikle zeytin ve üzüm konusunda markalaşmanın şart olduğunu vurgulayarak, “Markalaşmak çok önemli. Tarsus Sarıulak ve Tarsus Beyazı konusunda markalaşmayı sağlamamız gerekiyor. Buna çok önem vermeliyiz. Çalışmalarımıza diğer ürünleri de katarsak marka değerimiz kalmaz. Tarsus’un özellikle Sarıulak Zeytini ve Tarsus Beyazı üzümünde markalaşması kaçınılmazdır” diye konuştu.
Tarsus Belediye Başkan Yardımcısı Rıdvan Aksoy ise konuşmasında yerel yönetim olarak her türlü desteği vermeye devam edeceklerini söyledi.
Toplantı üreticiler, işletme tesisi sahiplerinin sorun, soru ve istişareleri ile son buldu. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA