SİLİFKE YÜZÜNÜ MUZA DÖNDÜ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

SİLİFKE YÜZÜNÜ MUZA DÖNDÜ


 

Silifke’de domatesin ve çileğin yerinde muz seraları yükseliyor.

Türkiye’nin önde gelen çilek üretim yerlerinden Mersin’in Silifke ilçesinde son yıllarda örtü altı muz yetiştiriciliği yaygınlaşmaya başladı. Domates ve çileğin yerini muz seraları alırken, muz üreticisinin yüzü gülüyor. 

İlçede 5 yıl önce domates üretimi yapılan seraların yükseltilip muz üretimine uygun hale getirilmesiyle başlanan çalışmalardan olumlu sonuç alınınca geçen yıl üretim alanı 4 bin dönüme, bu yıl da yeni ekim alanlarıyla 6 bin dönüme çıktı. İşçiliğinin domatese göre daha az olması ve fiyatların 2 liradan seyretmesi nedeniyle çiftçiler muz üretimine yönelirken, gelecek yıllarda üretim sahasının daha da genişlemesi bekleniyor. Örtü altında genellikle domates üretiminin yapıldığı ilçede alternatif ürün arayışına giren çiftçiler, kurdukları muz seralarında üretime 3 yıl önce başladı. Şu anda 6 bin dönüm serada muz üretimi yapılırken, dönümden 8 ile 10 ton ürün hasat ediliyor. Kilosu ise üreticilerden 2 liradan alınıyor. Bir dönüm muz serasının maliyeti 40-50 bin lira arasında değişirken, çiftçiler Ziraat Bankası'ndan düşük faizli uzun vadeli kredi kullanarak sera kuruyor. 
İlçede ilk muz hasadını yapan Üreticiler Birliği Başkanı İsmail Gürses, ilk hasadı yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını kaydetti. Muz serasını 14 ay önce kurup fideleri diktiğini ifade eden Gürses, Türkiye’nin önemli çilek üretim merkezlerinden biri olan Silifke’de son yıllarda muz üretiminin de yaygınlaşmaya başladığını belirtti. Muzun kilosunun şu anda 2 liradan satıldığını söyleyen Gürses, “Silifke’de şu anda birinci ürün çilek. Diğeri ise domatestir. Silifke’de muz hasadı hızlı bir şekilde devam ediyor. Yıllardır çilek ve domatesten yeteri kadar ürün aldık. Ancak kazanç sağlayamadık. Bunun için domates ve çilek tarlalarımızda artık muz seraları yükseliyor. Biz Silifke’de muzda lider konumuna geldik. Silifke muzunun kalitesi, görünümü, aroması çok güzel, Türkiye’nin her yerinden inanılmaz talepler var. Çilek ve domatesin masrafı çok. Ancak muzun masrafı az. Muzda kazancımızın iyi olacağına inanıyoruz. Önümüzdeki yıllarda muz üretimi de daha da yaygın hale gelecektir. Çünkü ilçemizdeki toprak yapısı ve iklimi muz üretimine çok uygun” dedi.
Şu anda hasadı yapılan muzun tesislerde paketlenip sarartıldıktan sonra ülkenin değişik illerine gönderileceğini anlatan Gürses, ihracatın da başlamasıyla muzun çeşitli ülkelere gönderileceğini söyledi. (İHA)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA