İnsan sağlığı hiçe sayılıyor | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

İnsan sağlığı hiçe sayılıyor


 

Mersin’de faaliyet gösteren biyosidal (ilaçlama) uygulayıcıları bir araya gelerek, insan sağlığını hiçe sayan birçok merdiven altı firma oluğuna dikkat çekerek, denetimlerin artmasını istediler.

Haber Merkezi

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 31 No’lu İşletme Destek Faaliyetleri Meslek Komitesi, Mersin’de faaliyet gösteren ilaçlama sektör temsilcilerini bir araya getirerek sorunlarını ve çözüm önerilerini dinledi. MTSO 31 No’lu İşletme Destek Faaliyetleri Meslek Komitesi Başkanı Ahmet Yılmaz başkanlığında düzenlenen toplantıya, 31 No’lu Komite Başkan Yardımcısı Ferman Turgut, komite üyeleri, ilaçlama sektör temsilcileri katıldı.

“SEKTÖRDE, MTSO ÇATISI ALTINDA DÜZENLENEN İLK TOPLANTI”
Toplantıda konuşan MTSO 31 No’lu İşletme Destek Faaliyetleri Meslek Komite Başkanı Ahmet Yılmaz, kendi meslek grubundaki üyelerin sorunlarını tespit etmek, bunları gündeme getirip çözüm üretmek için bir araya geldiklerini söyledi. İlaçlama sektöründe MTSO çatısı altında ilk kez böyle bir toplantı düzenlediklerini vurgulayan Yılmaz, bu toplantıları daha sık yapmak istediklerini ve MTSO olarak sektör sorunlarının çözümüne katkı sağlamak istediklerini anlattı.

Mersin’de faaliyet gösteren ilaçlama iznine sahip 28 firma bulunduğunu aktaran Yılmaz, İl Sağlık Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı ile etkileşimde olduklarını, sorunların ilgili mercilere iletilmesi adına bu toplantıların önemli olduğunu söyledi. “Ben de bu mesleğin içerisindeyim ve sıkıntıları yakından biliyorum” diyen Yılmaz, ilk olarak denetim mekanizmasının harekete geçirilmesi gerektiğini anlattı. Yılmaz, sektörde çok düşük fiyatlara ilaçlama yapan, insan sağlığını hiçe sayan birçok merdiven altı firma oluğuna dikkat çekerek, denetimlerin artması gerektiğini belirtti. Ayrıca tanıtım yapılması gerektiğine değinen Yılmaz, “İnsanlarda farkındalık oluşturmamız gerekiyor” dedi. İlaçlama sektörünün kullandığı hammaddelerin kimya, gıda, tarım gibi sektörlerle etkileşim içinde olduğunu aktaran Yılmaz, halk sağlığının korunması için ilaçlama sektör temsilcilerinin çok dikkatli olması gerektiğini söyledi.

BİRLİKTELİK ÇAĞRISI
31 No’lu Meslek Komite Başkan Yardımcısı Ferman Turgut ise, sektörün sorunlarının çözümünde birlikteliğin önemine dikkat çekti. Mersin’de çok büyük ilaçlama ihaleleri olduğunu anlatan Turgut, Mersinli firmaların birçoğunun ise yeterli bütçesi olmaması nedeniyle bu ihaleleri alamadığını belirtti. Avrupa ya da Amerika’da patronu olmayan kolektif şirketler, yani işçi şirketler, olduğunu kaydeden Turgut, Mersin’in de bu akıma doğru gitmesi, oluşturacağı güç birliği ile çalışıp gerekirse ihalelere girmesi gerektiğini vurguladı. MTSO’yu kullanarak, komiteyi kullanarak bunun başarılabileceğini belirten Turgut, bireysel olarak yaptırım güçlerinin olmadığını aktardı.
Sektörün sorunlarını çözümüne güçlü lobi faaliyetlerinin katkı sağlayabileceğine de değinen Turgut, oluşacak lobiye çevrecileri de dâhil ederek, geniş bir perspektiften yola çıkılması gerektiğini dile getirdi. Turgut ayrıca, denetim mekanizmasında da sektör temsilcilerinden birilerinin olması gerektiğine değindi.

“SONUNDA BİRİLERİ BİZİ ÖNEMSEDİ”
30 yıllık biyosidal uygulayıcısı olduklarını anlatan MB İlaçlama firma Müdürü Muzaffer Özdemir ise, kullandıkları maddenin zehir olması nedeniyle yaptıkları işin ciddiyetine dikkat çekti. Böyle bir toplantı düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Özdemir, “Sonunda birileri bizi önemsedi” dedi.

Kullandıkları ilaçların litresi 100 TL olmasına rağmen, bir fumigasyonu 100 TL’ye zor yaptıklarını aktaran Özdemir, “Örnek vermek gerekirse yurtdışında bazı ülkelerde evlere uygulanan biyosidal 250-300 dolara, Amerika’da 700 dolara yapılıyor. Üstelik bu rakamları devlet belirliyor. Türkiye’de ise bu rakamların 50 TL ile 100 TL arasında değişiyor” dedi.

Yanlış ilaçlamaların insan sağlığı açısından zararlarına da değinen Özdemir, insan vücudunun bu ilaçları atamadığını ve ölümlere yol açabildiğini söyledi. Her şirketin mutlaka biyosidal dosyası olması gerektiğini vurgulayan Özdemir, denetim eksikliğinden şikayetçi oldu. İlaçlama firmalarının atıklarını bertaraf tesislerine vermeleri gerektiğini de hatırlatan Özdemir, vermeyen firmalara büyük cezalar kesildiğini aktardı.

“İLAÇLAMA SEKTÖRÜ ÖKSÜZ BİR EVLAT”
Jit İlaçlama Sahibi Ümit Çiftçi ise, sektörü öksüz evlada benzetti. Sektör olarak hiçbir yaptırımlarının olmadığını belirten Çiftçi, öncelikle sektör temsilcilerinin bir araya gelerek birbirlerini tanımaları gerektiğini vurguladı. Mersin’de endüstriyel sanayi şirketlerinin fiyat teklifi alırken çok düşük rakamlara iş yaptırmaya çalıştıklarından şikayetçi olan Çiftçi, bu konuda fiyat standardı oluşturulması gerektiğini kaydetti.

Ardından site ilaçlamalarına değinen Çitfçi, “Site ilaçlamaları belediyelerin yetkisindedir. Oysa bazı site yönetimleri yetkileri ve bu konuda bilgileri olmamasına rağmen ek olarak sitelerini ilaçlatıyor. Bu konuda site yönetimleri uyarılmalıdır” dedi.

“BİYOSİDAL BELGESİ SORULMALI”
İlkim İlaçlama Müdürü İbrahim Keş ise, hijyen gerektiren işletmelerin tümünde ilaçlama yapılması gerektiğini söyledi. Mersin İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün Gıda Bölümü’nün şirketlere biyosidal belgesi sorması gerektiğini kaydeden Keş, denetimlerin de arttırılması gerektiğini söyledi.

“DENETİMLER YÜZÜNDEN PARA KAZANAMIYORUZ”
Lobut İlaçlama Şirket Ortağı Sibel Gelbul ise, bugün bir ihaleye girerken bile biyosidal belgesi sorulduğunu söyledi. Merdiven altı hiçbir firmanın denetlenmediğini vurgulayan Gelbul, buna karşılık izin belgesi olan firmaların sürekli denetlendiğini belirtti. Bu durumda bir haksız rekabet oluştuğunu kaydeden Gelbul, “Sektör olarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği (MIP), İl Sağlık Müdürlüğü gibi kurumlar tarafından sürekli denetleniyoruz. Bizi herkes denetliyor ve inanılmaz ücretler alıyorlar” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA