SERVİS YOK, YATILI OKULA GİDİN! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

SERVİS YOK, YATILI OKULA GİDİN!


 

Ayazda yola düşen minik ayaklar!..

Tarsus’un Akarsu Mahallesi’nde yaşayan 83 öğrenci, mahalledeki okulun kapanması ile 5 km uzaklıktaki okula yönlendirildi. Ancak taşımalı eğitim için açılan ihaleye talep olmayınca çocuklar hayvanların ve sebzelerin taşındığı araçlar ile okula gitmeye başladı

Duruma isyan eden mahalleli kapı kapı dolaşıp çözüm aradı. Ancak yetkililerin sunduğu çözüm; 5 km uzaklıktaki okulun servis sorununu çözmek yerine, çocukların 30 kilometre uzaklıktaki yatılı okula gönderilmesi oldu! 

Mehmet Nabi Batuk

Mersin'in Tarsus ilçesine bağlı Akarsu Mahallesi’nde 2,5 aydır servis sorunu yaşanıyor. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün mahallenin servis hizmeti için şuana kadar açtığı 7 ihaleye katılım olmamasından kaynaklı olarak 83 öğrenci sabah erken saatlerde hayvanların ve sebzelerin taşındığı üstü açık pikaplara doldurularak okullarına taşınmak zorunda kalıyor. İl ve İlçe Eğitim Müdürlüğü'nün konuya yönelik Köy Muhtarı Engin Elmacı’ya tebliğ ettiği son yazıda bulduğu çözüm ise öğrencilerin 5 kilometre mesafede bulunan Kelahmet İlköğretim Okuluna taşıması işinin bırakılarak, köyden 30 kilometre uzak olan İstemihan Talay İlkokuluna yatılı olarak transfer etmek. Yatılı okul seçeneğine karşı ise hem öğrenciler hem de veliler tepkili. Çocukların yaşlarının küçük olduğunu söyleyen veliler yatılı okul seçeneğini kabul etmiyor. 

HEM VELİLER HEM DE ÖĞRENCİLER AYRILMAK İSTEMİYOR
İki aydan buyana okulların eğitim verdiğini hatırlatan Akarsu Mahallesi Muhtarı Engin Elmacı, Tarsus Kaymakamlığı, Tarsus Belediyesi, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine başvurduğunu ancak servis sorununa hala çözüm üretilmediğini belirtti. Kendilerine gelen son yazıda öğrencilerin mahalleden 30 kilometre uzaktaki İstemihan Talay İlkokuluna yatılı olarak transfer edileceğini öğrendiklerini söyleyen Muhtar Elmacı, bu kararı kabul etmeyeceklerini söyledi. 

“45 TANE ÇOCUĞU 25 – 30 KİLOMETRE GÖTÜRECEĞİZ YATILIYA KOYACAĞIZ”
Muhtar Elmacı, “Çözüm için her yere başvuru yaptık. Sayın kaymakamımıza ve son olarak belediyeye gittim. En azından sorun çözülene kadar araz tahsis edilmesini istedik. Ancak yetkililer, ‘Bu bizim işimiz değil, Milli Eğitim’in işi’ diyerek taleplerimize yanıtsız kaldılar. Sonra kaymakamın yanına tekrar çıktım oda beni İl Milli Eğitim Müdürlüğüne yolladı. Ama oradan da bir cevap alamadım. Son olarak ise ‘Biz 7 defa servis ihalesine çıktık ancak talep olmadı’ denildi. Bende çocukların fotoğrafları ile birlikte bir dilekçe verdim. Bunun üzerine gönderilen yazı ile 45 çocuğumuzu 25 – 30 kilometre uzaklıktaki yatılı okula yönlendirmişler.  Okulumuz burada 5 kilometre yakınken, çocuklarımızı alıp 25 kilometre uzaklıktaki okula götürmek zorunda kalacağız” dedi. 

“ÖĞRENCİ, SERVİS OLMAYAN OKULA GÖNDERİLİYOR”
Önceki akşam öğrenci velilerini toplayarak konuyu görüştüğünü belirten Muhtar Elmacı “Durumu anlattım ancak veliler çocuklarını bu okula göndermek istemiyor. Yeterli servis verilmiyor ama öğrenciler yatılı okula gönderiliyor. Olacak iş mi? Bu yüzden de kimse çocuklarını göndermiyor” dedi. 
Okul servisi hizmeti verme izinlerinin olmadığını da ifade eden Muhtar Elmacı, öğrencileri yatılı okula göndermek yerine kendilerinin götürdüğünü çünkü başka bir seçeneklerinin olmadığın kaydetti. “Benim 5 çocuğum var. İkisi yatılı okula yönlendirildi. Bu çocuklar orada kendine nasıl bakacak? Bu çocukların psikolojisi zaten bozuk, ders anlamıyorlar. Burada çözüm servis sayısının arttırılmasıdır. Devlet yapamıyorsa bizim diyecek bir şeyimiz yok. Bizim pikaplardan başka aracımız yok. Bu yüzden çocukları bu araçlarla okula götürüyoruz. Yarın bir şey olsa biz altından kalkamayız. Devlet bu işi çözmeli. Ancak yetkililer ‘biz 7 defa ihale yaptık, kimse girmedi’ diyerek işin içinden çıkıyor. Biz devletten acil olarak yardım bekliyoruz. Bu çocuklar şuan mağdur. Bugün yarın yağmurlar başlayacak, soğuk hava artacak. O zaman nasıl götüreceğiz çocukları okula?” dedi. 

“GÜNAHTIR”
Öğrenci velileri de durumdan çok şikâyetçi. Öğrencilerin sabah saatlerinde, soğuk havada üstü açık pikaplar ile taşındığını ve bu nedenle hastalandığını belirten öğrenci velisi Ceylan Ergörür “5 yaşındaki çocuğu nasıl yatılı okula vereceğim? Ortam zaten bozuk. Okul için köyde yerimiz var. Devlet gelsin bize burada okul yapsın. Günahtır” dedi. 

“BEN ŞİMDİ ÇOCUĞUMU NASIL YATILIYA GÖNDEREYİM?...”
Kızının okula bu yıl başladığını ve servis olmadığı için zorlandıklarını belirten öğrenci velisi Sevgi Ergün de, “Hepsi pikapların arkasında donuyorlar. Ben şimdi çocuğumu nasıl yatılı okula göndereyim? Bu çocuk annesi olmazsa nasıl okula gidip gelecek? Nasıl kendine bakacak. Yarım dönem bitecek neredeyse ve hala çözüm bulunamadı” dedi.         

“HAVA ÇOK SOĞUK OLUYOR, TİTRİYORUZ”
Artık okula servisle gitmek istediklerini söyleyen Sevgi Çaylak isimli minik öğrenci ise yatılı okula gitmek istemediklerini, kendi köyümüzde kendi okullarına gitmek istediklerini kaydetti. “TEOG’a gireceğiz. Doğru dürüst okula gidemiyoruz. Lütfen bir çare bulun diye” yetkililerden yardım isteyen minik öğrenci, “Hava çok soğuk oluyor, titriyoruz. Gelirken çok geç geliyoruz. Hangi ara ödevimizi yapalım, oyun oynayalım?” diye konuştu.

“KÖY OKULU KAPATILMIŞ”
Köyde Akarsu İlköğretim Okulu ismiyle hizmet veren okul ise Taşımalı eğitim sisteminin kabul edilmesi ile kapatılmış okula kayıtlı öğrenciler ve sonradan okula gidecek öğrenciler, köye 5 kilometre mesafede bulunan Kelahmet İlkokuluna yönlendirilmiş durumda. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA