Akkuyu için ufuktaki Türk ortak CKK | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Akkuyu için ufuktaki Türk ortak CKK


 

Akkuyu Nükleer Santrali için Rosatom ile Cengiz-Kolin-Kalyon (CKK) şirketleri arasındaki ortaklık görüşmelerinin yıl sonuna kadar belli aşamaya getirilmesi kararlaştırıldı. Taraflar anlaşırsa, projenin yüzde 49 hissesi Türk CKK’ya devredilecek.

Haber Merkezi

Akkuyu Nükleer Santrali için Rus nükleer enerji şirketi Rosatom ile Cengiz-Kolin-Kalyon (CKK) şirketleri arasındaki ortaklık görüşmelerinin, yıl sonuna kadar belli bir aşamaya getirilmesi kararlaştırıldı.
Rosatom ile müzakerelere katılan Türk özel sektör yetkililerinden alınan bilgiye göre, Rusya'nın daha önce Cengiz Holdingle başlattığı ortaklık görüşmelerinde, Kolin ve Kalyon şirketleri de sürece dahil oldu.
CKK yetkilileri, Rus nükleer enerji şirketi Rosatomun üst düzey yetkililerinden Kirill Komarov ile cuma günü İstanbul'da bir görüşme gerçekleştirerek, ortaklık sürecini yıl sonuna kadar belli bir noktaya getirme kararı aldı.
Görüşmede taraflar ortaklığa zemin oluşturacak bazı temel prensiplerde ön mutabakata vardı. Bu çerçevede, taraflar ayrıntılarda anlaşırsa, projenin yüzde 49 hissesi Türk CKK'ya devredilecek, yüzde 51 hisse ise Rus şirketinde kalacak.

İLK İŞARET CENGİZ HOLDİNG'TEN
Projeye Ruslar'ın Türk ortak arayışı konusundaki ilk işaret Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz'den geldi.

Geçen ay, Akkuyu Nükleer Santrali için Rosatom ile ortaklık görüşmelerinin devam ettiğini belirten Cengiz, "Rusların Türk tarafında ortağa ihtiyaçları var, şartları görüşüyoruz. Tek başımıza bizim de kaldırabileceğimiz bir iş değil, belki birkaç arkadaşla beraber girebiliriz. Önce Ruslarla anlaşalım da bu işe girmek isteyen çok. Yılbaşına kadar bu iş netleşir." açıklamasında bulunmuştu.

Bu yılın nisan ayında, Rus devlet şirketi Rosatom, Türkiye'de kurduğu Akkuyu Nükleer AŞ'nin yüzde 49'a kadar olan hissesini yerel şirketlere satıp ortaklık kurulmasına karar vermiş ve Cengiz Holding ile ilk görüşmelere başlamıştı.

2023'TE TAMAMLANACAK
Söz konusu gelişmeden kısa bir süre sonra Rosatom ile bu kez birlikte masaya oturan CKK grubunun Akkuyu Nükleer Santrali'nin yanı sıra gelecek dönemde farklı projelere de birlikte girebileceği belirtiliyor.
Türkiye, Mersin Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi'ne ilişkin ilk anlaşmayı 2010 yılında Rusya ile imzaladı. Toplam 4 bin 800 megavat kurulu güce sahip 4 reaktörden oluşacak ve 20 milyar doları aşacak santralin, en geç 2023 yılına kadar devreye girmesi öngörülüyor.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA