Yardım derneklerin kapısına müdür vuruldu! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Yardım derneklerin kapısına müdür vuruldu!


 

Mersin’de aralarında Nar-Der, Akdeniz Göç-Der, Emek-Der gibi birçok derneğin kapısına mühür vuruldu. İHD Mersin Şube Başkanı Tanrıverdi, hiçbir siyasi faaliyeti olmayan derneklerin kapatılmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

SONER AYDIN

Mersin’de faaliyet yürüten birçok dernek OHAL Kanunu 11. maddesi kapsamında İçişleri Bakanlığı kararı ile 3 ay süreyle kapatıldı. Kapatılan dernekler arasında eğitim, sağlık, kültür vakıfları yer aldı. Derneklerin gece yarısı operasyonları kapatılmasına tepki gösteren İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şube Eşbaşkanı Ali Tanrıverdi, Mersin’de aralarında Mezopotamya Kültür Derneği (MKM), Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği’ (NAR-DER), EMEK-DER, Akdeniz’e Göç Edenler Bilim-Kültür Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Akdeniz Göç-Der), YAKAY-DER, Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Çağdaş Hukukçular Derneği’nin (ÇHD) de olduğu birçok derneğin kapatıldığı bilgisini verdi. 

“DERNEKLERİN KAPATILMASI İNSAN HAKLARINA AYKIRI”
Kültür, sanat, yardımlaşma, emek gibi hiçbir siyasi faaliyeti olmayan derneklerin kapatılmasının hukuksuz ve insan haklarına aykırı olduğunu belirten Tanrıverdi, OHAL kanunları gerekçe gösterilerek derneklerin kapatılmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Mersin’de barışı, demokrasiyi, temel hak ve özgürlükleri savunan birçok derneğin kapısına mühür vurulduğunu dile getiren Tanrıverdi, kapatılan EMEK-DER’in başkanının gözaltına alındığını kaydetti.  Ülkenin bunlara layık olmadığını, demokrasiyi ve barışı savunanların bu tür uygulamalarla karşı karşıya gelmesinin kabul edilemez olduğunu aktaran Tanrıverdi, “Verilen talimatlar yerine getiriliyor. Gerek hukuki gerek ahlaki olarak değil. Bunları şiddetle kınıyoruz. İnsan hakları savunucuları olarak, demokrasinin bir gün herkese lazım olacağını belirtmek istiyoruz” dedi.

“HUKUKSAL DAYANAĞI YOK”
Akdeniz Göç-Der’in kapatılması ile ilgili gazetemize açıklama yapan dernek Eşbaşkanı Reşat Aşan, akademisyenlerin tutuklanması ile birlikte başlayan ve milletvekillerinin tutuklanması ile devam eden sürecin sivil toplum kuruluşlarının kapatılması ile sürdüğünü söyledi. Sivil toplum örgütlerinin bir ülkenin olmazsa olmazı olduğunun altını çizen Aşan şunları söyledi; “Akdeniz Göç-Der, göç üzerine araştırma yapan 2004’te kurulan bir dernek. Akdeniz Göç-Der hem göçün sosyolojik, psikolojik ve ekonomik sorunlarını ortaya koyan hem de çözüm önerileri sunan bir dernektir. Zaman zaman çalışmalarımızı Valilikle paylaşıyoruz, destek sunuyorlar. Çok kısa bir zaman içişleri bakanlığından 3 müfettiş gelip incelemelerde bulundu ve herhangi bir kanunsuz bir şey bulunmadı. Ancak bir gece yarısı derneğin kapısına OHAL süresince kilit vuruldu. Derneğin kapatılmasına dair herhangi bir yasal, hukuki dayanak yok.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA