İnsan hakları gibi hukukun temel ilkelerinin ihlal edilmesi ve avukatların müvekkilleri ile görüşmesinin engellenmesine ise Er’in yorumu, “Avukatların müvekkilleri ile görüşmelerin engel oluşturacak kısıtlamalar olmamalıdır” oldu.
HEDİYE EROĞLU
Ülke genelinde birçok baro olağanüstü hal süreci ile birlikte yaşanan baskı sürecine tepki gösterirken Mersin Barosu yeni yönetimi, ‘Suya sabuna dokunmayan’ bir tutum ile kamuoyunun karşısına çıktı.
Geçtiğimiz günlerde Mersin Barosu Başkanlığına seçilen Ali Er, yönetimiyle birlikte Baro Lokali’nde düzenlediği basın toplantısında gazeteciler ile buluştu. Öncelikle çalışmalarını ve hedeflerini anlatan Er, gündeme dair açıklamalar da yaptı.
Yaklaşık bir ay önce baro başkanlığı görevine geldiğini anımsatan Er, Mersin’de görev yapan bin 752 avukat olduğunu söyleyerek, bundan sonra tüm meslektaşlarının temsilcisi olduklarını söyledi.
HALKA “BARO’DAN YARDIM ALIN” ÇAĞRISI
“Baro; mesleğimizin sorunlarını çözme yolunda güçlü bir meslek örgütü ve aynı zamanda toplumsal olaylar karşısında söz söyleyecek en önemli sivil toplum kuruluşudur” diyen Er, “Seçim öncesi adaylığım sürecinde; mesleğimize ve meslektaşlarımıza sahip çıkacağına inandığımız, sorunlarımız için çözüm üretecek bir baro yönetim anlayışının gelmesi gerektiğini söylemiştim. İşte ben ve çalışma arkadaşlarım meslektaşlarımızın sorunlarının çözümünde daha etkin ve hizmet odaklı bir baro olacağız. Avukatı ve mesleğimizi yeniden güçlü kılabilmek için var gücümüzle çalışarak meslektaşlarımızı mahcup etmeyeceğiz” dedi. Özellikle sosyal tesis vaadini gerçekleştirmek için çalışmalarını hızla sürdürdüğünü de belirten Er, ayrıca Erdemli Adliyesi’nin bir an önce başlaması için de çalıştıklarını söyledi. Erdemli Adliyesi’nin ihale çıkma aşamasında olduğunu aktaran Er, bu ay sonunda inşaata başlanmasını beklediklerini kaydetti.
Mesleki sorunların her geçen gün artarak devam ettiğini de belirten Er, vatandaşların hukuki sorunlarının çözümü için avukata başvurması konusunda bilinçlenmesi ve bu konuda toplumda farkındalık oluşturulması gerektiğini dile getirdi. Baromuz, adli yardım hizmetleri adı altında vatandaşlarımıza ücretsiz avukatlık hizmeti vermektedir. Basın aracılığıyla vatandaşlarımıza bir kez daha bu haklardan yararlanılması için çağrıda bulunuyoruz.
MİLLETVEKİLİ TUTUKLAMALARI VE CUMHURİYET’E OPERASYONA DEĞİNMEDİ!
Toplumsal olaylar karşısında özellikle kadın, çocuk ve avukat hakları ihlallerinde baro komisyonlarının aktif olarak rol alacağını da dile getiren Er, ülkenin zor bir dönemden geçtiğini dile getirerek, “Devletimizin tüm birimleri ve insanlarımız terör örgütleri ile mücadele vermektedir. Bu zor dönemde siz basın mensupları ve biz avukatlara çok önemli görevler düşüyor. Basın özgür ve tarafsız olarak, avukatlar da her türlü baskıdan uzak, hukukun kendine vermiş olduğu güvence içerisinde hür iradesi ile görevini yerine getirebilmelidir. Umarım güzel ülkemiz süratle normalleşme sürecine girecektir.
Kanun hükmünde kararnameler kalıcı olmamalı, kanunları yok etmemelidir. Yargılama yapılırken, adaletten, hukuktan şaşmamalı, adil yargılama, insan hakları gibi hukukun temel ilkeleri de ihlal edilmemelidir. Avukatların müvekkilleri ile görüşmelerin engel oluşturacak kısıtlamalar olmamalıdır” dedi.
BARO’DAN BAŞKANLIK ÇIKIŞI!
Başkanlık sistemi tartışmalarına da değinen Başkan Ali Er, “Parlamenter sistemde, yasama, yürütme ve yargı bağımsızlığı var. Başkanlık sistemi birçok ülkede uygulanan bir sistemdir. Bu sistemin içerisinde de yargı bağımsızlığı var ancak yürütme yetkilerinin çoğunun başkanda toplanacağı bir sistemdir. Bu konuda toplumsal ve siyasi mutabakat sağlanarak, hukuk devleti ilkesine bağlı kalınan, yargı bağımsızlığının da sağlandığı bir sistem olmalıdır” dedi.