İHRACATTA BİR GARİP UYGULAMA! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

İHRACATTA BİR GARİP UYGULAMA!


 

Avrupa’da yaşayan Murat Kılıç, konuyla ilgili uzman olmamasına rağmen yaş meyve sebze sektöründe yaşanan sorunları yazdığı mektup ile Gıda Bakanlığı’na iletti. Bakanlığın söz konusu mektubu tüm ihracatçı birliklerine göndermesi tepkilere neden oldu.

 

“Mektubun serüveni; bizi kimin ve hangi kadrolarla yönettiğinin basit bir özeti” diyen MHP İl Başkanı Kılıç, “Anlaşılan o ki, Türkiye’nin yurt dışı temsilciklerinde binlerce dolar maaşla çalışan uzmanlarımız bu soruna ilgi duymamış, rapor hazırlamamış” dedi. 

Haber Merkezi 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Danış Mersin’de tarım sektörü temsilcileri ile geçen hafta düzenlenen toplantı ile bir araya geldiği ancak toplantıda kendilerine yer ayrılmadığını belirten üretici temsilcilerinin, toplantıya katılmayarak protesto etmesinin etkileri sürüyor. Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan MHP Mersin İl Başkanı Sebahattin Kılıç, üreticilerin pazarda yaşadığı sorunların aşılması için gereken çalışmalarda geç kalındığını vurguladı. 

“ÇÖZÜM 14 YILLIK İKTİDARI BOYUNCA, YENİ AKLINA GELMİŞ”
Kılıç, “Sayın Danış, Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü bünyesinde özellikle tarımsal dış pazarlara yönelik bir Strateji Gurubu oluşturduklarını ifade etti. Bakanlığın, sorunların çözümü ile ilgili çalışma başlatması, nihayet 14 yıllık AKP iktidarı boyunca, yeni aklına gelmiş. Bölgemizdeki yaş meyve sebze üreticisi yıllardır kan ağlarken, bağını bahçesini bankaya ipotek ettirerek kredi alıp, hasat sonunda kredisini ödeyemediğinden, bahçesi, serası yok pahasına elinden alınırken neredeydi Bakanlık? Bakan Yardımcısı Sayın Danış devam ediyor “ Bakanlık olarak biz ne yapabiliriz sektör için, bunun arayışı içerisindeyiz” diye ekliyor. Yani, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı sorunu henüz tespit edememiş ki, çözüm için ne yapacağını da bilmiyor. Henüz arayış içerisinde ve arayış devam ediyor” ifadelerini kullandı.

“SORUNLARI GÖRMEZDEN GELİYORLAR”
Hükümetin yaş meyve sebze sektöründeki sorunları görmezden geldiğini kaydeden Sebahattin Kılıç, içler acısı durumu Avrupa’da yaşayan bir Türk vatandaşının Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na yazdığı mektupla açıkladı. Kılıç, “Hükümetin, Türkiye ekonomisinin her alanında olduğu gibi, özellikle bölgemiz ekonomisinin itici gücü. Bakanlığın, yaş meyve sebze sektöründe yaşanan sorunlardan bihaber olduğunu bize ulaşan bir yazı ile örneklemek istiyorum; Bir Avrupa ülkesinde yaşayan vatandaşlarımız, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na mektup yazıyor. Mektubunda, kendince Avrupa’ya ihraç edilen ve hallerde satışa sunulan yaş meyve sebze ürünlerimizin cinsi, kalitesi, ambalajı hususunda gözlemlediği eksikleri ve hataları aktarıyor. Bu kişi uzman değil, belli ki yaş meyve ve sebzeyi ancak manavda veya mutfağında görebilmiş. Samimi bir saflıkla yazıyor; ‘Avrupa’da büyük marketler zincirlerinin hepsi çilek, üzüm, elma, erik, şeftali, küçük domates gibi bu tür meyve ve sebzeleri ambalajlı olarak almayı tercih etmekte’ diye ifade ediyor. 
Bilindiği üzere, yaş meyve ve sebze dünyanın neresine ihraç edilirse edilsin ‘dökme’ gönderilmez, mutlaka paketleme tesislerinde çürüğü ayıklanarak temizlenir ve ambalajlanır. Ambalajı olmayan hiçbir ürünü Avrupa gümrüğünden içeri sokamazsınız, alıcısı da kabul etmez. Mektubun bir diğer bölümünde ‘Avrupa’ya kuru soğan ürününün girmesi için İspanya’dan gelen iri soğanın tadını tutması gerekir. Bu ürünün cinsinden olabilir, toprağından olabilir veya yetiştirirken kullanılan maddelerden de olabilir. Bu ürünün cinsini bulup toprağın PH ölçümünü yapıp daima kalite kontrol testleri yapılsın’ deniliyor. 

“ÇÖZÜM YURDUM İNSANININ OMUZLARINA YÜKLENDİ”
İşte bu mektubu alan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı uzman raporu ciddiyetiyle hemen harekete geçiyor ve derhal üst yazı ekinde mektubu Ekonomi Bakanlığı’na gönderiyor. Ekonomi Bakanlığı mektubu büyük bir ciddiyetle okuyor, değerlendiriyor ve hemen bir üst yazı ile ülkemizdeki altı İhracatçı Birliğine ‘İhracatçılarımızın bilgilendirilmesi’ kaydı ile tebliğ ediyor. Yazıyı tebellüğ eden İhracatçı Birlikleri de vakit geçirmeden, ilgili bakanlıkların üst yazıları ile birlikte mektubu kendi üyeleri ile paylaşıyor. Buraya kadar anlatmaya çalıştığımız mektubun serüveni ve bizi kimin ve hangi kadrolarla yönettiğinin basit bir özeti. Anlaşılan o ki, Türkiye’nin yurt dışı temsilciklerinde binlerce dolar maaşla çalışan uzmanlarımız bu soruna ilgi duymamış, kafa yormamış, sorunun tespiti ve çözüm önerileri ile ilgili rapor hazırlamamış. Maalesef vazife, Avrupa’da yaşayan sade vatandaşımızın omuzlarına yüklenmiş ve o da kendince ‘yurdumun insanı’ samimiyetiyle mektup yazarak ilgili bakanlıkların dikkatini çekmek istemiş” diye konuştu.

“YAŞ MEYVE SEBZE, RİSKLİ VE MEŞAKETLLİ BİR SEKTÖR”
Türkiye’de yaş meyve sebze sektörünün diğer sektörlere göre riskli ve meşakkatli olduğunu kaydeden Başkan Kılıç, “Bu sektörde yirmi yılını devirip ayakta kalan şirket sayısı bir elin parmakları kadar azdır. Bu piyasa, kendine özgü büyük riskler taşıdığından, her yıl onlarca şirket iflas etmekte veya faaliyetine son vermektedir. Bu durum bu şirketlere mal tedarik eden başta üreticiler olmak üzere, onlarca yan sektör ve çalışanlarının mağduriyetine yol açmaktadır. Bu nedenle sektörde faaliyet gösteren şirketler ayakta kalabilmek için, ürünlerini ihraç ettikleri ülke piyasaları hakkında sık sık değişen kuralları ve piyasa tercihlerini yakından takip etmek zorundadırlar. Bu takip genellikle ithalatçı firmanın yönlendirmesi veya o ülkede istihdam edilen şirket elemanlarının bilgilendirmesi vasıtasıyla yürütülmektedir. Bu konuda öncü, uyarıcı, bilgilendirici olması gereken hükümet, ilgili bakanlıklar ve yurt dışı temsilciliklerimizde görevli dış ticaret uzmanları maalesef görevlerini yapmamaktadırlar” dedi.

“DARALAN PİYASANIN ÖNÜ AÇILMALI”
Başkan Sebahattin Kılıç, geçen yıl Rusya ile yaşanan kriz sonrası yaş meyve sebze sektöründe daralan piyasanın bir an önce önünün açılması gerektiğinin de altını çizerek “hükümetin öncü rolü oynayarak ve sorumluluk alarak, konuya ciddiyetle el atması gerekmektedir. Bunu yaparken sektörde uzman bakanlık yetkililerinin, sektörün aktör ve temsilcilerinin sık sık bir araya gelmesi, yaşanan ve yaşanması muhtemel sorunlara çözüm üretilmesi gerekmektedir. Bu durum Türk tarımının geleceği, gıda güvenliğimiz ve sürdürülebilir ihracat açısından elzemdir. Aksi taktirde ihracatçılarımız Avrupa’da yaşayan vatandaşımız Mustafa beyden çöp kutusuna atacağı daha çok mektup alacaktır” şeklinde konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA