Mühendislerden LPG’li araç uyarısı! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mühendislerden LPG’li araç uyarısı!


 

LPG’li araçlarda 2012 sonrası sıklıkla yaşanan yanma ve patlamaların nedeni, söz konusu araçlar için daha önce uygulanan ‘Gaz Sızdırmazlık Raporu’ alma zorunluluğunun kaldırılmış olmasına bağlayan makine mühendisleri yetkilileri uyardı.

Haber Merkezi

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Akar Tülücü, yaptığı yazılı açıklama ile LPG’li ve CNG’li araçlarda yanma ve patlamalar olmaması için denetimin bir prosedür değil can güvenliği için zorunluluk olduğuna dikkat çekti.
 

Kocaeli’nin Kartepe ilçesinde 02 Kasım 2016 tarihinde TEM’deki bir akaryakıt istasyonundan aracına LPG yakıtı aldıktan sonra üç şeritli yola çıkan sürücünün sigara içmek için çakmağı yakması üzerine otomobilinin alev aldığını anımsatan Tülücü, olayı n nedenlerine dikkat çekti, “LPG’li araçlarda özellikle 2012 sonrası sıklıkla yaşanan yanma ve patlama olaylarının nedeni, söz konusu araçlar için daha önce uygulanan ‘Gaz Sızdırmazlık Raporu’ alma zorunluluğunun kaldırılmış olmasıdır” diyen Tülücü, uygulamaya bir kez daha tepki gösterdi. Söz konusu raporun bulunmamasının ‘ağır kusur’dan ‘hafif kusur’a dönüştürüldüğünü anımsatan Tülücü, “Bu durum, LPG/CNG’li araç kullanıcılarının keyfi davranışlarına yol açmış; 2012 yılı Ocak ayı başından itibaren ‘gaz sızdırmazlık testi’ yaptırılan araç sayısında ciddi bir düşüş gerçekleşmiştir. Söz konusu uygulama sonucu uzman mühendislerin istihdam edildiği, standartlara uygun dönüşüm yapan yetkili firmalar piyasadan silinmeye; kayıt dışı, yetkisiz, niteliksiz, bünyesinde uzman bulundurmayan, standart dışı malzemenin kullanıldığı, kontrolsüz firmalar piyasaya tekrar hâkim olmaya, halkın can ve mal güvenliği yeniden ciddi bir şekilde tehdide maruz kalmaya başlamıştır. 

LPG’Lİ 4 MİLYON ARAÇ TRAFİKTE!
Trafikteki 4 milyondan fazla LPG/CNG’li aracın güvenilirliğini artırmayı sağlayan periyodik kontrollere esas Gaz Sızdırmazlık Raporu zorunluluğunun bir genelge ile kaldırılmasının can ve mal güvenliği açısından vahim sonuçlar doğuracağını defalarca belirtmemize karşın 02 Kasım’da yaşanan olaylar sıklıkla yaşanabilmektedir. 
Türkiye genelinde 75 il, 24 ilçede sabit, 154’ü gezici toplam 253 noktada Sızdırmazlık ve Montaj Tespit Raporu düzenleyen, TÜRKAK tarafından yapılan akreditasyon kapsamında LPG/CNG’li araçlarda 15 ana başlık altında 89 noktada kontrol yapan, yetkili kuruluşlar arasında en yaygın örgütlenmeye sahip Odamızın uyarılarının dikkate alınmaması acı sonuçlara yol açmaktadır. Bu noktada, araç sahiplerini, Gaz Sızdırmazlık Raporu’nun bulundurulması şartını ve araç muayene istasyonlarında “hafif kusur” olarak tanımlanan eksikleri, eskisi gibi “ağır kusur” kabul ederek mutlaka yerine getirmeye ve araçlarını Odamızın kontrolünden geçirmeye çağırıyoruz. Yetkilileri de bir kez daha, facialara yol açan kazalar, yanma ve patlamalar daha fazla artmadan söz konusu genelgeyi geri çekmeye, görüşlerimizin dikkate alındığı düzenlemeler yapmaya davet ediyoruz” diye konuştu. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA