YÖRÜKLER DÖNÜŞE GEÇTİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

YÖRÜKLER DÖNÜŞE GEÇTİ


 

Sıcak yaz günlerini yazlıklarında geçiren Sarıkeçili Yörükleri, kış aylarının gelmesi ile sahillere dönmeye başladı.

Gülsen KAYA

Yörüklerin büyük bölümünün yerleşik hayata geçmesinin ardından yüzyıllardır süren konargöçer kültürünün son temsilcileri olan Sarıkeçililer, Nisan ve Mayıs aylarında ise havalar ısınınca göç ettikleri Konya ve Karaman yaylalarından kış aylarını geçirecekleri Mersin'in sahil ilçelerine dönmeye başladı.
Mersin'in ilçeleri Silifke, Erdemli, Anamur ve Aydıncık'a doğru yola çıkan Yörükler, uzun ve zahmetli yolculuğun ardından kış aylarını geçirecekleri bölgelere ulaşmaya ve çadırlarını kurmaya başladı.

YÖRÜK KÜLTÜRÜNÜN SON TEMSİLCİLERİ!
Sarıkeçililer Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı İbrahim Yağal yaptığı açıklamada, çeşitli sıkıntılar yaşamalarına rağmen Anadolu'da önemli bir yer tutan kültürlerini devam ettirdiklerini söyledi.
Kışın soğuk günlerini geçirmek için Akdeniz sahillerine dönüş yapmaya başladıklarını bildiren Yağal, "Yine sorunlarıyla, dertleriyle, kederleriyle, hüzünleriyle, sevinçleriyle bir yaz sezonunu daha Konya-Karaman yaylalarında bitirdik. Şimdi dönüşe geçtik, bir kısmımız geldi yerleşti, bir kısmımız da gelecek. Onlar da yolda hala geliyorlar." dedi.
Başkan Yağal, yaz sezonunu buruk geçirdiklerini vurgulayarak, havaların kurak geçmesinin en önemli geçim kaynakları olan hayvancılığı etkilediğini belirtti.
Kurak havanın hayvanların yayılmasını kısıtladığını aktaran Yağal, "Öyle olunca hayvan iştahsız oluyor. Ağaçlar suyunu alamadı. Yapraklar susuz kaldı. Bu durumda da keçiler çok iştahlı yemiyor ve yayılmak istemiyor. Kış sezonunu burada geçireceğiz. İnşallah bugünden sonra hava yağmurlu olur. Bereketli bir kış geçirmeyi istiyoruz." diye konuştu.
Yağal, geçen zaman içinde değişen teknolojik imkanlardan da yararlanmaya başladıklarını anlatarak, elektrik ihtiyacı için güneş panellerini kullandıklarını söyledi.
Zorlu yaşamlarına rağmen bir kültürü yaşatmaya devam ettiklerine işaret eden Yağal, “Tüm geçim kaynağımız, yetiştirdiğimiz kıl keçilerimiz. Doğduğumuz günden bu yana bunlarla uğraşıyor, göçüp konuyoruz. Her geçen gün artan sıkıntılara rağmen Sarıkeçililer, yaşamlarını devam ettirmeye çalışıyor” dedi.
Yağal sahillere gelen Sarıkeçililer'in kışı burada geçirdikten sonra havaların ısınmasıyla yıllardır sürdürdükleri göçe tekrar çıkacaklarını ifade etti.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA