MERSİN’DE, ‘DAMIZLIK KOÇ-TEKE ÜRETİM MERKEZİ’ KURULACAK | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN’DE, ‘DAMIZLIK KOÇ-TEKE ÜRETİM MERKEZİ’ KURULACAK


 

Hükümetin ‘Milli Tarım Projesi’ kapsamında Mersin’e bir müjde geldi.

Mersin, en az 500 baş kapasiteli ‘Damızlık Koç-Teke Üretim Merkezleri’nin kurulacağı 22 ilin içerisinde yer aldı!

GİZEM EKİCİ

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan alınan bilgilere göre Milli Tarım Projesi kapsamında, hükümet, tarımı, Türkiye'nin tarım ve hayvancılıkta ciddi atılım sağlaması için yatırımlarda ilk sıralara alırken, yeni uygulamaları da hayata geçirecek.
 

Proje kapsamında ‘hayvancılıkta yerli üretimi destekleme modeli’yle 25 şehirde ‘mera hayvancılığı yetiştirici bölgeleri’ oluşturulacak. Türkiye’deki toplam mera varlığının yüzde 52’sini, büyükbaş hayvan varlığının da yüzde 32’sini barındıran bu illerdeki meralar, hayvancılık yapmak isteyenlere ‘ıslah etmeleri şartıyla’ kiraya verilecek. Böylece meraların atıl kalmaması sağlanacak.
‘Mera Hayvancılığı Yetiştirici Bölgeleri’ oluşturulacak iller ise; Ağrı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Çorum, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Iğdır, Kars, Kastamonu, Kayseri, Malatya, Muş, Samsun, Sivas, Şırnak, Tunceli, Van ve Yozgat olarak açıklandı.

DAMIZLIK ÜRETİM MERKEZLERİ

Arıca proje kapsamında 31 şehirde en az 500 baş ‘Damızlık Gebe Düve Üretim Merkezleri’ de hayata geçirilecek. Bu çerçevede, 4 ayını doldurmuş, tüm aşıları zamanında ve düzenli yapılmış buzağılara 750 lira destek verilecek, ahır ve ağıl yapımına yüzde 50, düve alımına ise yüzde 30 hibe sağlanacak.

Damızlık düve üretim merkezlerinin kurulacağı şehirler ise şöyle: Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Aksaray, Amasya, Aydın, Balıkesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çorum, Denizli, Edirne, Erzurum, İzmir, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Konya, Malatya, Manisa, Muğla, Muş, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tekirdağ, Tokat, Trabzon ve Yozgat.

Milli tarım projesinde 22 ilde en az 500 baş kapasiteli ‘Damızlık Koç-Teke Üretim Merkezleri’ de şu kentlerde oluşturulacak: Afyonkarahisar, Ağrı, Antalya, Balıkesir, Bursa, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Hakkari, Iğdır, Kırklareli, Konya, Mardin, Mersin, Ordu, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tekirdağ ve Van.
En az 250 baş kapasiteli ‘damızlık manda üretim merkezleri’ ise Afyonkarahisar, Bitlis, Diyarbakır, İstanbul, Kayseri, Muş, Samsun ve Tekirdağ'da kurulacak.
Bu merkezlerin yer alacağı illerin tamamında ‘ahır-ağıl yapımına’, ‘damızlık hayvana’ ve ‘alet ekipman alımına’ yüzde 50 hibe verilecek. Üreticilerin hayvan almak istediğinde rahatlıkla kredi kullanabilmeleri sağlanacak. Hayvancılık yapmak isteyen vatandaşlar damızlık ihtiyaçlarını aracısız bu merkezlerden alabilecek.

İŞTE DESTEKLENECEK ÜRÜNLER

‘Havza Bazlı Üretime Dayalı Destekleme Modeli’ ile de Türkiye artık üretim planlamasına geçecek, arz açığı ya da fazlası tartışmaları ortadan kalkacak. Çiftçiler neyi, nerede ekerse ne kadar destek alacağını önceden bilecek. Piyasalardaki fiyat dalgalanmaları en aza indirilerek, fiyat istikrarı sağlanacak.
Destek sağlanacak ürünler şöyle: Arpa, buğday, çavdar, çeltik, dane mısır, tritikale, yulaf, kuru fasulye, mercimek, nohut, aspir, yağlık ayçiçeği, kanola, kütlü pamuk, soya, çay, yağlık zeytin, fındık ve yem bitkileri. Bu kapsamda destekleme başvurularında bürokratik işler azaltılacak, çiftçiler yılda bir kez destek başvurusu yapacak ve destekler nisan-mayıs ile eylül-ekim olmak üzere iki dönemde ödenecek. 
Gübrede yüzde 18 olan KDV'yi kaldıran Hükümet, proje çerçevesinde çiftçinin mazot maliyetinin de yarısını karşılayacak.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA