TOROSLAR DESTEKLİYOR KADINLAR EKONOMİYE KATILIYOR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

TOROSLAR DESTEKLİYOR KADINLAR EKONOMİYE KATILIYOR


 

Kadınların her platformda yerini alabilmesi için kadınlara yönelik projeleri hayata geçiren Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, ‘Kadının güçlendirilmesinde Yerel Pratikler” konulu konferansa katılarak, kadınlara destek verdi.

Haber Merkezi

Toroslar Belediyesi’nin hedef grup olarak belirlediği ‘Engelliler, Romanlar ve Çalışan Çocuklar ile Ailelerine’ yönelik uygulanan ve kısa adı İSKEP olan İstihdam İçin Koordinasyon ve Eğitim Projesi kapsamında Yunus Emre Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansta, kalkınmada kadının rolüne dikkat çekildi.
Bayanların yoğun ilgi gösterdiği ve Belediye Başkanı Hamit Tuna’nın eşi Aydan Tuna’nın da hazır bulunduğu konferansı; Mersin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Bahar Taner, Mersin Üniversitesi Öğretim Görevlisi Asiye Üzel, Mersin Bağımsız Kadın Derneği Başkanı Ayla Oran Erciyes, Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı ve Mersin Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürü Çiğdem Söğüt Göllü verdi.
Konferans öncesinde katılımcılara kadınların haklarını iyi tanıyabilmesi, sosyal hayatta ve ekonomide yer alabilmesi için hayata geçirdikleri projeleri anlatan Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Türk’ün töresinde, tarihinde ve devlet idaresinde kadın yerinin öneminin büyük olduğuna da değindi.

“KADINLARIMIZA MESLEK ÖĞRETEREK, EV EKONOMİLERİNE KATKIDA BULUNMALARINI SAĞLIYORUZ”
Toroslar Belediyesi olarak işsiz insanlara meslek öğretmek ve istihdam yaratmak amacıyla birçok proje hazırladıklarının bilgisini veren Başkan Tuna: “İlk Projemiz, 2005 yılında Merkezi Finans biriminden almış olduğumuz aşçılık ve iklimlendirme projesidir. Bu proje ile erkek ve kadın olmak üzere 120 kişiye meslek eğitim verdik.Bu projemizin sürdürülebilir olması için kısa adı TORTEK olan Toroslar Teknik ve Mesleki Eğitim Kurslarımızı kurduk. En çok övündüğümüz sosyal projelerden biri olan bu kurslarımızla şuana kadar 70 usta öğreticimizin nezaretinde, 58 tane oluşturduğumuz sınıfta , 26 branşta 17 bin insamızı mesleki eğitimden geçirdik. Sadece mesleki eğitim vermek değil, Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen vatandaşlarımızın yaşam yeri olarak seçtiği ilçemizde insanlarımızın bu kurslarla tanışmasına, dostluklar kurmasına vesile olduk.TORTEK’te eğitim alan bayanlarımızın ürettikleri ürünleri satabilmeleri için Kültür Sanat Kaldırımımızda ve çeşitli yerlerde satış noktaları oluşturduk. Aynı zamanda bunun devamında sivil toplum kuruluşlarımızla, meslek örgütlerimizle, Rotary ve Lions Kulüplerimizle ortak projeler yaparak, kadınlarımıza sağlık, hukuk, aile içi iletişim ve girişimcilik konularında eğitim seminerleri verdik. Bu proje, kurumlar arası diyaloglu çalışmanın da en güzel örneğidir” dedi.

“ROMAN KADINLARIMIZA İŞ KAPISI OLUŞTURDUK”
Başkan Tuna, Toroslar Belediyesi’nin hedef grup olarak belirlediği ‘Engelliler, Romanlar ve Çalışan Çocuklar ile Ailelerine’ yönelik uygulanan ve kısa adı İSKEP olan İstihdam İçin Koordinasyon ve Eğitim Projesi’nin 19 ay sürdüğünü ve kasım ayında sona ereceğini ancak bu proje kapsamında da dezavantajlı bireylerin istihdamı için ciddi adımlar atıldığına dikkat çekti. Proje kapsamında hayata geçirdikleri çalışmaların Türkiye’de büyük ses getirdiğini de vurgulayan Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna: “Roman vatandaşlarımız için Alsancak Mahallemizde bir hasır örme atölyesi kurduk. İŞKUR aracılığı ile bu atölyeye gelen bayanlarımıza günlük yevmiye vermek suretiyle yaptığımız çok özellikli bir çalışma oldu. Şu an atölyemizde 30 insanımız (20 bayan 10 erkek) eğitim almakta ve bunu üretime yöneltmektedir. Eğitim alan bayanlarımızın çocukları içinde “Kadınlar İşe, Çocuklar Kreşe” sloganıyla bir kreş kurarak çocuklarımızın da burada eğitim almalarına katkıda bulunmaktayız. Bayanlarımız bu atölyemizde sepet ve hasır örümü yapıyor ve yeni ürün motifleri çıkarıyorlar. Onlara bir iş kapısı oluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

“ŞİDDET MAĞDURU KADINLARIMIZ İÇİN DEĞİŞİM ATÖLYESİNİ HAYATA GEÇİRDİK”
Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu’nun, kadına yönelik şiddet konusunda mağdurlara destek olmak amacıyla hazırladığı “Değişim Atölyesi” projesinin ortağı olduklarını da hatırlatan Başkan Hamit Tuna: “Kadına yönelik şiddetin önlenmesi, bilinçlendirilmesi/ farkındalığın arttırılmasının amaçladığımız bu proje ile şiddet mağduru kadınlarımızın yaratıcı drama tekniği ile bireysel gelişimlerine destek olduk” dedi.

“MEME KANSERİNDE ERKEN TEŞHİS İÇİN ÜCRETSİZ SAĞLIK TARAMASI YAPTIRIYORUZ”
Son günlerde özellikle kadınlarda göğüs kanseriyle ilgili bulguların artması nedeniyle Sağlık Müdürlüğüyle ortaklaşa KETEM merkezi kurduklarının da bilgisini veren Belediye Başkanı Hamit Tuna: “Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi’nin doğu kısmında bin metrekarelik bir bölümde mesleki eğitimlerin verileceği bir atölye yapmıştık. Ama son zamanlarda meme kanseri oranının artması nedeniyle orayı Sağlık Müdürlüğü ile ortaklaşa yaptığımız bir proje ile Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi(KETEM) olarak düzenledik. Şuan bu merkez aktif olarak kullanılır bir vaziyettedir. Erken teşhisin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bölgemizdeki bütün kadınlarımızı, bu merkezde iki yılda bir periyodik olarak göğüs taramasından geçirmeyi hedefliyoruz. Köyden kente tüm mahallelerimizden kadınlarımızı servisle alarak bu merkezimize getireceğiz” dedi.
Başkan Tuna, Yunus Emre Kültür Merkezi içerisinde Toroslar Turunç Kadın Yaşam Merkezini kurduklarının da sözlerine ekledi. Başkan Tuna’nın konuşmasının ardından   ‘Kadının güçlendirilmesinde Yerel Pratikler” konulu konferansa geçildi. Tüm katılımcıların dikkatle dinlediği konferansın sonunda, Mersin Limon Çiçeği kadın Oluşumu üyeleri tarafından Başkan Hamit Tuna’nın en büyük destekçisi olan eşi Aydan Tuna’ya iğne oyası ile işlenmiş turunç çiçeği armağan edildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA