SAHTE İÇKİ ÜRETİMİ ENDİŞE VERİCİ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

SAHTE İÇKİ ÜRETİMİ ENDİŞE VERİCİ!


 

Hatay, Mersin ve Adana’da sahte içkiden yılda zehirlenme vakası 3-4 iken, son bir haftada 14-15 oldu! Prof. Dr. Turgut Cabaroğlu: “Kendi ürettiği kaçak içkiden zehirlenenler bile var”

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgut Cabaroğlu, sahte içki zehirlenmelerinde artış yaşanmasının endişe verici olduğunu söyledi. Sahte içkinin merdiven altı olarak tabir edilen koşullarda üretiminin arttığını belirten Prof. Dr. Cabaroğlu, bununla beraber tüketici güvenliğinin risk altına girdiğini ve zaman zaman yaşanan metil alkol zehirlenmesine bağlı ölümlerin oluştuğunu söyledi. Yasadışı, sahte ve kaçak içki sektörünün halk sağlığını tehdit ettiği gibi önemli vergi kaybına da neden olduğunu açıklayan Prof. Dr. Cabaroğlu, piyasada sahtesi en fazla görülen alkollü içeceğin ‘rakı’ olduğuna dikkat çekti.

Vergi artışına bağlı olarak fiyatların yükselmesinin merdiven altı piyasayı hareketlendirdiğini ve bu ürünlere özellikle geliri düşük kesimle bazı eğlence yerleri, oteller, özellikle turizm bölgeleri ve büyük şehirlerde tekel bayilerin ilgi duymasıyla kaçak ve sahte üretim pazarının büyüdüğünü hatırlatan Prof. Dr. Turgut Cabaroğlu, “Ülkemizde ölümle sonuçlanan sahte içki vakalarının tamamı metil alkol zehirlenmesinden kaynaklı. Bunun da temel nedeni sahte üretim sırasında bilmeden etil alkol yerine daha ucuz olduğu için metil alkol (metanol) kullanılması veya etil alkolle yüksek oranda metil alkolün karıştırılması. Kendi ürettiği kaçak içkiden zehirlenenler bile var” dedi.
Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nebile Dağlıoğlu ise metil alkol zehirlenmesinin başlıca belirtilerinin baş ağrısı, bulantı, kusma, baş dönmesi, görmede bulanıklık olarak seyrettiğini, daha ileri dönemde körlük, koma hali ve ölüm olaylarının gerçekleştiğini kaydetti. (İHA)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA