İŞ DÜNYASI: “TÜM YASAKLAR KALKMALI” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

İŞ DÜNYASI: “TÜM YASAKLAR KALKMALI”


 

Narenciye ihracatında Rusya ile yaşanan uçak krizi nedeniyle 9 ayda 110 milyon kaybedildiğini anımsatan Ticaret Borsası Başkanı Özdemir, bu durumdan ders çıkarma çağrısı yaparak, diğer yasakların da kaldırılması için harekete geçmek gerektiğini söyledi.

Haber Merkezi

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, narenciye ihracatındaki son gelişmeleri değerlendirdi.
Ülkemizin 2015 yılında 2.1 milyar dolarlık yaş meyve-sebze ihracatı gerçekleştirdiğine dikkat çeken Özdemir, Rusya’nın sahip olduğu yüzde 40'lık pay ile en önemli Pazar olarak varlığını sürdürdüğünü söyledi. Abdullah Özdemir ayrıca, yaş meyve-sebze ihracatının yüzde 58'ini oluşturan narenciye ve domatesin, Rusya'ya pazarlanan en önemli ürünler olduğunu belirtti.

UÇAK KRİZİ İLE 9 AYDA 110 MİLYON KAYBETTİK
Uçak düşürme krizinin ardından 1 Ocak 2016’dan itibaren domates, salatalık, portakal, mandalina, nektarin, elma, armut, kayısı, şeftali, erik, üzüm, çilek, kuru soğan, renkli lahana, brokoli, tuz, karanfil, tavuk ve hindi etinin Türkiye'den Rusya'ya ihracatının yasaklandığını anımsatan Özdemir, “Kısıtlamalar sonucunda bu yılın ilk 9 aylık döneminde Rusya'ya gerçekleştirdiğimiz ihracat yüzde 80 oranında düşerek, 545 milyon dolardan 110 milyon dolara geriledi” dedi.

“AZ ZARARLA ATLATTIK”
Narenciye sektörünün bu krizden ders çıkarması gerektiğini dile getiren Borsa Başkanı Özdemir, “Kriz öncesi dönemde 2015 yılı itibariyle 3.9 milyon ton olan narenciye üretiminin yüzde 40'lık bölümü ihracata gitti. Rusya narenciye ihracatımızın üçte birlik bölümünü tek başına karşıladı. Mandalinada yüzde 46, portakalda yüzde 31, limon ve greyfurtta yüzde 25'lik pay ile Rusya ülkemiz açısından narenciyede en önemli pazar idi.
Geride bıraktığımız kısıtlamalarla dolu olan süreç narenciye sektörü açısından oldukça sıkıntılı geçti. Bu zaman zarfında Rusya'ya olan narenciye ihracatımız 174 bin tondan 74 bin tona düşerek yüzde 57 oranında azaldı. İki ülke arasındaki gerginlik yasak getirilmeyen ürünlere de yansıdı. Rusya'ya gerçekleştirdiğimiz limon ihracatı yüzde 32 oranında düştü. Hükümetimizin zamanında aldığı önlemler sayesinde bu zorlu süreci en az zararla atlattık. 

NARENCİYE SEKTÖRÜ OLARAK DERS ÇIKARMALIYIZ
Rusya ile kaybettiğimiz pazar payını ihracatçılarımız yeni pazar arayışları neticesinde telafi ettiler. Ukrayna, Suudi Arabistan, Romanya, Sırbistan ve Polonya narenciye sektörü açısından yeni pazarlar olarak ön plana çıktı. Geride bıraktığımız bu 10 aylık dönemden hepimizin önemli dersler çıkarması gerekiyor. Birincisi, tarımsal ihracatta tek bir pazara bağımlı olmanın risklerini gördük. Bu kapsamda yarattığımız pazar çeşitliliğini önümüzdeki dönemde korumamız ve mümkünse yeni pazarlara ulaşmamız gerektiği kanaatindeyim. Ayrıca, ülkemizde üretilen hiçbir tarımsal ürün narenciyede olduğu kadar ihracata bağımlı değildir. Bu nedenle narenciye ihracatında yaşanacak olumsuzluklar sektöre büyük zarar vermektedir. Geleceğe yönelik destekleme politikalarında özellikle endüstriyel talebe cevap verebilecek tedbirlere ağırlık verilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

“TÜM YASAKLAR KALKMALI”
Sıranın diğer ürünlerdeki yasakların kaldırılmasında olduğunu işaret eden Abdullah Özdemir, “11 Ekim 2016'da ise Rusya imzaladığı kararname ile portakal, mandalina, kayısı, şeftali ve erik ithalatına getirilen kısıtlamaları kaldırdı. Hükümetimize bu konudaki yoğun çabaları için teşekkür ediyorum. Diğer ürünler için ise yasaklar devam ediyor. Bu ürünlerin ihracatında Rusya önemli yer tutuyor. Örneğin geride bıraktığımız yılda ülkemizin gerçekleştirdiği domates ihracatının yüzde 62'si, salatalık ihracatının yüzde 55'i ve yaş üzüm ihracatının yüzde 69'u Rusya'ya gitti. Bu ürünlere yönelik yaptırımların da en kısa zamanda kaldırılarak sektörümüze verdiği tahribatın sona ermesini diliyorum. Narenciye sektöründe yeni ihracat sezonunun ilimiz ve ülkemiz ihracatçıları için hayırlı, uğurlu ve bereketli geçmesini temenni ediyorum” diye konuştu.  


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA