DİNLEMEKLE KALMAYIN, UYGULAYIN! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

DİNLEMEKLE KALMAYIN, UYGULAYIN!


 

Mersin’in güneşlenme konusunda en şanslı illerin başında geldiğini ve Mersin’in en büyük zenginliğinin de güneş olduğunu aktaran Doç. Dr. Göksu, “Güneş kentler geleceğin kentleridir. Güneş enerjili imar planları yaparsak, güneş enerjili kentler kurabiliriz” dedi.

 Haber Merkezi

Mersin Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde 25’incisi düzenlenen Sağlıklı Kentler Birliği Mersin Buluşması’nın bu yılki teması “Sağlıklı Kentler İçin Yenilenebilir Enerji’ oldu. Konuklar, programda gerçekleşen teknik gezide Mersin’in tarihi ve turistik yerlerine hayran kaldı. 13 Belediye Başkanı, birlik üyesi belediye temsilcileri, akademisyenler ve 200’e yakın katılımcı ile gerçekleşen Sağlıklı Kentler Birliği Mersin Buluşması’nda, dünyada yenilenebilir enerji kaynakları, elektrik tüketimi ve bu tüketimin doğurduğu sonuçlar ve yeni enerji potansiyelleri konuşuldu.

DÜNY YENİLENEBİLİR ENERJİYE YÖNELİYOR
Sağlıklı Kentler Birliği Mersin Buluşması, Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı ve SKB Danışma Kurulu üyesi Prof. Dr. Cengiz Türe başkanlığında “Türkiye’nin Yenilenebilir Enerji Potansiyeli ve Geleceği” konulu oturumla devam etti.
Anadolu Üniversitesi Porsuk MYO Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Demir oturumda yaptığı konuşmada “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarımız ve Elektrik Üretim” konusu ile ilgili bilgiler paylaştı.
Yenilenebilir enerji kaynaklarının, gücünü güneşten alan, hiç tükenmeyeceği düşünülen ve çevreye emisyon yaymayan enerji kaynakları olduğunu belirten Prof. Dr. Demir, yenilebilir enerji kaynaklarının fosil yakıtlar gibi sera gazı yaymadıklarını belirtti. Yenilenebilir enerjinin dünyadaki durumuna değinen Prof. Dr. Demir, 2013-2020 yılları arasında yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretiminin yüzde 45 artacağını söyledi.
Elektrik üretimi amaçlı yenilenebilir enerjinin Türkiye’nin enerji politikasındaki yerinden bahseden Prof. Dr. Demir, arz güvenliğinin sağlanması açısından elektrik enerjisi üretiminde kullanılan kaynakların çeşitliliğinin arttırılması, yerli kaynak payının arttırılması konusunun önemine değindi.

“MERSİN’İN EN BÜYÜK ZENGİNLİĞİ GÜNEŞ”
ODTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çetin Göksu ise “Yenilenebilir Enerji Potansiyeli ve Sağlıklı Kentler İçin Değerlendirilmesi” üzerine yaptığı konuşmada temiz ve sağlıklı kentlerin güneş enerjili kent projeleri ile mümkün olduğunu söyledi.
Kentlerdeki asıl kirlenme nedeninin fosil enerjiler olduğunu sözlerine ekleyen Doç. Dr. Göksu, kirliliğin nedenlerinin tespit edilip bu kirlenme odaklarının nasıl giderileceğinin belirlenmesi konusuna işaret etti. Dünyada kirlenme oranlarına değinen Doç. Dr. Göksu, Güneş odaklı sisteme geçebilirse dışarıya para ödeyen değil dışarıya enerji satan ülke konumuna gelinebileceğini sözlerine ekledi.
Mersin’in güneşlenme konusunda en şanslı illerin başında geldiğini ve Mersin’in en büyük zenginliğinin de güneş olduğunu aktaran Doç. Dr. Göksu, "Güneş kentler geleceğin kentleridir. Güneş enerjili imar planları yaparsak, güneş enerjili kentler kurabiliriz. Güneş kent, güneş enerjisiyle çalışan kent demektir. Doğayla birlikte yaşayan, yapay olmayan kent demektir. Sağlıklı kentleri Güneş’i kullanmadan yaratamazsınız”  diye konuştu.
Konferansta Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine ve imalat Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emin Açıkkalp, “Yenilenebilir Kaynaklar ile Enerji Eldesi ve Çeşitli Öneriler” konulu sunum gerçekleştirdi.
Doç. Dr. Emin Açıkkalp yaptığı sunumda yeni güneş enerjileri teknolojileri, rüzgar enerjileri için farklı çözümler, atıktan elektrik üretimi, yakıt pili uygulamaları ve enerji depolama konularına değindi. Atıktan enerjinin çevre kirliliğine neden olmadığını belirten Doç. Dr. Emin Açıkkalp, atıktan enerji üretim tesislerinin endüstriyel sektörde en düşük emisyon oranlarına sahip olduğunu söyledi.

MERSİN ÖRNEK OLDU
 Buluşmanın ikinci gününde gerçekleşen panele, SKB Müdürü Murat Ar başkanlık etti. Panelde 'Bursa'da İklim Değişikliği İle Mücadele İçin Enerji Verimliliği' konusunu Bursa Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Nalan Fidan, Evsel Katı Atıklardan Elektrik Üretim Projesi konusunu Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Dr. Bülent Halisdemir ve Yeni Nesil Belediyecilik konusunu Tepebaşı Belediyesi Bilgi İşlem Müdürü Suat Yalnızoğlu anlattı.
Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen ve çöpten elektrik üretimini sağlayan proje hakkında bilgiler paylaşan Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Dr. Bülent Halisdemir, geri dönüşümün ve geri dönüşümden elde edilen kazancın önemine vurgu yaptı. Mersin’in Evsel Katı Atıklardan Elektrik Üretimi Projesi, katılımcılardan tam not aldı.
Sağlıklı Kentler Birliği Mersin Buluşması’nda Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin kent genelinde faaliyete geçirdiği Evsel Katı Atıklardan Elektrik Enerjisi Üretilmesi Projesi. Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü. 2016 Sağlıklı Şehirler En İyi Uygulamaları Yarışması Ödül Töreni ve karbon salınımını hesaplayan üye belediyelere verilen sertifika töreni ile devam eden etkinlikte 8 belediye de projeleri ile ödüle layık görüldü.

SAĞLIKLI KENTLER MERSİN’E HAYRAN KALDI
Konferansların ardından yapılan teknik gezi ile misafirler Mersin’in tarihi ve turistik mekanlarını gezerek Mersin’i yakından tanıma imkanı buldu. Gezinin ilk durağı, Mersin’in tarihi güzelliklerinden Kanlıdivene oldu. Burada Kanlıdivane hakkında bilgiler alan davetliler, daha sonra Mersin’in Akdeniz’in sembollerinden biri olan Kızkalesi ile dünyaca ünlü Cennet ve Cehennem obruklarını inceledi. Davetliler teknik gezi kapsamında Astım Mağarası ve Tarsus’u da inceledi. Mersin’in eşsiz güzelliklerini yakından görme imkanı bulan Sağlıklı Kentler Birliği üyeleri, Akdeniz’in incisi Mersin’e hayran kaldıklarını ifade etti.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA